THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Näkövammaiset ja verkkosivustot Virpi Jylhä
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Verenpaine ja hengitys
Kasvaako pääni, kun opin?
Sähköpostiviestien uudelleenohjaus ohje Maks Larionov DP11LA.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Hätätilapotilaan ensiarvio
SMART Board Interaktiivinen esitystaulu -> yhdistää perinteisen liitu- ja tussitaulun sekä tietokonekuvan Sormesi on hiiri! Laura Viljamaa 2011.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi tapahtuma. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Taitokouluharjoitus Pääteema: 1 v 1 puolustaja selässä Ryhmä:
Ohjeet videotarinan tekemiseen
PET-TT-kuvausten käyttö ja tarve keskussairaaloissa - Päijät-Hämeen tilanne v.2009 Kotka
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
K UNNAT SELKEYTTÄVÄT IT- KAAOSTA JA SÄÄSTÄVÄT RAHAA Syyskuussa kaksi uutta yritystä ryhtyy yhtenäistämään kuntien tietojärjestelmien viidakkoa. Tarkoituksena.
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Radiologiset päivystystutkimukset
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Kimble- game Intensiivikurssi.
LASTEN EEG-TUTKIMUS KUVAOHJE
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Koronaariangiografia
Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.
Käyttöohje: Kuinka löytää osasto/piiri. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
- ilmakuvat - satelliittikuvat
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
ESH / Yleislääketieteen akuuttiosasto
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
ENNAKKOILMOITUS Miksi Miten Milloin Mihin.
SÄDEHOITO.
Keuhkojen Röntgenkuvaus
MAILAAMAAN!. Sähköpostiviestin ominaisuudet Perille nopeasti Vastaaminen helppoa Ei tarvitse olla yhtä aikaa viestimässä Ongelmana lyhyt harkinta-aika.
RO 7 TK-radiologian perusteet - Natiivikuvat
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
raajojen Natiiviröntgen
Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia
Aivoperfuusio gammakuvaus
ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography
UKG ”ECHO” Sydämen ultraäänitutkimus
Tietokonetomografia CT tai TT
Jonna Turunen & Erna Holopainen
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
Luuston gammakuvaus Bone scintigraphy
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Valmistautuminen vastaanotolle Valmistautuminen.
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Säteilysuojelu-kurssi 0,5 op
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Lääkeaine Kemia.
ISOTOOPPITUTKIMUS- JA HOITO
KEUHKOSYÖPÄ …..
Digitaaliset videokamerat
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Hyvinvointi-ja terveyssovellusten arvioinnin selvitystyö
Esityksen transkriptio:

THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva Kliiniset tutkimukset Inka Ikonen 1400080 Laura Juutilainen 1400076 Kuva: http://www.radiologie-bw.de/img/thorax-roentgen/thorax_pa_normalbefund.jpg

MIHIN KÄYTETÄÄN? Sydämen pumppaustoiminnan selvittämiseen Keuhkokuumetta epäiltäessä Etsittäessä rintakehän sisäistä vammaa Epäiltäessä vierasesinettä keuhkossa Keuhkojen toiminnan arvioinnissa Keuhkosyövän etsinnässä Kylkiluun vammojen tutkimiseen Kuva: https://kokovartalofiilis.files.wordpress.com/2010/10/haarukka.jpg

TUTKIMUSVÄLINEET JA TUTKIMUSPAIKKA Keuhkokuva otetaan röntgenissä. Röntgenkuva otetaan kuvauslevylle, joka luetaan lasersäteiden avulla ja muunnetaan digitaaliseen muotoon. Kuvantamisessa käytetään hyväksi röntgensäteitä. Kuva voidaan ottaa joko seisaaltaan tai makuultaan Kuva: http://www.lifemed.fi/tuote/rontgenlaitteet/delftdi_suoradigitaaliset_rontgenlaitteet/Triathlon_DR/

