Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vapaaehtoisen polulla

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vapaaehtoisen polulla"— Esityksen transkriptio:

1 Vapaaehtoisen polulla

2 Vapaaehtoinen Suomen Punaisessa Ristissä
Vapaaehtoinen on henkilö, joka osallistuu omasta tahdostaan vapaaehtoistoimintaan Suomen Punaisessa Ristissä. Hän ei toimi saavuttaakseen materiaalista tai taloudellista hyötyä. Vapaaehtoinen toimii palkatta "ihmiseltä ihmiselle". Tausta-ajatuksena on vapaaehtoistoiminnan hyödyllisyys yhteisölle. Järjestön vapaaehtoisia ovat säännöllisesti toimivat aktiiviset jäsenet ja vapaaehtoiset kertaluonteisesti toimivat vapaaehtoiset Luottamushenkilöt ovat Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisia. Vapaaehtoisen oikeuksien ja velvollisuuksien lisäksi luottamushenkilöä koskevat erityiset kelpoisuusehdot (Suomen Punaisen Ristin säännöt § 19). Määritelmä perustuu vapaaehtoistoiminnan linjaukseen, joka on hyväksytty ensimmäisen kerran Jyväskylän yleiskokouksessa 2002 ja joka uudistettiin Oulun yleiskokouksessa 2008.

3 Vapaaehtoisella on oikeus
osallistua taitojensa ja kiinnostuksensa mukaisiin vapaaehtoistehtäviin SPR:n vapaaehtoistoiminnassa. tehtävässä tarvitsemaansa koulutukseen, tietoon, ohjaukseen ja tukeen. osallistua toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen, sekä jäsenenä vaikuttaa päätöksentekoon. turvalliseen toimintaympäristöön. saada ja antaa palautetta ja kokea arvostusta. mahdollisuuteen kehittyä vapaaehtoisena.

4 Vapaaehtoisella on velvollisuus
toimia Punaisen Ristin arvojen ja periaatteiden, SPR:ssä hyväksyttyjen suuntaviivojen ja sääntöjen mukaisesti. sitoutua toimintaan siltä osin kun on vapaaehtoisesti ja sovitusti lupautunut. osallistua tehtävän edellyttämään perehdytykseen ja koulutukseen. tiedottaa toiminnassa havaitsemistaan puutteista tai vaaroista. sitoutua kulloinkin tehtävän edellyttämään vaitioloon.

5 Vapaaehtoisen polku Toimii ja kehittää Toimii ja kehittää
Saa yhteyshenkilön Henkilökohtainen perehdytys Ihmiset tutuiksi Sopiva tehtäväalue löytyy Liittyy toiminta-ryhmään tai esim. hallitukseen Saa perus- koulutuksen tai muun valmennuksen Sovitaan tehtävistä Allekirjoittaa vapaaehtois- sopimuksen Kirjautuu vapaaehtois-verkkoon Saa ja antaa palautetta Pääsee vaikuttamaan toimintaryhmään (hallitukseen), järjestöön, yhteisöön Saa jatkokoulutusta ja tutustuu uusiin ihmisiin Saa ohjausta tukea ja tulee palkituksi Aloittaa toiminnassa Saa ja antaa palautetta Pääsee vaikuttamaan toimintaryhmään (hallitukseen), järjestöön, yhteisöön Saa jatkokoulutusta ja tutustuu uusiin ihmisiin Saa ohjausta tukea ja tulee palkituksi Aloittaa toiminnassa Itsearviointi ja uusien mahdollisuuk-sien puntarointi Löytää uuden tehtävän Vaihtaa toimintamuotoa Jää tauolle Lopettaa kiitosten kera Itsearviointi ja uusien mahdollisuuk-sien puntarointi Löytää uuden tehtävän Vaihtaa toimintamuotoa Jää tauolle Lopettaa kiitosten kera Otetaan vastaan, esitellään toimintaa Alueellinen perehdytys ja info Kiinnostuu ja ottaa yhteyttä Punaiseen Ristiin Saa tietoa Punaisesta Rististä Otetaan vastaan, esitellään toimintaa Alueellinen perehdytys ja info Kiinnostuu ja ottaa yhteyttä Punaiseen Ristiin Saa tietoa Punaisesta Rististä Toimii ja kehittää Toimii ja kehittää Mahdollisuuksien puntarointi Kiinnostus ja yhteydenotto Kiinnostus ja yhteydenotto Tehtävän löytyminen ja sitoutuminen Tehtävän löytyminen ja sitoutuminen

6 Järjestöllä on velvollisuus
suunnitella, toteuttaa ja arvioida SPR:n toimintaa vapaaehtoistoiminnan näkökulmasta vapaaehtoistoiminnan linjauksen mukaisesti. taata vapaaehtoisten oikeuksien toteutuminen. varata vapaaehtoistoimintaan riittävät voimavarat. ottaa vastaan vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet ja pyrkiä etsimään heille heidän taitojensa mukaisia tehtäviä. tarjota vapaaehtoisille tehtävässä tarvitsemaansa perehdytystä, koulutusta, ammatillista tukea, ohjausta, ja työvälineitä toimintaan ja Punaisen Ristin periaatteiden vahvistamiseen. arvioida toimintamuodoissa toiminnan riskit ja varmistaa riittävän turvallinen toimintaympäristö. määritellä kussakin vapaaehtoistehtävässä vapaaehtoisen oikeudet ja velvollisuudet. tarjota mahdollisuuksia kehittyä vapaaehtoistoiminnassa. pitää yllä rekisteriä vapaaehtoisista.

7 Järjestöllä on oikeus valvoa toiminnan laatua, arvioida sen tehokkuutta ja päättää sen jatkamisesta. valita vapaaehtoistehtäviin tehtävän mukaisesti sopivia vapaaehtoisia. lopettaa toiminta, jos se on Punaisen Ristin periaatteiden vastaista, laitonta tai se ei ole riittävän turvallista. kannustaa vapaaehtoisia aktiivisesti jäsenyyteen.

8 Mitä minun pitää tehdä? Käy suorittamassa Perehdytyspassi ja tutustu Avun-ketju-aineistoon osoitteessa Siellä voit kerrata perustiedot ja tutustua tarkemmin toimintaamme. Rekisteröidy vapaaehtoisverkkoon ja liity jäseneksi! Mieti, minkälaisia tehtäviä haluaisit ja keskustele niistä osastossasi. Selvitä, milloin sinun on mahdollista saada peruskoulutus tehtävääsi. Osallistu rohkeasti osastosi järjestämiin tilaisuuksiin. Pidä taitosi ajan tasalla osallistumalla jatko- ja täydennyskoulutukseen piirissä ja valtakunnallisesti. Osallistu osastosi kevät- ja syyskokouksiin ja vaikuta. Ole mukana kehittämässä osastosi toimintaa. Mikäli jokin asia on erinomaisesti tai sinua mietityyttää joku asia, kerro siitä ryhmäsi vetäjälle tai muulle vastuuhenkilölle. Jos haluat vaihtelua tehtäviisi tai olet muuttamassa paikkakuntaa, kerro siitä osastossasi ja pyydä, että he auttavat sinua löytämään toimintamahdollisuuden uudella paikkakunnalla!


Lataa ppt "Vapaaehtoisen polulla"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google