Tietoa Tulevaisuuden tutkimuksen seurasta. Tulevaisuudentutkimus Tulevaisuudentutkimus on monitieteellinen tiedonala, jonka tarkoituksena on selvittää.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
CAN-VÄYLÄ AUTOISSA.
Advertisements

Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Ammattiosaamista ja arvopohjaa
TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN VERKOSTOAKATEMIA (TVA)
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Metodologian ja menetelmien valinta
Satu Helmi & Ismo Kantola
EVU:n 40-v. historiakirja Alustava suunnitelma Kari Kallio
Ninja Keränen, muko-08. • Aiemmin tehty tutkimusta keskittyen musiikin vaikutukseen lapsen kehityksessä. • Oma kiinnostus psykologiaan musiikin lisäksi:
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
EU-vaikuttaminen Suomessa
Tiedonhaku Internetistä
Tampereen yhdistysrakenne hanke
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Oppia ikä kaikki - Työkaluja yhteisöllisyyden kehittämiseen syksy 2014
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Sähkön tarpeen turvaaminen ilman lisäydinvoimaa Anni Sinnemäki
Heikki Salomaa TYÖELÄMÄSEMINAARI –LUENTO 1 Heikki Salomaa
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Tutkimusviestintä: tiivistelmä
SKENAARIOILLA UUTTA PUHTIA KALATALOUDEN TULEVAISUUTEEN Tarja Meristö Corporate Foresight Group, CoFi Åbo Akademi
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Yrittäjämäisen ’Effectuation’-kehittämisen teoria ja käytäntöä Lähteet: Prof. Saras D. Sarasvathy, Effectuation: Elements of Entrepreneurial.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Miten vaikuttavuudesta puhutaan? Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia.
Osuustoimintatutkimuksen päivä 2008 Kuopio Kuopion yliopisto Osuustoiminnan neuvottelukunta Osuustoiminnan opetus: kommenttipuheenvuoro Tapani.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
© Jukka Juslin1 Osio2 Olio-ohjelmointi: Merkkijonot eli Stringit Jukka Juslin.
Pro gradu-tutkimuksen ohjausseminaarit Raija-Leena Punamäki, prof. Graduaiheet
Toimintakyvyn arvioinnin etiikka
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Laadullisten tutkimusmenetelmien kurssi Liisa Ilomäki Verkko-oppimisen ja tiedonrakentelun tutkimuskeskus Psykologian laitos, Helsingin yliopisto
ToMuT-hanke Visiotyökirja Pasi Silander ToMuT-hanke Mitä pitää kyetä näkemään tulevaisuuden visioita varten? Millaista näkemystä tarvitaan? Mitä.
Aihekokonaisuudet lukiossa Eero Salmenkivi Soveltavan kasvatustieteen laitos.
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
Keski-Pohjanmaa vuonna seminaari Alueellisen ennakointiraportin esittelyä Ilkka Rintala.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Aikuiskasvatustieteen tutkijatapaaminen Rovaniemi YLIOPISTOKOULUTETTUJEN NUORTEN AIKUISTEN ELÄMÄÄN TYYTYVÄISYYDEN JA ELÄMÄNÄHALLINNAN HAASTEET.
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Tiedon vallankumous ja uusi maailmankuva
METLA Metsäntutkimuslaitos. Lähimmät toimipisteet ja työllistys Tutkittavaan metsäverkkoon kuluu noin hehtaaria metsää ja vesistöjä Tutkimusmetsiä.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Turun seutu hyvinvoinnin malliseutu liikunnan keinoin vuonna 2016 Torstaina klo Ravintola Olè, Veritas stadion, 3 krs., Blomberginaukio.
JÄRJESTÖHAUTOMON TILAISUUS INFOA PELIYHTEISÖJEN FUUSIOSTA.
Tulevaisuuden tutkimuksen seura
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Toiminnallinen tiedepäivä
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Tutkimus- ja kehittämistoiminta Raahen seutukunnassa 2001–2017
Esityksen transkriptio:

Tietoa Tulevaisuuden tutkimuksen seurasta

Tulevaisuudentutkimus Tulevaisuudentutkimus on monitieteellinen tiedonala, jonka tarkoituksena on selvittää millaisia mahdolliset, toivottavat tai todennäköiset tulevaisuudet voisivat olla. Näin saatua tietoa hyväksikäyttämällä ihminen ja tietysti myös organisaatio pystyy vaikuttamaan omaan tulevaisuuteensa.

Tulevaisuuden tutkimuksen seura Tulevaisuuden tutkimuksen seura perustettiin vuonna 1980 valtion tieteen keskustoimikunnan Tulevaisuusjaoston suosituksesta. Seuran perustajajäseninä oli 14 suomalaista yliopistoa ja korkeakoulua. Tällä hetkellä seuralla on runsaat parikymmentä yhteisöjäsentä ja noin 680 henkilöjäsentä. Jäsenkunta on läpileikkaus tämän päivän suomalaisesta yhteiskunnasta - mukana on tulevaisuudesta kiinnostuneita ihmisiä kaikilta elämänaloilta.

