Sädehoito ( Radiotherapy)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hiv ja aids.
Advertisements

Avannepotilaan hoito Rita Simola.
KANSANTAUDIT.
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Tehnyt: Melanie Soukko
Kansantaudit.
Syöpäpotilaan ravitsemus
MRSA metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus
Ruusu Jenni Pajulahti.
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Syöpälääkehoito.
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
joka 3.lla suomalaisella
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Japanin tsunamista johtunut ydinonnettomuus Tekijät: Karoliina, Mikael, Rasmus, Jaakko.
SÄDEHOITO.
Keuhkojen Röntgenkuvaus
Allergiat.
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Karita, Milia, Aino, Iina ja Kirsi
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
SYÖPÄ.
THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva
Tietokonetomografia CT tai TT
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Jonna Turunen & Erna Holopainen
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
Syöpä.
Syöpä joka 3.lla suomalaisella s. 70 – 79.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
Syövän uudet hoitomuodot MIRJA 3A. Syöpä  Syöpä on geenien mutaatioista eli perimäaineksen muutoksista johtuva vuorovaikutushäiriö, joka saa aikaan kasvaimen.
Alkoholi. Alkoholi Suomen yleisin päihde Etanoli on alkoholi juoman päihdyttävä aine Alkoholia pidetään keskivahvana päihteenä Alkoholi pitoisuus ilmaistaan.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
SYÖPÄ. YLEISTÄ SYÖVÄSSÄ SYÖPÄ ON YLEISNIMITYS PAHANLAATUISILLE KASVAINTAUDEILLE. PAHANLAATUISUUS VIITTAA KASVAINSOLUKON HALLITSEMATTOMAAN KASVUUN JA LEVIÄMISEEN.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
KIVUN LÄÄKEHOITO Ritva Räisänen.
Syövän synnystä… Joukko sairauksia - syyt, luonne ja ilmeneminen erilaisia Joka 3. suomalainen sairastuu > vuosittain n > lähes 2/3 paranee Solun.
Nestetasapaino.
Syöpähoito ja säteilysuojelu
KEUHKOSYÖPÄ …..
Liisa Ollikainen-Paananen /H2913SA MAMK/Savonlinna
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
IHOSYÖPÄ.
Syöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Paksusuolensyöpä.
Syöpä.
Syöpä yli 200 eri elinten ja kudosten pahanlaatuista kasvainta
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Perinnöllisyystieteen perusteita
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Esityksen transkriptio:

Sädehoito ( Radiotherapy) Mari, Hanna & Erika

Sädehoidon indikaatiot Kasvaimet ja syövät esim. > rintasyöpä eturauhassyöpä keuhkosyöpä kurkunpään ja nenänielun syövät ruoansulatuskanavan syövät

Tutkimuslaite/välineet/tutkimuspaikka Tavallisimmin sädehoitoa annetaan lineaarikiihdyttimillä Lineaarikiihdytin tuottaa elektroni-ja fotonisäteilyä, joka kohdennetaan potilaaseen Ennen säteilyn antamista tehdään tarkka 3D-annossuunitelma Sädehoitolaite tulee sijoittaa paksuseinäiseen huoneeseen, josta ei pääse ulkopuolelle säteilyä Säteilyä tulee vain silloin kun kiihdytysvirta on kytkettynä, muulloin huoneessa on turvallista olla

Tutkimuksen tekninen toteutus ja mikä on tutkimuksen tarkoitus Korkeaenerginen ja syvälle menevä säteily keskitetään kasvaimeen elimistön ulkopuolelta monesta eri suunnasta Syöpäkasvaimeen saadaan korkea annos samalla kun ympäröiviin kudoksiin kohdistuu selvästi pienempi säteilymäärä >ei aiheuta ulkopuoliseen kudokseen haitallista määrää vaurioita Hoitoannokset annostellaan monitorikammion mukaan monitoriyksikköinä (MU, 100 MU = 1 Gy). Sädehoito tuhoaa syöpäsoluja ja pienentää kasvaimia Mahdollistaa paikallisen hoidon Sädehoito annetaan normaalisti kerran päivässä arkipäivisin toistuvasti samaan kohtaan 2 – 7 viikon ajan Hoidon jaksotus riippuu hoidettavasta syövästä ja sädehoitoannoksen määristä Ionisoivaa säteilyä

