Oikeusperustainen ohjelmatyö lasten näkökulmasta Case Nace la Esperanza, Kolumbia 16.5.2007 Annette Gothóni, Suomen World Vision.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Advertisements

Projektihallinnon kurssi I Luento Taimi Sitari Turun yliopiston maantieteen laitos Kuvaus & Koostaminen: Juha Vuori 2002 Taimi Sitari / AsiaNet.
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Vapaaehtoisen polulla
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Punainen Risti on valtioiden valtuuttama järjestö
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Punaisen Ristin vaikuttamistyö Miten se näkyy senioritoiminnassa?
Lasten osallisuutta kartoittamassa
VANVARY Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistys (VANVARY) ry 1.
LAPSEN OIKEUDET.
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Aikuistyön yksikkö aikuistyön päällikkö Antti Hytti.
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Vapaaehtoistoiminnan määritelmä Yksittäisten ihmisten ja yhteisöjen hyväksi tehty toiminta, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman.
11. tammikuuta 2015Sini Korpinen 1 Lapsen oikeus tulla kuulluksi Sini Korpinen Puheenjohtaja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto –
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Toimialojen asiakasprosessit ja toiminnanohjauksen tukiprosessit alkaen (KV §135/13)
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Lapsuudelle arvo Kaikilla lapsilla on oikeuksia, jotka toteutuvat eri lailla eri maissa Eriarvoisuus voi liittyä vaikka asuinpaikkaan, uskontoon, köyhyyteen.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Mikä päivätyökeräys? Päivätyökeräyksessä autat nepalilaisia lapsia kouluun ja nepalilaisia perheitä pysymään yhdessä. Voit olla mukana keräyksessä tekemällä.
Vapaaehtoistoiminta Suomen Punaisessa Ristissä Tulijan tukena pikakoulutus.
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Lapsi- keskeinen yhteisökehitys Itä-Timorilla Lapsen oikeudet; oikeusperustainen ohjelmatyö – seminaari Elina Salonen, Plan Suomi Säätiö.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Tietostrategiaa monimuotoisesti
Ihmisoikeuskeskus - osa Suomen kansallista ihmisoikeusinstituutiota VALTAKUNNALLISET VAMMAISNEUVOSTOPÄIVÄT
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Terveyden määritelmät
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
TURUN LIIKKUVA KOULU -OHJELMA
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Köyhyys ja lapsen oikeudet
LAPSEN OIKEUDET HUOMIOIVA HOITO ON LAPSILÄHTÖISTÄ JA OSALLISTAVAA: SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKATSAUS Tiina Marttila1,2 TtM, sh; Tarja Pölkki 3 TtT, dosentti,
Auta konfliktialueiden naisia saamaan äänensä kuuluviin.
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
1 Yksilö yhteiskunnassa s
LASTEN OIKEUDET.
Sataedun osuuden väliraportointi
Lapsi-ystävällinen kunta
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuva toimintakulttuuri
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Hyvinvointikoulua rakennetaan Oulussa kumppanuudella Arto Willman hyvinvointipäällikkö, sivistys- ja kulttuuripalvelut Oulun kaupunki.
TAKKUINEN ARKI? KIUKKUA ILMASSA? Nopea perheohjaus Maksutonta ohjausta
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Oikeusperustainen ohjelmatyö lasten näkökulmasta Case Nace la Esperanza, Kolumbia Annette Gothóni, Suomen World Vision

Oikeusperustainen ohjelmatyö sisällyttää kansainvälisten ihmisoikeuksien normit, standardit ja periaatteet kehitystyön suunnitelmiin, menettelytapoihin ja prosesseihin. Mitä on oikeusperustainen ohjelmatyö?

