Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Pohdi, mitkä tekijät länsimaisessa yhteiskunnassa edistävät ja toisaalta hankaloittavat terveellisen ravitsemuksen noudattamista.
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Syöpäpotilaan ravitsemus
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
HIILIHYDRAATIT.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
Suomalaisten liikuntatottumukset Aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi arviolta %Aikuisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.
TOSITIETOA Alkoholi. Yleistä alkoholista Valmistetaan luonnontuotteista (mm. viljat ja hedelmät) käyttämällä tai tislaamalla Vaikuttavana aineena kaikissa.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
VII Valtakunnalliset neuvolapäivät/Arja Lyytikäinen 1 Perheen tukeminen terveyttä edistävien ravintotottumusten omaksumisessa Ajankohtaista odottavan.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
(TE1 Eerik Kasimir Miika)
Lihavuus laskuun –ohjelma indikaattoreiden valossa eri alueilla
Terveys ja maku samalla lautasella
Ruokaoppia.
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Ravitsemussitoumus-sivuston avaaminen ja toimintamallin esittely
Esityksen transkriptio:

Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen tutkimuksista ja tilastoista ◦ Työkalu terveydenhuollon, elintarviketeollisuuden, elintarvikekaupan ja ruokapalvelujen toteuttajille

Ravitsemuskertomus Yleistä suomalaisten terveydentilasta ◦ Pääsääntöisesti suomalaiset aikuiset ja lapset voivat hyvin ◦ 20 vuotta jatkunut hyvä terveydellinen kehitys on kuitenkin muuttumassa huonompaan suuntaan ◦ Sepelvaltimotautikuolleisuus on laskenut, mutta kehitys on kääntymässä mm. virheellisen karppauksen (”rasvauksen” vuoksi) ◦ Myös 2-tyypin diabetes ja astma yleistyneet

Ravitsemuskertomus 1. Suun terveys ◦ Aikuisten suun terveys kohentunut ◦ Lasten ja nuorten suun terveyden hyvä kehitys on hidastumassa  Happamat juomat lisäävät hammaseroosiota  Makeisten ja suklaan kulutus on lisääntynyt  Ateriointitottumukset muuttuneet välipaloja suosiviksi

Ravitsemuskertomus 2. Ravintoaineiden saanti ja ruoankulutus ◦ Rasvan osuus energian saannista yli suositusten  Suosituksen mukaan 30 % energiasta rasvoista  Kovien rasvojen osuus liian suuri (suositus 10 % rasvasta kovia rasvoja)  Kovan rasvan lähteinä juustot, lihajalosteet, jäätelöt, jogurtit, leivonnaiset (ns. piilorasva)

Ravitsemuskertomus Kuitua liian vähän (suositus vähintään 25 g päivässä) Nuorilla aikuisilla folaattien ja D-vitamiinin saanti liian vähäistä ◦ Folaatti = foolihappo; saadaan runsaasti tuoreista vihreistä kasviksista ◦ D-vitamiinin lähteitä ovat kala, kananmunan keltuainen, metsäsienet, vitaminoidut maitotuotteet

Ravitsemuskertomus Voiko ravintoaineiden liika saanti olla terveysvaara? ◦ Ns. täydennetyt elintarvikkeet (lisätty ravintoainetta) ◦ Multivitamiinijuomien vitamiinipitoisuudet eivät aina pidä paikkansa – liikasaanti mahdollista esim. kalsiumin osalta

Ravitsemuskertomus Työ ja kouluaikainen ruokailu ◦ Henkilöstöruokailu suosituinta nuorilla ja pääkaupunkiseudulla ◦ Hyvin koulutettu toimihenkilö henkilöstöravintolan tyyppiasiakas ◦ Kouluruokailu (kouluterveyskysely):  pojat parempia syöjiä kuin tytöt  Salaattia syödään harvemmin kuin 1990-luvun loppupuolella  Makeiset ja välipalat yhä suositumpia (2/3 nauttii välipaloja koulupäivän aikana)  Suosituimpia välipaloja ovat em. Makeiset ja virvoitusjuomat

Ravitsemuskertomus Tulevaisuuden uhkat/tavoitteet suomalaisten ravitsemusterveyden osalta: ◦ Miten puuttua yhä kasvavaan lihavuusongelmaan? ◦ Liian runsas kovan rasvan ja suolan saanti: miten ehkäistä? ◦ Liian vähäinen D-vitamiinin saanti ◦ Hammaskarieksen lisääntyminen

Ravitsemussuositukset:tavoitteet Energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen Tasapainoinen ja riittävä ravintoaineiden saanti Kuitujen saannin lisääminen (25-35 g/vrk) Sokerin saannin vähentäminen Suolan saannin vähentäminen (6 g/vrk) Alkoholin kulutuksen pitäminen kohtuullisena

Ravitsemussuositukset: toimenpiteet Täysjyväviljan käyttö Kasviksia, marjoja ja hedelmiä runsaasti joka päivä Syö vähärasvaisesti valmistettuja perunoita Käytä vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita Lisää ja monipuolista kalan kulutusta Suosi vähärasvaisia ja vähäsuolaisia lihavalmisteita Kypsennä ruoka rasvaa lisäämättä Käytä rasvoja niukasti: suosi öljyjä