Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen tutkimuksista ja tilastoista ◦ Työkalu terveydenhuollon, elintarviketeollisuuden, elintarvikekaupan ja ruokapalvelujen toteuttajille
Ravitsemuskertomus Yleistä suomalaisten terveydentilasta ◦ Pääsääntöisesti suomalaiset aikuiset ja lapset voivat hyvin ◦ 20 vuotta jatkunut hyvä terveydellinen kehitys on kuitenkin muuttumassa huonompaan suuntaan ◦ Sepelvaltimotautikuolleisuus on laskenut, mutta kehitys on kääntymässä mm. virheellisen karppauksen (”rasvauksen” vuoksi) ◦ Myös 2-tyypin diabetes ja astma yleistyneet
Ravitsemuskertomus 1. Suun terveys ◦ Aikuisten suun terveys kohentunut ◦ Lasten ja nuorten suun terveyden hyvä kehitys on hidastumassa Happamat juomat lisäävät hammaseroosiota Makeisten ja suklaan kulutus on lisääntynyt Ateriointitottumukset muuttuneet välipaloja suosiviksi
Ravitsemuskertomus 2. Ravintoaineiden saanti ja ruoankulutus ◦ Rasvan osuus energian saannista yli suositusten Suosituksen mukaan 30 % energiasta rasvoista Kovien rasvojen osuus liian suuri (suositus 10 % rasvasta kovia rasvoja) Kovan rasvan lähteinä juustot, lihajalosteet, jäätelöt, jogurtit, leivonnaiset (ns. piilorasva)
Ravitsemuskertomus Kuitua liian vähän (suositus vähintään 25 g päivässä) Nuorilla aikuisilla folaattien ja D-vitamiinin saanti liian vähäistä ◦ Folaatti = foolihappo; saadaan runsaasti tuoreista vihreistä kasviksista ◦ D-vitamiinin lähteitä ovat kala, kananmunan keltuainen, metsäsienet, vitaminoidut maitotuotteet
Ravitsemuskertomus Voiko ravintoaineiden liika saanti olla terveysvaara? ◦ Ns. täydennetyt elintarvikkeet (lisätty ravintoainetta) ◦ Multivitamiinijuomien vitamiinipitoisuudet eivät aina pidä paikkansa – liikasaanti mahdollista esim. kalsiumin osalta
Ravitsemuskertomus Työ ja kouluaikainen ruokailu ◦ Henkilöstöruokailu suosituinta nuorilla ja pääkaupunkiseudulla ◦ Hyvin koulutettu toimihenkilö henkilöstöravintolan tyyppiasiakas ◦ Kouluruokailu (kouluterveyskysely): pojat parempia syöjiä kuin tytöt Salaattia syödään harvemmin kuin 1990-luvun loppupuolella Makeiset ja välipalat yhä suositumpia (2/3 nauttii välipaloja koulupäivän aikana) Suosituimpia välipaloja ovat em. Makeiset ja virvoitusjuomat
Ravitsemuskertomus Tulevaisuuden uhkat/tavoitteet suomalaisten ravitsemusterveyden osalta: ◦ Miten puuttua yhä kasvavaan lihavuusongelmaan? ◦ Liian runsas kovan rasvan ja suolan saanti: miten ehkäistä? ◦ Liian vähäinen D-vitamiinin saanti ◦ Hammaskarieksen lisääntyminen
Ravitsemussuositukset:tavoitteet Energian saannin ja kulutuksen tasapainottaminen Tasapainoinen ja riittävä ravintoaineiden saanti Kuitujen saannin lisääminen (25-35 g/vrk) Sokerin saannin vähentäminen Suolan saannin vähentäminen (6 g/vrk) Alkoholin kulutuksen pitäminen kohtuullisena
Ravitsemussuositukset: toimenpiteet Täysjyväviljan käyttö Kasviksia, marjoja ja hedelmiä runsaasti joka päivä Syö vähärasvaisesti valmistettuja perunoita Käytä vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita Lisää ja monipuolista kalan kulutusta Suosi vähärasvaisia ja vähäsuolaisia lihavalmisteita Kypsennä ruoka rasvaa lisäämättä Käytä rasvoja niukasti: suosi öljyjä