Mikä tekee hankkeesta oikeusperustaisen? 1) päämääränä jonkun oikeuden toteutuminen Lapsen oikeuksien sopimus 28.artikla: Lapsilla on oikeus käydä koulua 24.artikla: Lapsilla on oikeus elää terveenä ja saada tarvittaessa hoitoa

Mikä tekee hankkeesta oikeusperustaisen? 2) tilannekartoitus Lapsen oikeus koulutukseen: Ei ole toimivaa kunnallista koulua Lapset osallistuvat perheen toimeentulon hankintaan Vanhemmilla ja lapsilla ei tietoa koulutuksen merkityksestä eikä lapsen oikeuksista Lapsen oikeus terveyteen: Alueelta puuttuu terveyskeskus Ei vesi- ja viemärijärjestelmää Aliravitsemus yleistä Viranomaiset eivät ole hoitaneet omaa vastuutaan

Mikä tekee hankkeesta oikeusperustaisen? 3) sidosryhmäanalyysi Lapsen oikeus koulutukseen ja lapsen oikeus terveyteen: Ihmisoikeudet ovat universaaleja Oikeuden haltijat: kaikki alueella asuvat lapset ja nuoret Oikeuden vastuunkantajat: yksilö, perhe, yhteisö, paikallishallinto, valtionhallinto

Mikä tekee hankkeesta oikeusperustaisen? 4) hanke on osallistava Yhteisön jäsenet osallistuneet hankesuunnitteluun ja toteutukseen yhteisötapaamisia lasten ryhmät tapaamisia paikallishallinnon kanssa vapaa-ehtoisia mukana toiminnassa

Mikä tekee hankkeesta oikeusperustaisen? 5) yhteisöjen kapasiteettia vahvistetaan oikeuskysymyksissä, jotta ne voivat osallistua vaikuttamiseen Escuela de Familia –perhekoulut Gestorez de Paz –lasten rauhanryhmät vapaaehtoisten koulutusta ”Emme enää pelkää käydä keskusteluja muiden alueiden tai virastojen kanssa oman alueemme asioista” Ingrid, vapaaehtoinen.

Mikä tekee hankkeesta oikeusperustaisen? 6) hanke ei jää ainoastaan ruohonjuuritasolle, vaan pyrkii myös tekemään yhteistyötä ja vaikuttamaan asioihin hallinnon ylemmillä tasoilla, jotta muutoksista tulee pysyviä keskusteluja paikallishallinnon kanssa yhteistyö koulutus- ja terveys- ministeriön kanssa

Oikeusperustaisen ohjelmatyön kannalta keskeiset periaatteet * Osallistaminen (Participation) * Vastuuvelvollisuus (Accountability) * Syrjintää vastaan, tasa-arvon puolesta ja huomioon ottaen heikossa-asemassa olevat ryhmät (Non- discrimination, equality and attention to vulnerable groups) * Valtaistaminen (Empowerment) * Yhteys ihmisoikeusstandardeihin (linkages to human rights standards): universaalisuus, luovuttamattomuus, jakamattomuus, rinnakkaisuus - keskenään riippuvaisia.

 Toiminta ei vielä täydellisesti oikeusperustaista mutta lasten oikeuksien edistäminen on ollut keskeinen lähtökohta kaikissa Suomen World Visionin hankkeissa jo pitkään  Aluekehityshankkeiden toiminnot tukevat oikeuksien puutteiden ja rikkomusten ehkäisyä  Hankealueiden ja yhteisöjen rakenteiden ja toimintatapojen vahvistaminen lisäävät hallinnon kiinnostusta alueisiin ja lisäävät vaikuttamistyön tehoa  Vastuunkantajia tuetaan eri tavoin toteuttamaan oikeuksiaan  Jotta ihmiset pystyisivät vaatimaan oikeuksiaan tarvitaan myös resursseja ja peruskoulutusta Oikeusperustainen työ World Visionissa

Oikeusperustaisen ohjelmatyön haasteita  Vaikuttavuus. Tarvitaan monta vuotta työtä ennen kuin ylemmät tasot ovat mukana  Kulttuuriset haasteet. Lapsia ei perinteisesti kuunnella päätöstenteossa eikä heidän mielipiteilleen anneta arvoa  Ihmisten akuutit tarpeet. On haasteellista toteuttaa kehitysyhteistyötä puhtaasti oikeusperustaisesti  Jotta lasten oikeuksia voidaan edistää kaikkien (hankehenkilökunnan, aikuisten, lasten, opettajien, vanhempien) pitää yhdessä ymmärtää, millä tavalla lasten oikeuksien ja osallistumisen edistäminen edistää kehitystä. Osallistuvien lasten tietotaito eri asioissa kasvaa ja heistä tulee aktiivisia kansalaisia, jotka ovat tottuneet toimimaan yhteisöllisesti.