TUTKIMUKSEN IDEA Tavallisista röntgenkuvista thoraxkuvia on noin puolet. Tämä kertoo kuvantamismuodon käyttökelpoisuudesta monia sairauksia arvioitaessa. Tutkimus kestää vain muutaman minuutin ja on potilaalle täysin kivuton. Thoraxkuvan ottaa koulutettu röntgenhoitaja ja lääkärit tulkitsevat kuvan. Tutkimukseen tarvitaan aina lääkärin lähete. Kuvauksen aikaan potilas seisoo tai on pitkällään ja vetää syvään henkeä ja on hengittämättä kuvan oton ajan. Thoraxkuva otetaan sekä edestä että sivusta. Näin pystytään paikantamaan mahdolliset muutokset. Sivukuva mahdollistaa muutosten paikantamisen syvyyssuunnassa Kuva: http://www.rstugurejo.com/wp-content/uploads/2012/04/Rontgen_thorax.gif

VALMISTELUT ENNEN JA JÄLKEEN Thoraxröntgen ei tarvitse sinänsä mitään erityisiä valmisteluita. Ainoastaan kohdealueella olevat vaatteet, korut, kellot yms. Esineet on riisuttava kuvauksen ajaksi. Mahdollisesti raskaudesta tai sen mahdollisuudesta on myös ilmoitettava etukäteen. Raskaana oleville tehdään röntgenkuvaus vain ja ainoastaan silloin kun lääkäri näkee sen erillisen arvion perustella välttämättömäksi. Mm. kilpirauhaset ja sukuelimet suojataan röntgensäteitä läpäisemättömillä suojaliiveillä. Ylimääräiset henkilöt poistuvat röntgenhuoneesta erilliselle toisessa huoneessa sijaitsevalle työasemalle, josta kuvaus käynnistetään ja jonne kuvat siirtyvät sähköisesti.

TUTKIMUSTULOKSET JA TULKINTA Päivystysaikana lääkärit tulkitsevat kuvat ja n. vuorokauden kuluttua röntgenlääkäri tekee kuvasta lopullisen lausunnon. Kuvista etsitään poikkeavia löydöksiä. Esim. sydämen vajaatoiminnassa keuhkoissa näkyy vaaleita verisuonijuosteita ja suurten keuhkosuonten pulleutta johtuen keuhkojen verentungoksesta. Kts. Viereinen kuva. Kuva: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ldk00164

VIRHEMAHDOLLISUUDET JA VAARATILANTEET Väärä potilas Väärä kuvauskohde, väärintehty lähete Väärä kuvantamistapa Vioittuneet välineet Väärä tulkinta Potilaan liikehdintä Epäonnistunut kuva Potilaan kaatuminen pystykuvaa otettaessa Säteilyannos lisää riskiä sairastua syöpään Ei tietoa raskaudesta -> mahdolliset sikiövauriot Kuva: http://www.radfacts.org/wp-content/uploads/2013/12/danger-radiation-risk.jpg

MUKANA TUTKIMUKSESSA Laura: Potilaan mukana thoraxröntgenissä Potilaalta otettiin pystythorax tahdistimen asennuksen jälkeen Ennen kuvausta potilaalta riisuttiin paita, potilaalle ei laitettu röntgensuojia. 1. etukuva: Potilas asettui seisomaan rintakehä kuvauslevyä vasten, röntgen hoitaja asetti ”valoristikon” selkäpuolelle rintakehän alueelle. 2. sivukuva: Potilas asettuu vasen kylki kuvauslevyä vasten ja nostaa oikean käden ylös tukitangolle. Näin mahdollistetaan se, että kuva onnistuu eivätkä kädet ole tiellä. Potilas pidättää hengitystä aina yhden kuvan ajan. Röntgenhoitaja ohjeistaa koko ajan. Ylimääräiset henkilöt poistuivat viereisessä huoneessa olevaan työasemaan, jossa tietokoneelta tarkistettiin kuvauksen onnistuminen Tutkimus vei muutaman minuutin. Potilas ei tuntenut kipua kuvauksesta johtuen. Kuvauksen jälkeen potilas siirtyi takaisin potilassängylle ja poistuimme takaisin osastolle.

LÄHTEET http://www.satamanrontgen.fi/rontgen.html http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=snk0 4091 http://www.pkssk.fi/documents/601237/620551/Rtg_Potilasohje_pe rusrontgen.pdf/69fa7605-7068-4cfe-b134-2aced61edeca http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ldk0 0164