Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET"— Esityksen transkriptio:

1 ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET
AUSTRALIA ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET

2 ABORIGINAALIT Aboriginaalit asuttivat Australiaa arviolta  vuotta ennen kuin eurooppalaiset 1800-luvulla tulivat ja asuttivat mantereen. Tulivat Australiaan Aasiasta Nimitys aboriginaali tarkoittaa ”alusta alkaen” asukkaana ollutta – se on eurooppalaisten antama latinalaisperäinen nimitys.

3 Aboriginaalien kulttuuri
Aboriginaalit olivat tyypillisiä keräilijä-metsästäjiä: Ruoan hankinnan jälkeen jäi aikaa muuhun tekemiseen. Syntyi monien muiden kulttuurien uskontoa ja filosofiaa vastaava unimaailma, jonka avulla ympäristön tapahtumia selitettiin. Aboriginaalien käsitys maasta oli erilainen kuin eurooppalaisilla. Maalla oli tietoisuus. Kun eurooppalaiset ottivat mantereen haltuunsa, alkuperäiset australialaiset menettivät paitsi elinkeinojaan myös syvän yhteyden maahan ja omiin esi-isiinsä.

4 Aboriginaalien taidetta didgeridoon säestyksellä:
watch?v=T20Twjiu9Y4&feat ure=related

5 Eurooppalaisten tulo Australiaan:
Eurooppalaiset tulivat Australian rannoille 1600-luvulla, ja 1700-luvun lopulla mantereen itäpuoli liitettiin Britannian valtapiiriin. Manner oli brittien mielestä terra nullius – asumaton maa. Asutuksen laajuus selvisi pian, mutta alkuperäisväestöä ei brittien mukaan tarvinnut ottaa huomioon. Vasta vuonna 1992 Australian hallitus myönsi, ettei terra nullius - käsitys pitänyt paikkaansa.

6 Konflikti

7 Käsitykset eroavat (Britit vs
Käsitykset eroavat (Britit vs. aboriginaalit): - luonnosta (hyödynnettävissä vs. pyhä) - uskonnosta (kristillinen vs. uniaika) - omistajuudesta (kapitalismi vs. yhteisomistajuus) - ajasta (teollinen vs. luontoon sidottu aikakäsitys) Brittien voimakas alueiden puolustus tuliasein. Aboriginaalien vastustus puukeihäin ja tuhopoltoin.

8 Valkoisten Australia Eurooppalaisten tullessa aboriginaaleja oli noin : 1800-luvun lopussa 2000-luvulla Miksi aboriginaalien määrä laski? Noin kuoli yhteenotoissa valkoisten kanssa (valkoisia kuoli 2 000). Tautikuolleisuus oli suurta: pääsyinä influenssa, tuberkuloosi ja isorokko. Ravinnonpuute, huono ravinto ja alkoholinkäyttö lisäsivät kuolleisuutta. Ei-alkuperäisen eli siirtolaisperäisen väestön kehitys: 1800-luvun alussa 1800-luvun lopussa 2000-luvulla yli 20 miljoonaa. Siirtolaisia tuli Euroopasta (suurin määrä Isosta- Britanniasta) Aasiasta (eniten Kiinasta, Vietnamista ja Intiasta).

9 Australia ennen ja jälkeen eurooppalaisia
länsimaaksi, jossa aborigvähitellen ottivat haltuunsa koko mantereen. Aboriginaalit menettivät maansa. 1900- ja 2000-lukujen Australia on kehittynyt moderniksi länsimaaksi, jossa aboriginaalien elämäntapa on jäänyt marginaaliin. lopulla ja 1800-luvulla britit vähitellen ottivat haltuunsa koko mantereen. Aboriginaalit menettivät maansa.

10 1900- ja 2000-luvuilla Australia on kehittynyt moderniksi valtioksi -> aboriginaalien elämäntapa jäänyt marginaaliin.

11 Selvitä itsellesi:

12 Kuvat: Kaikkien aikojen historia 6. Edita.

13


Lataa ppt "ABORIGINAALIT JA SIIRTOLAISET"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google