FILOSOFISIA POHDINTOJA.  Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaohjeet opelle
Advertisements

Yhdyskunnan arvot, merkitykset ja estetiikka Kuinka ympäristö mielletään? Miten ympäristöä arvotetaan? Mikä on esteettinen arvo? Kevin Lynch ja ympäristön.
Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Toimintaohjeet opelle
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
KEMIA, seutukunnallinen, vuosiluokkaistettu Tampereen seutu.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
FILOSOFIAN KOE YLIOPPILASKIRJOITUKSISSA. Kokeen sisältö -Koetehtävät perustuvat kursseihin FI1-FI tehtävään riittävät 1. kurssin tiedot -Myös oppiainerajat.
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
FILOSOFIAN ARVOITUS (S. 10 – 13). Filosofian identiteettiongelma -Filosofia (kr. ”viisauden rakastaminen”) sai alkunsa antiikin Kreikassa n. 600 eKr -Kysymys.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
1 Aloitusvisa. Jakautukaa joukkueisiin ja keksikää joukkueellenne nimi. Vastatkaa seuraaviin kysymyksiin kirjallisesti. Arvatkaa, jos ette tiedä. Ohjeet.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Palvelukuvaustyö Pekka Linna, CSC Synergiaryhmä
Kuvaruutuvideot Tommi Saksa, 2008, HAMK.
TEKSTITAIDON VASTAUS Miten vastauksen ainekset kerätään, kuinka sen rakenne suunnitellaan, kuinka se kirjoitetaan ja miten se arvioidaan?
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Humanismi.
HI04- Eurooppalaisen maailmankuvan kehittyminen
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Hyvinvointiraportti-hanke
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Opettajaopinnot kahdessa aineessa
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Fenomenologia.
Korkeakoulukirjastojen tulokset
Opeka-kyselyn tulokset
Islamin synty ja Koraani
Tutustumista elämänkatsomustiedon didaktiikkaan
Koeviikko Jokainen jakso päättyy koeviikkoon  oma lukujärjestys verkkopenaalissa Jokaiselle kokeelle yksi ilta Koe klo 16.30–19.30 poistua saa aikaisintaan.
Suomen sukukielet ja kielivähemmistöt
Tekstinhuoltoa 3.
Elämänkatsomustiedon tunti
Kysymyksiä fi tunnille
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
ihminen tunnistaa luonnostaan oikean ja väärän (ns. luonnollinen laki)
Mikä on elämänkatsomus?
Eksistentialismi Eero Jussila.
Luku 12 – Raamattu kulttuurin kirjana
Tieteellisen tekstin peruselementit
Viisauden rakastamista……
OMAN AJATTELUN KEHITTYMINEN AATE- JA KÄSITEHISTORIA
Totuus käsitteen totuus käyttötavat:
2. tieto osana maailmankuvaa
KE6 – Kemian kertauskurssi
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
Kaakkurin koulun valinnaisaineet
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
PELI-IPPO INNOKAS PELI STEP 5
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Innopaja
Oma roolini osallistajana ja vuorovaikuttajana
Kaveritaidot.
MUSIIKIN TUNTISUUNNITELMARAKENNE/KASOPE/mervasti oulu
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Tervetuloa uuteen PowerPointiin
8. Periytyminen.
Innopaja
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Maailmankatsomus.
Esityksen transkriptio:

FILOSOFISIA POHDINTOJA

 Mitä hyötyä on  matematiikasta  biologiasta  historiasta  filosofiasta  rakkaudesta?  Mitä on hyöty?

PEA ?  P-E-A eli filosofin työtapa  Problematisointi  Jotta asia voitaisiin rationaalisesti selittää,  se on ensin kyseenalaistettava.  On selvitettävä, mistä on kysymys.  Filosofiassa ei ole itsestäänselvyyksiä.  Eksplikointi  Rationaalinen käsittely edellyttää,  että asia selvennetään.  Filosofiassa pyritään täsmällisyyteen,  siinä käytetään ja luodaan tarkkoja käsitteitä.  Argumentointi  Rationaalisen toiminnan ydin on  perusteleminen. Filosofiassa uskotaan vain  hyviä ja järkeviä perusteita.

MILLAINEN KYSYMYS ON FILOSOFINEN? Kysymys  Kuulitko äänen?  Kuinka hiljaisen äänen  ihminen voi kuulla?  Onko ääni kaunis?  Mitä on kauneus?  Kun metsässä kaatuu puu ja  kukaan ei kuule,  kuuluuko ääni?  Mitä tarkoittaa äänen kuuluminen Luonne  Arkinen käyttö  Tieteellinen (fysiologia)  Arkinen (ja esteettinen)  Filosofinen  (ja esteettinen)  Filosofiaan johdattava  Filosofinen

FILOSOFIA & TAIDE & TIEDE & USKONTO  1 FILOSOFIA  kysyminen  viisauden rakastaminen  2 FILOSOFIA JA TAIDE  kysyminen  vanhojen mestariteosten  merkityksen säilyminen  3 FILOSOFIA JA USKONTO  kaikkein perustavimmat  kysymykset  4 FILOSOFIA JA TIEDE  yleispätevät perustelu  rationaalinen ajattelu  5 FILOSOFIA, TIEDE JA TAIDE  julkinen kritiikki

FILOSOFIA  6 FILOSOFIA, TAIDE JA USKONTO  kosketus ihmisten arkielämään  7 FILOSOFIA, TIEDE JA USKONTO  kosmologia: oppi maailmankaikkeuden  synnystä ja  rakenteesta  8 TAIDE JA TIEDE  jakautuvat erilaisiin taiteen- ja tieteenlajeihin  9 TAIDE JA USKONTO  myyttisyys  10 USKONTO JA TIEDE  suhteellisen vakiintuneet  menetelmät ja käytännöt

ZENONIN PARADOKSI  Lentävä nuoli ei itse asiassa lennä mihinkään.  Koska nuoli on jokaisena ajan hetkenä aina  tietyssä paikassa, se on levossa.

VALEHTELIJAN PARADOKSI  Filosofinen analyysi kääntää ajattelun  tarkastelemaan itseään, jolloin ristiriitaisuudet  paljastuvat.  Puhutko totta, jos väität valehtelevasi?  Tämä lause on epätosi.  Jos lause on totta, se on myös epätotta;  ja jos se on epätotta, se on myös totta.  Siten se ei voi olla tosi eikä epätosi.