Mitä tulee ottaa huomioon ennen ja jälkeen tutkimuksen? Säteilyn tulee kohdistua aina täysin samaan kohtaan Päivittäisen kokonaisannoksen tulee olla aina täsmälleen oikein Suunnitellaan hoito sairauden tietojen, röntgen- ja magneettikuvasten sekä hoitokonetietojen mukaan Kuvausta varten ei tarvitse olla ravinnotta Hoidon kohdennus varmistetaan simulaatiokuvauksella, riippumattomalla tietokoneohjelmalla tai hoitokoneella otetuilla tarkistuskuvilla Erityistekniikat: intensiteettimuokattu sädehoito (IMRT) ja stereotaktinen kohdennettu hoito ->säädellään säteilymääriä kasvaimen eri osissa ja suojataan lähellä olevia herkkiä kudoksia Hoidon tarkka suunnittelu ja toteutus vähentää huomattavasti haittavaikutuksia Potilas ei säteile ulkoisen sädehoidon jälkeen

Millaista tietoa tutkimus tuottaa ja kuinka tuloksia tulkitaan? Lähes joka toinen syöpäpotilas saa sädehoitoa Osa potilaista paranee sädehoidon avulla Kun syöpäsoluihin tulee tarpeeksi sädevaurioita syöpäsolu kuolee Kasvaimeen saadaan suuri säteilyannos kerralla kohdistamalla säteily tulemaan useasta eri suunnasta Jos syöpä on säteilylle herkkä, kasvain on mahdollista tuhota Valitettavasti syöpäkasvaimia pystytään yleensä vain pienentämään ja vähentämään kasvaimen ja etäpesäkkeiden aiheuttamia oireita

Mitä virhemahdollisuuksia tai vaaratilanteita liittyy tutkimukseen? Sädetys voi aiheuttaa hoidettavan kasvaimen läheisyyteen vaurioita ja suurin osa haittavaikutuksista on paikallisia. Hoidoista ilmaantuvat haittavaikutukset voidaan jakaa välittömiin ja myöhäisvaikutuksiin.

Välittömät haittavaikutukset Suun ja nielun alueen limakalvovauriot -> myös hampaiden terveys kärsii Kuiva suu ->vaikeuttaa syömistä Ruokatorven vaurio -> kipu ja nielemisvaikeudet Suolistovaurio ->pahoinvointia, ripulia Vulvan ärsytys ->ulkosynnyttimien iho ja limakalvot Virtsarakon ärtyminen ->tihentynyt virtsaamisen tarve, veri virtsaisuus ja pakotus alavatsassa Pahoinvointi Aivojen alueen sädehoidon aiheuttamat oireet ->turvonneet solut aiheuttavat päänsärkyä, oksentelua ja kuvotusta. Luuydinvaurio -> hemoglobiinin, puna- ja valkosolu arvojen lasku. Ennenaikaiset vaihdevuosioireet -> aiheutuu estrogeenitason laskusta.

Myöhäisvaikutukset Ilmenevät soluissa joiden uusiutuminen on hidasta. Tällaisten elinten sädehoitoa pyritään välttämään. Tavallisin myöhäisvaikutus on ns. sädepneumoniitti eli keuhko-oire, jota esiintyy jos sädetysalueella on ollut keuhkokudosta. Tämän oireita ovat yskä, kuume ja hengenahdistus ja ne ilmaantuvat yleensä 1-6 kuukauden jälkeen sädehoidosta. -> hoidetaan kortisonilla, yleensä oireet häviävät kokonaan. Toiseksi yleinen myöhäishaitta ilmenee 2-6 kuukauden jälkeen aivojen alueen sädehoidon jälkeen. Tämän oireita ovat väsymys ja päänsärky

Kuvaus sädehoidossa mukana olemisesta Potilaalla todettu juuri kilpirauhassyöpä Ensin olin potilaan mukana CT-kuvauksessa (Tietokonetomografiassa) eli ns. "viipalekuvauksessa" -> saadaan poikkileikkauskuvia röntgensäteitten avulla joista voidaan muodostaa 3D kuvia. Kuvauksen jälkeen erikoislääkäri suunnitteli sädehoidon ja "piirsi" sädehoidettavan alueen Piirrustuksen ja sädehoidon suunnittelun ollessa valmiina, osastolle ilmoitettiin milloin hoito alkaa Sädehoitoa annetaan osastolla 1K. Ensin potilas ilmoittautuu, jonka jälkeen aulasta kutsutaan nimellä + sormenjälki tunnistus

Lähteet: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01078 http://www.cancer.fi/tietoasyovasta/hoidot/sadehoito/ http://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4dehoito (Kuva) http://www.docrates.com/fi/syovan-hoito/miten-sadehoitolaite-toimii http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/syopataudit/syovan_hoito/Sivut/S%c3%a4dehoito.aspx http://yle.fi/uutiset/rintasyopapotilas_hyotyy_sahkoisesta_tietopalvelusta/7682488 (Kuva)