tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Advertisements

Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Minä. Ikuinen mysteeri? Psykologiassa keskeisin kiinnostuksen kohde
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Työparityöskentely päiväkodissa
Vihdin seurakunnan ilta
PSV Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.   Oscar Wilde Anne Rongas.
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
MITEN LAPSI SELVIÄÄ KRIISISTÄ
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän kalvosarja: Lapsen erokriisi
Riippuvuus tupakoinnista
Aggressiontunne Luento nro 1..
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Vuorovaikutuksessa lapsen kanssa
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Asemanseudun persoonat. Eläkeläinen Tärkeää mahdollisuus valmistella matka etukäteen ettei stressaa Matkustaessa tulee asemalle noin puoli tuntia ennen.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Riippuvuus tupakoinnista
Koulussa elämää opettelemassa
MITEN KÄSITELLÄ LAPSEN KANSSA ISÄTTÖMYYTTÄ?
Riippuvuus tupakoinnista
Traumaattisen menetyksen ja surun tuoma muutos lapsen elämässä
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Emotionaalinen kehitys lapsuudessa
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
III KEHITYS ERI IKÄKAUSINA - KASVATUSPSYKOLOGISIA NÄKÖKOHTIA Hannu Soini 2012 Kasvatuspsykologian klinikka.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Kehitysteorioita Petra Suonio Kevät Kehitysteoriat kasvun ja kehityksen kuvaajina Teorioita kahdenlaisia  Koko ihmisen kehityksen huomiointi 
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Kiintymyssuhdeteoria
Terveyden määritelmät
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
Pysy hyvässä työvireessä
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Elämän alku Luku 12  Ydinsisältö.
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Mielenterveyden häiriö
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
KRIISIT ja niiden kohtaaminen
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
Vauvan minäkäsityksen kehitys
Kiintymys ja sosiaaliset suhteet
Hyvä vanhemmuus (/Pia Salo 2014)
Vaikeat huoltajuusriidat lapsen mielenterveyden rakentumisen kannalta
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Alkuitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Reggio Emilia REGGIOLAISUUDEN TAUSTAA Reggio Emilian kaupunki sijaitsee Romagnan maakunnassa, Pohjois-Italiassa. Kyläläiset rakensivat lapsille ensimmäisen.
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Volitioprosessi, tahdon!
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Turvallisuutta pysyvyydestä ja jatkuvuudesta Toinen tapaaminen
Esityksen transkriptio:

tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen tarve muodostaa suhde aikuiseen: hoiva, ruoka, virikkeet täydellinen riippuvuus vanhemmasta perustunteiden harjoittelu: ilo, suru, pelko, suuttumus, hämmennys

aikuisen reaktio vaikuttaa siihen, miten lapsi työstää tunteita ja sallii niitä itselleen kiintymyssuhteessa lapsi löytää: a) käsityksiä itsestään (olenko hyvä vai paha) b) käsityksiä muista suhteessa itseen c) ihmissuhteisiin liittyviä tunteita

kiintymyssuhde muodostuu varsin pysyväksi ensimmäisen kolmen vuoden aikana erilaiset kiintymyssuhteet muokkaavat lapsen aivojen muistijärjestelmää kokemukset muokkaavat kiintymyssuhdemallia läpi elämän psyykkinen turvallisuus= lapsen tunne, että on hyvä olla ja ihmiset ympärillä ymmärtävät mitä hän tarvitsee

lapsi tekee syy- suhde oletuksia maailmasta sen mukaan, miten aikuinen reagoi häneen lapsi saattaa esim. oppia, että on turha itkeä, koska aikuiset hermostuvat siitä Kiintymissuhdemallit: 1. turvallinen kiintymyssuhde 2. turvaton ja välttelevä kiint.s 3. turvaton ja ristiriitainen kiint.s 4. jäsentymätön kiint.s

lapsi oppii, että hänen tarpeisiinsa vastataan luottaa siihen, että aikuinen paikalla fyysisesti ja emotionaalisesti lapsi voi viestiä tarpeistaan ja tunteistaan vapaasti kasvattaja reagoi johdonmukaisesti lapsi hakee hoivaa ja uskaltaa suuntautua uusiin virikkeisiin luottamus, että voi muodostaa uusia läheisiä ihmissuhteita, kyky empatiaan

lapsi oppii välttelemään tarpeiden ja tunteiden ilmaisemista, koska aikuinen ei saatavilla tai ei osaa reagoida lapsen tunteisiin aikuinen väsynyt, kiireinen tai masentunut joskus ajatus, että lapsesta tulee kiltti, kun häntä ei rohkaista osittamaan tunteitaan lapsi etsii itsenäisiä keinoja säädellä tunteitaan voi johtaa negat. tunteiden kasautumiseen ja raivareihin aikuisena voi olla vaikea solmia läheisiä ihmissuhteita, halua selvitä yksin

aikuinen epäjohdonmukainen reaktioissaan lapsi itkee – aikuinen yrittää torua, lahjoa tai ohittaa itkun välillä taas antaa hellyyttä, vaikka lapsi ei juuri silloin sitä kaipaisikaan lapsi oppii reagoimaan voimakkaasti, jotta saisi aikuiselta haluamansa voi johtaa aikuisena riippuvuuteen ihmissuhteissa ei luota omiin kykyihinsä selvitä, reagoi stressiin voimakkaan tunnepitoisesti

vanhemmat eivät pysty omien ongelmiensa vuoksi huolehtimaan lapsen perustarpeista voi liittyä psyykkistä ja fyysistä kaltoinkohtelua kiintymyssuhdetta ei pääse syntymään: lapsi ei opi, kuinka aikuisten kanssa kommunikoidaan lapselle maailma pelottava ja arvaamaton tunnemaailma kaoottinen, vaikea muodostaa kuvaa itsestä tai itsestä muiden kanssa tarvitaan varhaista tukea, terapeuttista hoitoa, usein sijoitt. kodin ulkopuolelle