Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Retoriset keinot.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Retoriset keinot."— Esityksen transkriptio:

1 Retoriset keinot

2 Liioittelu ja kärjistys (erityisesti kantaa ottavissa teksteissä)
Toistaminen ja luetteleminen (kolmiportainen luettelo tuottaa esteettistä mielihyvää) Suomen viholliset ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Energiajuomien juominen on turhaa, epäterveellistä ja kallista. Liioittelu ja kärjistys (erityisesti kantaa ottavissa teksteissä) Kaikki suomalaiset rakastavat saunomista. Ilman lukiokoulutusta päädyt surkeisiin ammatteihin. Tehokas lausemuoto (kysymys, huudahdus, vetoomus) Haluaisitko sinä olla eläinrääkkääjä? Kuka haluaa olla eläinrääkkääjä? Ei kukaan! Tehdään yhdessä maailmasta parempi paikka!

3 Suostuttelumääritelmä (tarpeeseen sorvattu uusiomääritelmä)
Abortti on murha. Lukio on nuoren tulevaisuuden turva. Superlatiivit ja vahvistussanat (mainoksille tyypillistä) Uusi XX-ripsiväri on markkinoiden paras! Hänellä on aina liikaa rahaa! Vastaanottajan puhuttelu (pyrkimys ”iholle”) Hyvä Terhi Lintunen Sinä, rakas lukija Tunteisiin vetoavat sanavalinnat (myönteiset tai kielteiset konnotaatiot) Kuka voisi hylätä ihania, suloisia kissanpentuja? Ostamalla turkiksia olet murhaaja.

4 Kielikuvat (metafora, vertaus, personifikaatio)
Hän oli melkoinen kissa. Hän käveli kuin kissa. Kissa opiskeli ihmisen puhetta ahkerasti. Vastakohta-asettelu eli polarisaatio (me-ne, nuoret-vanhat, naiset-miehet, ennen-nyt) Pitääkö meidän nuorten maksaa vanhusten eläkkeet? Naiset tekevät kaikki työt, miehet vain makaavat. Ironia (tarkoitetaan muuta kuin sanotaan). Kaikkihan me olemme rikkaita ja kuuluisia. En todellakaan haluaisi olla rikas – kukapa nyt haluaisi ostaa, mitä haluaa, ja lomailla ihanilla paratiisisaarilla.

5 Paradoksi (järjenvastaisuus)
On hassua, miten ne, joilla on vähiten, ovat silti kaikkein valmiimpia antamaan omastaan. Miksi rikkaat ovat kaikkein piheimpiä? Sanaleikit, soinnuttelu, sitaatit ja sanonnat Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla. Karvisen mukaan ”kaikki on kunnossa”. Tavallinenkin tallaaja ymmärtää hyvän päälle.


Lataa ppt "Retoriset keinot."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google