Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Onko terveys onnenkauppaa? Terveys määräytyy suureksi osaksi sen perusteella, millaiseen sosiaaliseen ympäristöön ihminen syntyy sekä missä hän kasvaa,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Onko terveys onnenkauppaa? Terveys määräytyy suureksi osaksi sen perusteella, millaiseen sosiaaliseen ympäristöön ihminen syntyy sekä missä hän kasvaa,"— Esityksen transkriptio:

1 Onko terveys onnenkauppaa? Terveys määräytyy suureksi osaksi sen perusteella, millaiseen sosiaaliseen ympäristöön ihminen syntyy sekä missä hän kasvaa, elää ja tekee työtä.

2 Hurtig 2015-2016 TE1 Terveyserot

3

4

5

6 Terveys ei jakaudu tasan Terveys jakautuu epätasaisesti sekä maailmassa että maitten sisällä. Teollisuusmaissa ja kehitysmaissa maan sisäiset terveyserot voivat olla suuria. Terveyserot näkyvät esimerkiksi elinoloissa, sairastavuudessa ja kuolleisuudessa.

7 Terveyserojen aiheuttajia Terveyseroja aiheuttavien tekijöiden taustalla vaikuttavat esimerkiksi sosiaalinen ja taloudellinen epätasa- arvo sekä epäoikeudenmukaisuus. Terveyseroja aiheuttavat elinolojen ja elintapojen erot, joihin vaikuttavat esimerkiksi omaisuus, tulot, koulutus, ammatti ja asema työelämässä.

8 Terveyserojen taustalla Suomessa Muun muassa Ikä Sukupuoli Koulutus Taloudellinen toimeentulo Työttömyys Kieli Siviilisääty Asuinpaikka Sosiaalinen tuki Perimä

9 Lähde: tilastokeskus

10 Terveyttään huonona tai erittäin huonona pitävien osuus suuri- ja pienituloisimmissa tuloviidenneksissä Euroopan maissa vuonna 2009. 16 vuotta täyttäneet. Prosenttia. Lähde: E-SILC. Eurostat database "public health/health status/indicators from surveys". Viitattu :Tilastokeskus: http://www.stat.fi/artikkelit/2011/art_2011-05-30_002.html?s=3http://www.stat.fi/artikkelit/2011/art_2011-05-30_002.html?s=3

11 Sosioekonominen asema =Ihmisen aineellinen hyvinvointi ja sen hankkimisen edellytykset tulot, omaisuus, asumistaso, koulutus, ammatti ja asema työelämässä

12 Tehtävä Koulutuksen etuja terveydelle Koulutus on yksi merkittävimmistä terveyteen vaikuttavista tekijöistä. Pohdi ja kirjoita vihkoosi mahdollisimman monta erilaista terveydelle edullista tekijää, joita koulutus ihmiselle tuottaa.

13 Koulutuksen etuja terveydelle: 1)Korkeasti koulutettujen elintavat ovat keskimäärin terveyttä vahvistavia (liikunnan harrastaminen, terveellinen ruokavalio). 2)Terveyttä heikentävät elintavat (tupakointi, alkoholin suurkulutus ja humalajuominen sekä muiden päihteiden käyttö) ovat harvinaisempia kuin vähemmän koulutetuilla. Elintavoilla on yhteys useisiin kansantauteihin (sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mielenterveyden häiriöt). 3)Koulutus on yhteydessä todettuun ja koettuun terveyteen runsaammin koulutettujen eduksi.

14 4)Vähemmän koulutetuilla työ on useammin fyysisesti raskasta ja kuluttavaa ja altistaa siten tuki- ja liikuntaelinsairauksille. 5)Koulutus tuottaa tietotaitoa, jota pystyy hyödyntämään, kun huolehtii omasta terveydestään. Keinot hakea ja saada tarvittaessa tietoa ja apua lisääntyvät. 6)Opiskelu ja kouluttautuminen antavat mahdollisuuden vertaisryhmään ja yhteisöön kuulumiseen, jota koulutuksen ulkopuolelle jäävillä ei ole. Suojaa syrjäytymiseltä ja mielenterveyden ongelmilta. 7)Koulutus antaa mahdollisuuksia työpaikan suhteen. Tyytyväisyys omiin työoloihin vahvistaa psyykkistä terveyttä.

15 alimmissa koulutus- ja sosiaaliryhmissä Verrattuna ylempiin sosiaaliryhmiin alimmissa koulutus- ja sosiaaliryhmissä on enemmän pitkäaikaissairauksia koettu terveys on heikompi mielenterveyden häiriöt ovat yleisempiä terveenä eletyn elinajan odote on pienempi elinajanodote yleisesti on pienempi Suomalainen 35-vuotias työntekijämies elää keskimäärin 74- vuotiaaksi, kun ylempi toimihenkilömies elää keskimäärin 80- vuotiaaksi.

16 Enemmän koulutetut ja ylempiin tuloluokkiin kuuluvat henkilöt käyvät muita useammin terveystarkastuksissa, seulontatutkimuksissa, hammashoidossa ja fysikaalisessa hoidossa. Parhaiten apua saavat : Yhden hengen taloudet Yhden hengen taloudet Ydinperheet Ydinperheet Lapsettomat pariskunnat Lapsettomat pariskunnat Vakaan työuran omaavat Vakaan työuran omaavat Sosioekonomisen aseman vaikutuksia terveyteen: Ja heikoiten:  Huumeongelmaiset  Asunnottomat  Alkoholiongelmaiset  Prostituoidut  Pitkäaikaistyöttömät

17 Tehtävä Ammattioppilaitoksissa opiskelevat tupakoivat selvästi yleisemmin kuin lukiolaiset. Pohdi syitä, jotka saattavat edesauttaa ammattikoululaisten tupakointia. Mitkä tekijät puolestaan saattavat toimia tupakointia ehkäisevinä tekijöinä lukiolaisilla?

