Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
KIELEN KUVALLISUUS.
Retoriset keinot.
JÄTEVEDENPUHDISTUS JA ONGELMA JOKA RATKAISTAAN YHDESSÄ.
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Kuvailmaukset kirjoittajan apuna ja ongelmana Tiellä on poski, lähteellä silmä, merellä selkä ja kynttilällä sydän.. Kirjoittaja luo kielikuvia tiedostamatta.
ÄIDINKIELEN YLIOPPILASKOE
Novellin analyysin käsitteitä
Lukemaan oppii vain lukemalla
Kirjallisuuden lajit.
A4. Argumentointi ja retoriikka
Kielen tehtäviä Informatiivinen tehtävä Vaikuttava tehtävä
Nauru kritiikin keinona
Nauru kritiikin keinona.  Naurun avulla voi vahvistaa vallitsevia käsityksiä.  Toisaalta nauru on keino purkaa valtarakenteita.  Nauru etäännyttää.
Runo tekstitaidon kokeessa
Esityksen havainnollistaminen Eeva-Leena Aittoniemi
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Asiatekstejä moniin tarkoituksiin
Aine ei noudata riittävästi tehtävänantoa.
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
Essee – tekstien jalokivi
Kieli ja tyyli eriteltävänä
Näytelmä-tekstistä tekstitaito-vastaukseksi
TN Esityksen havainnollistaminen ”If you can’t use your head, use overhead.” ”If you can’t use your head, use overhead.” Vauhdikkaat multimediashow’t.
Äi05. Asiatyylin piirteitä  Selkeys, johdonmukaisuus  Sujuvuus  Virheettömyys  Dynaamius  Tiiviys  Havainnollisuus.
Lapsen ja nuoren tukeminen Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa.
Retorisia keinoja Argumentoinnin tueksi vaikuttavaan kirjoittamiseen ja puhumiseen Sari Toivakka, Retoriset keinot = Kielen tyylikeinot = Tehokeinot.
Ä I 4- KURSSI : KERTAUSTA A RGUMENTAATIO Argumentaatioanalyysissä otetaan huomioon tekstin kirjoittajan teesi eli väite argumentit eli perustelut.
AI8 Tekstin keinot, uutinen Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.
Kaikki keinot käyttöön! Yhteenvetoa tekstien vaikutuskeinoista.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
Proosatekstin analyysi
TEKSTITAIDON VASTAUS Miten vastauksen ainekset kerätään, kuinka sen rakenne suunnitellaan, kuinka se kirjoitetaan ja miten se arvioidaan?
Runo auki! ÄI6, syksy 2016.
Kieli ja tyyli eriteltävänä
TYYLI ’tekstille, tekstin osalle, tekstilajille, tekijälle ja aikakaudelle ominainen esitystapa’ (OK s. 327 – 333)
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Kieli ja tyyli eriteltävänä
Asiakielisyys.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
Kieli ja tyyli Tekstioppi s
Essee – tekstien jalokivi
Lukijasta kirjoittajaksi
Tekstitaidon ylioppilaskoe
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Yhteenvetoa mediatekstien vaikutuskeinoista
TEKSTINTEKIJÄN KIELELLISET VALINNAT
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
Äidinkielen esseekoe Lukemisen, kirjoittamisen ja kypsyyden koe
Huumoria ja vertauskuvia
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
Turha toisto eli tautologia
AI8 Argumentatiiviset tekstit
Asiatekstien tyylilaji: asiatyyli
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
’POHTIVA KIRJOITELMA’
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Tekstitaitovastauksen kertausta
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen
Esityksen transkriptio:

Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta Asiatyyli Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta

Mikä kaikki vaikuttaa tyyliin? Osuvat sanavalinnat Selkeät virkerakenteet ja virkkeiden vaihteleva pituus Erilaiset lausetyypit Selkeä sanajärjestys Tyylikeinojen eli retoristen keinojen käyttäminen (ks. KK s. 50-53) Oikeakielisyyssääntöjen noudattaminen ?

tyyli on enemmän kuin kieltä Tyyli on ilmaisutapa Tyyliin vaikuttavat paitsi em. asiat myös tekstin rakenne ja kirjoittajan oma ääni Tyyli pitää valita myös syntyvän tekstilajin, kontekstin ja lukijan mukaan Yo-aineessa tyyliä määrää myös tehtävänanto Tyyliä synnyttävät myös kielen tehokeinot eli tyylikeinot.

Asiatyylin piirteitä Selkeys, havainnollisuus, ymmärrettävyys (tiiviit lyhyehköt virkkeet, sanoilla selkeät tarkoitteet, konkreettiset käsitteet) Eloisa ja yhtenäinen tyyli (ei turhaa toistoa, toistuvaa virkerytmiä tai kuluneita ilmauksia, vaan tyylikkäitä sanavalintoja ja erilaisia tyylikeinoja, ilmaisun vaikutelma samantyylinen alusta loppuun asti)

Asiatyyli pähkinänkuoressa neutraalia selvää tiivistä tarkkaa ja täsmällistä havainnollista ymmärrettävää

Tyyliin eloa retorisilla keinoilla! Kielikuvat Kysymykset ja huudahdukset Vastakohdat Sitaatit, sanonnat Toisto Kärjistykset ja liioittelu Rinnastukset Puhuttelut Sanaleikit Määrällistäminen Ironia ja huumori Superlatiivit ja vahvistussanat

Hyvää asiatyyliä? Pohdi seuraavien sanojen sopivuutta erilaisiin asiateksteihin: kännykkä bisnesenkeli pärjätä homma pointti hoidella loppupeleissä juurikin kamala netti

Hyvää asiatyyliä? Pienten lasten harrastustoiminnan tutkimiseen liittyvät ongelmat voidaan ajatella nivoutuvan yhteen "pääongelmaan" lapsen ajattelun ymmärtämiseen. 2. Kiusaamisen määrä aikaisempiin tutkimuksiin nähden asettui haitarin yläpäähän (5–17 %). 3. Poikien kohdalla tietynlainen “rämäpäisyys” ja aggressiivinen energisyys on sosiaalisesti hyväksyttävämpää kuin tytöillä. 4. Samalla Enontekiön saamelaisten perinteinen nuorena avioituminen loppui kuin seinään. 5. Lähdemieheni Isabella Bird syntyi vuonna 1831 Yorkshiressä. 6. Yöpakkaskriisi herätti Kortesalmessa vahvan Kekkos-vastaisen siemenen, joka säilyi elinvoimaisena läpi hänen poliittisen uransa ajan.

Hyvää asiatyyliä? 7. Oulun läänin talousseura kohdisti voimavaransa vuoroviljelyn ja meijeritoiminnan ohjaamiseen. Tällä oli kuitenkin myös merkittävä rooli innovaatioiden leviämisessä, kulkivathan heinän peltoviljelyn eteneminen ja uudet koneet “käsi kädessä”. 8. Ohjelmistotuoteperheen käyttöliittymän ja sen toiminnallisuuden yhdenmukaisuuden ylläpitämisessä on omat ongelmansa, sillä mitä enemmän ihmisiä on tuotteita tekemässä, sitä enemmän vaivaa pitää nähdä, että ohjelmista ei tule tekijöidensä näköisiä. 9. Esimerkiksi Kannakselle saadusta ruotsalaisesta Boforsin kanuunapatterista meni kolme neljästä tykistä rikki, koska ne eivät kestäneet lämpötilan vaihteluita, jotka syntyivät aamuisin jäätyneiden vehkeiden kuumentuessa hetkessä tulikuumiksi tulituksen alkaessa.