Tulevaisuudentutkimuksesta Suomessa Tulevaisuudentutkimus on monien tieteenalojen menetelmiä yhdistävää tutkimustoimintaa, joka kuvaa, selittää ja ymmärtää laaja-alaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja niihin liittyviä eri elämänalueiden muutos- ja kehitysprosesseja. Soveltavana toimintana tulevaisuudentutkimuksen menetelmiä käytetään hyväksi strategisessa johtamisessa ja päätöksentekoon liittyvissä kehittämishaasteissa.

Tulevaisuudentutkimusta on harrastettu maailmalla 1960-luvulta lähtien. Suomessa Tulevaisuuden tutkimuksen seura on ollut tiennäyttäjä - seura täyttää vuonna 2015 jo 35 vuotta! Tutkimus-, konsultointi- ja koulutustyön aloitti Tulevaisuuden tutkimuskeskus vuonna 1992 silloisessa Turun kauppakorkeakoulussa. Alussa keskuksen vahvuus oli 2,5 henkeä, ja 13 vuotta myöhemmin jo 40. Seura ja Tulevaisuuden tutkimuskeskus ovat aina tehneet tiiviisti yhteistyötä. Tulevaisuudentutkimuksen asemaa Suomessa vahvisti edelleen vuonna 1993 perustettu eduskunnan Tulevaisuusvaliokunta.

Vuodesta 1998 tulevaisuudentutkimusta on voinut opiskella sivuaineena 17 yliopiston yhteisen Tulevaisuudentutkimuksen VerkostoAkatemian (TVA) puitteissa Suomessa. Syksystä 2005 lähtien tulevaisuudentutkimusta on voinut opiskella myös pääaineena, Turun yliopiston kauppakorkeakoulun englanninkielisessä maisteriohjelmassa. Tällaisia vastaavia ohjelmia on mm. USA:ssa ja Australiassa. Tulevaisuudentutkimus kehittyi tieteenä huimasti luvulla. Tästä osoituksena on mm. se, että vuosina tulevaisuudentutkimuksen väitöskirjoja Suomen yliopistoissa ja korkeakouluissa tuotettiin 37 kappaletta! Väitöskirjat käsittelevät mitä monimuotoisempia aiheita ja ilmiöitä. Tulevaisuudentutkimusta tieteenä käsittelee muutama tutkimus, kun taas useimmille muille on ominaista tulevaisuudentutkimuksen soveltaminen eri tieteenalueilla.

Tulevaisuuden tutkimuksen menetelmiin sisältyvät periaatteessa sen piirissä käytettyjen menetelmien lisäksi myös kaikkien muiden tutkimusten menetelmät. Tulevaisuuden tutkimus ei ole muiden tieteenalojen kattotiede, vaan se hyödyntää muiden tieteiden tuloksia ja metodeja omissa ongelmanasetteluissaan, jotka koskevat ihmisyhteisöjen tulevaisuutta ja siitä tietämistä.

Tulevaisuuden tutkimuksen perususkomukset voidaan kiteyttää seuraavasti(von Wright, 1985a), (Amara, 1981): 1. tulevaisuutta ei voi ennustaa 2. tulevaisuus ei ole ennalta määrätty 3. tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa valinnoilla ja teoilla 4.tulevaisuus on kontingentti Näistä perusoletuksista johdetaan tulevaisuuden tutkimuksen tehtävät: 1. muodostaa kuvia tulevaisuuden kontingenteista vaihtoehdoista ja niistä edellytyksistä, joilla ne voivat todellistua (mikä on mahdollista). 2. tutkia vaihtoehtojen toteutumisen todennäköisyyksiä (mikä on todennäköistä). 3. selvittää vaihtoehtojen haluttavuudet, etsiä parhaiden vaihtoehtojen toteuttamiseen tarvittavat keinot (mikä on haluttavaa ja toteutettavaa). 4.vaikuttaa tulevaisuuteen tekemällä valintoja ja elämällä sitä teoissa.

Tulevaisuuden tutkimuksessa käytettyjä ajattelutapoja ja menetelmiä on Pentti Malaska ryhmitellyt seuraavasti (Malaska, 1993): 1. utopia-ajattelu: suurennetaan tai lisätään yhteiskunnan hyviä puolia 2. dystopia-ajattelu: suurennetaan tai jatketaan yhteiskunnan huonoja puolia 3. raideajattelu: otetaan mallia edelläkävijämaiden esim. USA:n kehityksestä 4. analogia-ajattelu: etsitään rinnasteisia tapauksia historiasta 5. trendiajattelu: ekstrapoloidaan trendejä 6. systeemiajattelu: mallinnetaan tapahtumia 7. skenaarioajattelu: luodaan tulevaisuuden visioita ja polkuja niihin 8.tulevaisuusverstaat ja visiot halutun tulevaisuuskuvan löytämiseksi