Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tehnyt: Melanie Soukko

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tehnyt: Melanie Soukko"— Esityksen transkriptio:

1 Tehnyt: Melanie Soukko
RINTASYÖPÄ Tehnyt: Melanie Soukko

2 Yleisyys - Tavallisin syöpä naisilla, johon sairastui vuonna suomalaista naista vuoden aikana. - Rintasyövän esiasteita todettiin yli 400 naisella. - Miehillä rintasyöpä on hyvin harvinainen. Vuosittain rintasyöpiä todetaan n. 20 miehellä. -Yleistyy vaihde-vuosi iän lähestyessä ja keski-iän toteamishetkellä noin 60-vuotiaana. - Rintasyöpää myös todetaan vuosittain 30-vuotiailla ja nuoremmilla, mutta hyvin harvoin.Yli 88%:lla potilaista on elossa viiden vuoden jälkeen tutkimuksista.

3 Duktaalinen syöpä - Duktaalisia eli tiehytperäisiä rintasyöpiä on todettu noin 70%. Duktaalisessa syövässä rintatiehyen sisälle tunketuvat syöpäsolut menevät rintaa ympyröivään kudokseen. Jos Syöpä ei ole vielä levinnyt rintatiehyiden ulkopuolelle siitä käytetään nimeä duktaalinen karsinooma in situ=rintasyövän esiaste. Eli jos sairastaa ätä niin sitä ei vielä luokitella varsinaiseksi rintasyöväksi.

4 Loburaalinen syöpä Loburaalinen eli rauhasperäinenrintasyöpä. T
oiseksi yleinen rintasyöpätyyppi. Esiintyy enemänkin molemmissa rinnoissa toisin kuin duktaalinen rintasyöpä. Voi levitä muuallekin elimistöön Loburaarisen rintasyövän situ muotoa pidetään rintasyövän vaaratekijänä.

5 Inflammatoorinen syöpä
Inflammatoorinen eli tulehduksellinen rintasyöpä melko harvinainen. Rintasyöpä ,jonka yhteydessä esiintyy rintarauhasen tulehdusoireiston kaltainen tila. Inflammatoorinen syöpä voi olla tyypiltään tiehyt-tai rauhasperäinen. Inflammatonisessa rintasyövässä rinta on punaine, kuumottava ja turvonnut. Syöpätyypin hoitoon tarvitaan ensin lääkkeellistä hoitoa ennen kuin ryhdytään leikkaustoimenpiteisiin.

6 Syyt rintasyövän syntyyn
Rintasyövän yleistymisen syy on vuosittain ollut väestön ikääntyminen. - Rintasyövän riskitekijoitä ovat esimerkiksi hormonitasapainoon liittyvä kuukautisten alkamisikä ja myöhään alkavat vaihdevuodet. Rintasyöpään sairastumisen riskiä lisäävät myös synnytysten vähäisyys ja korkea esisynnytysikä sekä pitkään jatkuva vaihdevuosioireiden hormonihoito. Ylipaino vaihdevuosi-iän jälkeen sekä runsas alkoholin käyttö lisäävät myös rintasyövän yleisyyttä. Osa rintasyövistä syntyy perinnöllisistä syistä, siihen viitataan usein lähisukulaisella todettu rinta-tai munasarjasyöpää sekä sairastumista niihin nuorella iällä

7 Oireita Tavallisin oire kyhmy rinnassa. Kyhmy on usein kivuton, mutta voi aiheuttaa rinnassa kivuliasta pistelyä,ihomuutoksia tai nännieritettä. Rintasyövän ensimmäisiä syntymisen merkkejä on yleensä kyhmy kainalossa tai vielä harvemmin etäpesäkkeen aiheuttama oire taudin levittyä laajemmalle kehossa. Rinnan röntgenkuvauksessa eli mammografiassa pystytään useimmiten toteamaan kivuttomat rintasyövät. Tarkoituksena rintasyövän seulonnassa on, että havaitaan syöpä jo sen varhaisvaiheessa. Tähän mennessä Suomessa on seulottu oireettomia syöpiä noin vuotiailla naisilla kahden vuoden välein tehdyissä tutkimuksissa

8 Rintasyövän hoidon suunnittelu
Rintasyöpä potilas saa itse vaikuttaa omaan hoitosuunnitelmaansa keskustelemalla lääkärin kanssa. Lääkärin tehtävä on kuunnella ja huoimioida potilaan omaa tahtoa. Yleisimpiä kysymyksiä lääkäreille potilailta; -mitä riskejä leikkaukseen liittyy? - miten voin valmistautua leikkaukseen? - mitä leikkauksessa tapahtuu? - Tunnenko kipua leikkauksen jälkeen?

9 Rintasyövän hoito Jokaiselle potilaalle räätälöidään oma yksilöllinen hoito. Rintasyövän hoitoon on erilaisia vaihtoehtoja, joiden avullla pyritään joko parantamaan syöpä kokonaan,pidempään elinaikaa tai vähentämään syövän aiheuttamia oireita. Rintasyöpää ei pystytä parantamaan viime vuosien kehityksestä huolimatta. Oikealla lääkevalinnalla voidaan ehkäistä rintasyövän kasvua. Palliatiivisen hoidon tavoite on hidastaa taudin etenemistä ja lievittää oireita. Erilaisia hoitoja ovat esimerkiksi; rintasyöpäleikkaus, sädehoito ja solunsalpaajahoito.

10 Rintasyöpäleikkaus

11 jatkuu... Rintaa säästävä leikkaus
- Poistetaan vain osa rinnasta. Leikkauksessa tarkoituksena on poistaa rinnassa oleva kasvain ja sen läheisyydestä riittävä määrä tervettä kudosta imusolmukkeineen. Tällä toimenpiteellä pyritään siihen, että kaikki yksittäiset syöpäsolutsaadaan hävitettyä. Toinen nimiys leikkaukselle on resektio. Koko rinnan poisto Pahimmassa tapauksessa joudutaan poistamaan koko rinta. Kasvaimen suuruus ja kasvaimien määrä ovat tavallisimmat syyt rinnan poistoon.

12 Sädehoito Pyritään tuhoamaan kaikki mikroskooppisen pienet syöpäsolut, joia ei pystytä poistamaan leikkauksella. Sädehoidon tarkoitus on estää syöpäsoluja kasvamasta ja jakautumasta. Sädehoito on paikallishoitoa, joka vaikuttaa ainoastaan hoidetun alueen syöpäsoluihin. Hoito on kivutonta eikä tee sinua radioaktiiviseksi. Tätä hoitomuotoa on kätetty jo satojen vuosien ajan.

13 Solusalpaajahoito Eli sytostaattihoito on syöpäsoluille tarkoitettu lääkeaine, joka annetaan suoneen sisäisestitai otetaan suun kautta. Lääkkeen annostelutavasta riippumatta solunsalpaajat kulkeutuvat verenkierron kautta. Solunsalpaajahoitoa annetaan rintasyövän uudistumisen ehkäisemiseksi Ennalta ehkäisevää solunsalpaajahoitoa nimitetään liitännäis-eli adjuvanttihoidoksi. Ennen hoidon alittamista täytyy kartoittaa kaikki hoitoon vaikuttavat tekijät, jotka muiden sairauksien lisäksi ovat esim. fyysinen ja henkinen suorituskyky sekä elimistön toiminnallinen ja ravitsemuksellinen tila.

14 Tehnyt; MS


Lataa ppt "Tehnyt: Melanie Soukko"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google