18 Ammattioppilaitoksissa opiskelevien tupakointia saattaa lisätä: – Ammattikouluihin hakeutuu tupakoivia opiskelijoita enemmän kuin lukioon  Yleinen tapa vahvistaa tupakointia, ja osa opiskelijoista saattaa aloittaa tupakoinnin tupakoivan kulttuurin kannustamana. – Kouluympäristön tupakoinnin salliva ilmapiiri. Kouluterveyskyselyn 2009 mukaan yli puolet ammattikoulujen opiskelijoista oli sitä mieltä, ettei tupakointia valvota juuri lainkaan. Tässä suhteessa koulujen suhtautuminen on kuitenkin viime aikoina tiukentunut (savuttomat oppilaitokset). – Opiskeluun liittyy paljon työssäoppimisjaksoja, jolloin opettajien kontrolli opiskelijoihin on vähäistä.

19 – Useat ammattikoulun linjat liittyvät ammattialoihin, joiden työntekijöiden tupakointi on perinteisesti ollut keskimääräistä yleisempää (esimerkiksi rakennusala ja ravintola-ala)  Opiskelijat saavat tupakointia vahvistavan mallin. Lukioissa opiskelevien tupakointia saattaa vähentää: – Tupakointi näkyy vähän lukion kulttuurissa, eikä koulumuoto suosi tai edistä tupakointia tai sen aloittamista. – Opiskelumuoto perustuu säännölliselle tuntityöskentelylle, jolloin opettajien kontrolli opiskelijoihin säilyy.

20 Kaikilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia Yhteiskunnalliset tekijät vaikuttavat vahvasti terveyden eriarvoisuuteen. Terveyserojen syntyä ei voida pitää pelkästään ihmisten oman valinnan tai biologian seurauksena.

21 Tehtävä Elinympäristön vaikutuksia terveydelle Tarkastele seuraavan dian kuvia. Pohdi, minkälaisia terveysvaikutuksia kuvien elinympäristöihin saattaa liittyä. Muista ottaa huomioon myönteisiä ja kielteisiä tekijöitä sekä terveyden fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen ulottuvuus. Kirjoita havaintosi vihkoon.

22

23 Elinympäristön vaikutuksia terveydelle Sademetsärakennus Positiivisia terveysvaikutuksia: luonnonläheinen ympäristö, ei liikenteen saasteita, ei ”länsimaista” kiirettä ja stressiä, ei menestymisen paineita tai ulkonäköpaineita, perheessä ja suvussa mahdollisesti voimakas yhteisöllisyys ja sosiaalinen tuki, altistuminen ympäristön epäpuhtauksille saattaa lisätä vastustuskykyä (todennäköisesti ei esimerkiksi allergioita)… Negatiivisia vaikutuksia: hygienian puute, trooppiset taudit, likainen juomavesi, heikot sanitaatio-olosuhteet, viemäriverkoston puute, puutteellinen terveydenhuolto, heikot vaikuttamisen mahdollisuudet omiin elinoloihin tai yhteiskunnan asioihin, ruoan säilyvyysongelmat (tartuntatautien leviäminen), huoli ruuan saatavuudesta, lasten elättämisestä, sairauksien hoitamisesta, yksityisyyden puute, ahtaus, savuinen sisäilma (ruoan valmistus avotulella)…

24 Länsimainen talo Positiivisia terveysvaikutuksia: hyvä hygienia, puhdas juomavesi, viemäriverkosto ja hyvät sanitaatio-olosuhteet, hyvät kylmäsäilytystilat ruoalle, miellyttävät ja tilavat asuinolosuhteet, säädettävä asuinlämpötila, yksityistä asuintilaa (omat huoneet), hyvät koulutus- ja työmahdollisuudet, toimiva terveydenhuolto… Negatiivisia vaikutuksia: kiire, stressi, menestymisen paineet, liiallinen hygienia (voi altistaa allergioille), mahdollisesti vähäinen yhteisöllisyys (ei yhteistä aikaa), ympäristön saasteet, mahdolliset sisäilmaongelmat…

25 Tehtävä Alkoholin kulutuksen vähentäminen on yksi keino terveyserojen kaventamiseksi. Millä tavoin yhteiskunta voi pyrkiä vähentämään väestön alkoholin käyttöä? Huomioi vastauksessasi: a) Kansallisen tason politiikka (koko väestöön vaikuttavia keinoja b) Alueellinen politiikka (esimerkiksi kotipaikkasi asukkaisiin vaikuttavia keinoja) c) Paikallinen toimintapolitiikka (asuinpaikkasi asukkaiden toimintamahdollisuuksiin vaikuttavia keinoja)


Lataa ppt "Onko terveys onnenkauppaa? Terveys määräytyy suureksi osaksi sen perusteella, millaiseen sosiaaliseen ympäristöön ihminen syntyy sekä missä hän kasvaa,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google