MAAILMANKOULU Paossa. GLOBAALIKASVATUKSEN TEHTÄVÄNÄ ON:.... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille... herättää heissä halu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Katsaus vuoden 2014 pakolaiskiintiöön. Kestävät ratkaisut UNHCR’n lopullinen tavoite on auttaa löytämään kestäviä ratkaisuja, joiden avulla pakolaiset.
Advertisements

Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.
Kasvatuksen keinot Pedagogisia näkökulmia rasisminvastaiseen työhön
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
KOKKOLAN KAUPUNKI Sosiaali-ja terveystoimi
Historiaa, YK:n sopimuksia ja alueellisia sopimuksia
Johdatus ihmisoikeuksiin
10 VÄITETTÄ JA FAKTAA TURVAPAIKANHAKIJOISTA JA PAKOLAISISTA
Käytännön työkaluja globaalikasvatuksen tueksi
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Keskustanuoret - Monikulttuurinen yhteiskunta.
 Henkilö, jolla ei ole oleskelulupaa  Euroopassa arviolta 5-8 miljoonaa, tarkkaa määrää ei tiedetä  Suomessa paperittomia arvioidaan olevan joitakin.
EU-kansalaisuus: Miten kansalaisuus määritellään?
Punainen Risti on valtioiden valtuuttama järjestö
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
ULKOMAALAISTAUSTAISTEN TOIMEENTULOTUKIOHJE
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
”Mihin kekoon sinä kannat kortesi?”. Mitä on vapaaehtoistyö? Vapaaehtoista Vapaa-aikana Ei palkkaa Kuka tahansa voi osallistua.
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
LAPSEN OIKEUDET.
Mitä ihmeen globaalikasvatusta?
Pakolaiset tarvitsevat kodin.
ILOA AUTTAMISESTA 2015, 1 Punaisen Ristin periaatteet 50 vuotta Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen perusperiaatteiden historiaa.
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
2016 TURVAA JA SUOJAA Kuva: Katri Naukkarinen Turvapaikanhakijat tarvitsevat suojaa ja turvaa 2016 Kuva: Jussi Vierimaa.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Kauneimmat Joululaulut kajahtavat rauhan puolesta.
Euroopan unioni (EU) 28 jäsenvaltiota yli 500 miljoonaa asukasta EU:n nykyiset jäsenehdokkaat: Albania, Montenegro, Serbia, entinen Jugoslavian tasavalta.
EUROOPPALAISUUS JA EUROOPAN UNIONI YH 4 Tulevaisuus?
Valmistavan opetuksen lisätarve 2016, perusopetus perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuori
Yhdenvertaisina syntyneet. ilman minkäänlaista lapsen, hänen vanhempiensa tai muun laillisen huoltajansa rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, kieleen, uskontoon,
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
Kansalaisten Eurooppa
SUOMEN UUDET VÄHEMMISTÖT
KANSAINVÄLISET SUHTEET
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
2 Perheitä on joka lähtöön s
Jakso IV Voiko Suomi hyvin?.
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Euroopan Unionin yhteinen ulko-ja turvallisuuspolitiikka
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
s. 21 pilakuva Irakin sodasta Tulkitse kuvan sanoma.
15. Uskonto yhteiskunnassa
Eurobarometri
Köyhyys maailmassa.
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Elämänkatsomustiedon tunti
4 Monenlaisia suomalaisia
Samaan aikaan kun moni koti maailmalla on tuhoutunut,
SOTA Sota tarkoittaa aseellista konfliktia vähintään kahden eri ryhmän, esim. valtion tai kansan, välillä Sisällissota tarkoittaa saman valtion sisällä.
Kansainvälisen politiikan käsitteistöä
1 Yksilö yhteiskunnassa s
Pakolaiskriisi Pakolainen on henkilö, jolla on perusteltu syy pelätä joutuvansa vainotuksi rotunsa, etnisen taustansa, uskontonsa, kansallisuutensa tai.
Turvapaikanhakija- ja pakolaislapset perusopetuksessa
SUOMI MONIKULTTUURISTUU -Siirtolaiset ja pakolaiset s
ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
SUOMI MONIKULTTUURISTUU -Siirtolaiset ja pakolaiset s
Turvapaikanhakijat tarvitsevat suojaa ja turvaa
Jos sodan aikana käydään taisteluita kaupunkialueella, ne voivat tuhota kokonaisia asuinalueita tai kaupunkeja. Tällä hetkellä sodan vaurioittamia kaupunkeja.
Ulkomaan kansalaiset kunnittain 2017
Ulkomaalaiset Lapissa
Maailmassa joka kuudes lapsi asuu keskellä sotaa tai konfliktia
SUOMI MONIKULTTUURISTUU -Siirtolaiset ja pakolaiset s
SUOMI MONIKULTTUURISTUU -Siirtolaiset ja pakolaiset s
YH9, yh1, teht. 19.
Esityksen transkriptio:

MAAILMANKOULU Paossa

GLOBAALIKASVATUKSEN TEHTÄVÄNÄ ON:.... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille... herättää heissä halu rakentaa oikeudenmukaisempaa, tasa- arvoisempaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa maailmaa. Maastrichtin kansainvälisyyskasvatuksen julistus app1.pdf

When you don’t exist CvE38#action=share CvE38#action=share

Purku Mitä ajatuksia heräsi? Toimisiko opetuksessasi? Miten voisi jatkokäsitellä?

Matkalaukkuharjoitus

Purku Pääsitkö tunnelmaan? Voiko näin ”pienin” keinoin herättää empatiaa? Millaisen ryhmän kanssa voisi/ei voisi käyttää? Jatkotyöstöideoita?

Mitä ihmisoikeudet ovat? NAn48

Purku Vetosiko asiallisuus? Faktat vs. tunteet, molempiako?

Näkökulmavinkkejä Vältä stereotypisoimista Jos koulussasi luokassasi on pakolaislapsi, niin kysy ja kuuntele rohkeasti – älä oleta Järjestä oppilaille kohtaamisia Ole kielitietoinen Olet esimerkki

Millaista on olla pakolainen? Q Synttäreistä sotatilaan… IoHfimQ

Keskeiset termit Siirtolainen Siirtolainen on henkilö joka muuttaa pysyvästi asumaan toiseen maahan. Siirtolaisella tarkoitetaan sekä maahanmuuttajaa että maastamuuttajaa. Maahanmuuttaja Maahanmuuttajia ovat ihmiset, jotka asettuvat asumaan esimerkiksi Suomeen vuodeksi tai pidemmäksi ajaksi. Maahanmuuttajia ovat siis kaikki ulkomailta muuttajat, niin pakolaiset kuin EU:n kansalaisetkin.

Jatkuu… Pakolainen Pakolainen on henkilö, joka nauttii kansainvälistä suojelua oman kotimaansa ulkopuolella. Hänellä on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi rodun, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskuntaluokkaan kuulumisen tai poliittisen mielipiteen johdosta, oleskelee kotimaansa ulkopuolella ja on kykenemätön tai sellaisen pelon johdosta haluton turvautumaan sanotun maan suojaan; tai joka olematta minkään maan kansalainen oleskelee entisen pysyvän asuin maansa ulkopuolella ja edellä mainittujen seikkojen tähden on kykenemätön tai sanotun pelon vuoksi haluton palaamaan sinne.

Jatkuu… Kiintiöpakolainen Kiintiöpakolainen on henkilö, jolla on YK:n pakolaisasiain päävaltuutetun (UNHCR) myöntämä pakolaisen asema ja hän saapuu maahan valtion määrittelemän pakolaiskiintiön puitteissa. Eduskunta määrittää pakolaiskiintiön vuosittain. Vuodesta 2001 alkaen Suomeen otettavien kiintiöpakolaisten määrä on ollut 750 henkilöä vuodessa, vuonna 2014 Syyrian sodan vuoksi Kiintiöpakolaiset tulevat usein pakolaisleireiltä.

Jatkuu… Turvapaikanhakija Turvapaikanhakija on henkilö, joka saapuu vieraaseen valtioon ja hakee täältä suojelua. Vain pienelle osalle turvapaikanhakijoista myönnetään YK:n pakolaissopimuksen mukainen pakolaisstatus ja turvapaikka. Sen sijaan turvapaikanhakija voin saada oleskeluluvan suojeluntarpeen perusteella (esim. epäinhimillisen kohtelun uhka kotimaassa) tai humanitaarisin perustein (esim. kotiinpaluu mahdoton aseellisen selkkauksen tai ympäristökatastrofin takia). Maansisäiset pakolaiset Maansisäiset pakolaiset eli evakot ovat ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa, mutta eivät ole poistuneet kotimaastaan.

Mikä on heidän statuksensa?

Kuka on virallisesti pakolainen? Pakolainen on henkilö jolle myönnetään turvapaikka kotimaansa ulkopuolella. Hän on paennut kotimaansa ulkopuolella, sotaa, vainoa ja ihmisoikeusloukkauksia. Hän on joutunut jättämään kotimaansa, koska hänellä on perusteltu syy tulla vainotuksi alkuperänsä, uskontonsa, kansalaisuutensa, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisensa tai poliittisen mielipiteensä vuoksi.

Entäpä turvapaikanhakija? Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee turvaa vieraasta maasta. Henkilö, jolle myönnetään turvapaikka vainon perusteella, saa pakolaisstatuksen. Vaihtoehtoisesti turvapaikanhakijalle voidaan myöntää oleskelulupa toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella. Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus, jokaisella on oikeus paeta sotaa ja vainoa. Pakolaisten oikeudet on myös kirjattu YK:n pakolaisyleissopimukseen, joka laadittiin toisen maailmansodan jälkimainingeissa.

Kansainvälinen pakolaisoikeus YK:n pakolaissopimus (Geneve 1951): Pakolainen on henkilö, jolla on perusteltu syy pelätä joutuvansa vainotuksi rotunsa, etnisen taustansa, uskontonsa, kansallisuutensa tai poliittisen käsityksensä takia tai siksi, että hän kuuluu tiettyyn yhteiskuntaryhmään, ja joka oleskelee sen maan ulkopuolella, jonka kansalainen hän on, ja joka mainitun uhan vuoksi ei voi tai halua palata takaisin. Sopimus on yhä pohjana esimerkiksi EU:n yhteisessä turvapaikkapolitiikassa, samoin kuin Euroopan ihmisoikeussopimus (Rooma 1950/53) Kv-pakolaisoikeus määrittelee mm. palautuskiellon (non-refoulement): ”Ketään ei saa käännyttää, karkottaa tai pääsyn epäämisen seurauksena palauttaa alueelle, jolla hän voi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi, eikä alueelle, jolta hänet voitaisiin lähettää sellaiselle alueelle.” Ulkomaalaislaki 147 §

Tällä hetkellä Miljoonat ihmiset joutuvat jäämään sotien ja konfliktien keskelle kotimaihinsa tai turvautumaan vaarallisiin matkoihin päästäkseen turvaan. Matkoja tehdään Afrikan mantereelta Välimeren yli Eurooppaan ihmissalakuljettajien veneiden kyydissä. Vuonna 2015 näillä matkoilla on kadonnut tai kuollut 2812 ihmistä. Vuonna pakolaista saavutti Italian rannikon. Heistä lähes puolet oli syyrialaisia ja eritrealaisia. Viimeisimmät UNHCR (YK:n pakolaisjärjestö) luvut Eurooppaan tulleista pakolaisista

Pakolaisuudet syyt? Monet pakolaiset ovat lähteneet sodan repimistä maista kuten Syyriasta, Afganistanista, Sudanista ja Irakista Osa taas on joutunut mielipiteidensä takia vainon kohteeksi kotimaassaan, ja heitä on saatettu kiduttaa ja uhkailla jopa kuolemalla, jos he jäävät. Ympäristökatastrofit ja ilmastonmuutos tulevat olemaan yhä suurempi syy pakolaisuuteen tulevaisuudessa

Maailman pakolaistilanteen mittakaava Konfliktien ja vainon vuoksi pakenemaan joutuneita ihmisiä oli maailmassa vuoden 2014 lopulla noin 59,5 miljoonaa. Pakolaisista suurin osa, 38,2 miljoonaa, oli maansisäisiä pakolaisia. Kotimaansa ulkopuolelle oli paennut 19,5 miljoonaa ihmistä ja turvapaikanhakijoita maailmassa oli 1,8 miljoonaa. 80% maailman pakolaisista asuu kotimaansa lähialueilla. Usein naapurimaan pakolaisleireissä ja kaupunkislummeissa. 80% maailman pakolaisista on naisia ja lapsia Lähde: UNHCR, Global trends 2014

Missä pakolaiset ovat? Maailman pakolaiset: Suomi 0,03 %, Eurooppa 3,6 %, kehitysmaat 86 % + loput eli Pohjois-Amerikka, Oseania ja kehittynyt Itä-Aasia Lähde: UNHCR, Global trends 2014

Suomen tilanne 2014 – Kiintiöpakolaisia 1030 – Turvapaikkaa haki 3651, myönteisiä päätöksiä Suomi: turvapaikanhakijaa (30.9.) -Ruotsi: turvapaikanhakijaa (30.9.) (faktoja ja filmejä ovat keränneet: Amnesty, Pakolaisapu ja YK-liitto)

Vinkkejä pakolaisteeman käsittelyyn koulussa

PYRITÄÄN VAIKUTTAMAAN: Tietoihin Taitoihin Asenteisiin "Jos minun on tarkoitus olla heidän todellinen opettajansa, minun pitäisi kyetä koskettamaan heidän sydämiään. Minun pitäisi voida jakaa heidän ilonsa ja surunsa. Minun pitäisi auttaa heitä ratkaisemaan kohtaamiaan ongelmia ja minun pitäisi ottaa käyttöön oikea kanava – heidän nuoruutensa kuohuvat henkäykset". (Gandhi 1927)  Tärkeää tuoda opittu toiminnan tasolle  Opettajan rooli ja oma asenne

MAAILMANKOULU ON OPETTAJIEN KEHITTÄMÄ PALVELU KASVATTAJILLE -Hankkeen käynnisti Kasvattajat rauhan puolesta järjestö Oulussa v Nykyisin toiminnasta vastaa Rauhankasvatusinstituutti ry ja hankkeen rahoitus saadaan ulkoasiainministeriöstä -Maailmankoulu toimii tällä hetkellä Pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Turussa, Tampereen seudulla, Kokkolassa ja Satakunnassa ja ennen kaikkea netissä: -Tilaa kuukausittainen uutiskirje! -Täsmävinkkausta: