Metallien historiaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sulametalli ja sulametallitekniikka Tekninen työ Mika Leppiniemi
Advertisements

Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Poimintoja Suomen lääketeollisuuden historiasta
SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
Lasikuitu ja sen käyttö
Metallit Kuva :
Tekijät: Siiri Pekkarinen ja Emilia Laitinen
Metallien reaktiot.
Entä jos… näköaisti surkastuu? Entä jos… ohikiitävä hetki pysähtyy? Entä jos… arki murtuu? Entä jos… aistit.
GHANA…VALTIO AFRIKAN LÄNSIPUOLELLA
4. Runsasseosteiset austeniittiset teräslajit
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Lentokone Lentokone pysyy ilmassa sen kantopintojen, kuten siipien aiheuttaman nostovoiman ansiosta, mutta lentokoneet vaativat ilmassa pysyäkseen myös.
Tiedonhaku Internetistä
Kokonaiskuvan muodostaminen alumiineista
4 ATOMIN YDIN.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Suomen Kivikausi ~ eKr..
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
KEMIA lisämateriaalit
Suomalainen mount everestillä
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Windowsin Historia. Yleistä historiaa Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi. Ohjelmalla pyrittiin helpottamaan IBM:n tietokoneiden.
Kaivostoiminta.
Nurmi Hydraulics Oy Vaiheittain kansainvälistynyt.
6. Relaatioalgebra ja relaatiokalkyyli
Neoliittinen vallankumous
Metalleja löytyy kaikkialta ympäristöstäsi. Mitä metalliesineitä löydät luokasta? Mieti erilaisia metallien käyttötapoja.
Kappale 2.
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Poro on olennainen osa Lapin luontoa, yksi pohjoisen tunnusmerkeistä. Se on peuran puolikesy muoto, jonka ihminen on ottanut kotieläimekseen. Porot vaihtavat.
Metropolis - innovaatioviikko järjestetään Metropolia Ammattikorkeakoulussa nyt neljättä kertaa. Innovaatioprojektia.
Metalliseoksia.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
5. Sähkökemiaa Oppilastyö: Kaksi eri metallia ioniliuoksessa.
Kupari Cu.
Fe Rauta /07/iron.png
Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
Päihdehuollon huumeasiakkaat 2014 Martta Forsell Tuula Nurmi.
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
Historia 5 ensimmäinen viikko. Aluksi Luetaan ja keskustellaan artikkelista: et/lue/2015/10/suomalaist en-alkupera-y-dna-paivitys.
PYRAMIDIT. HAUTAMONUMENTTI PYRAMIDEJA RAKENNETTIIN HAUDOIKSI FAARAOILLE. FAARAOT MUUMIOITIIN ENSIKSI JA SITTEN NE LAITETTIIN HAUTAAN. FAARAOIDEN USKOTTIIN.
Maja on alkeellinen rakennus. Majat tulivat Suomeen ilmeisesti nuorakeraamisen kulttuurin aikana. Tällaisen majan seinät oli punottu riu'uista ja vahvistettu.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Korkeakulttuurit ja Egypti
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
SUOMEN ESIHISTORIA.
Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
SUOMEN HISTORIA ENNEN AUTONOMIAA
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Jatkojalostaihioiden valaminen / seostaminen, karkaisu, päästäminen
Jatkojalostaihioiden valaminen / seostaminen, karkaisu, päästäminen
VIRO.
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Suomen esihistoria Suomen asuttamisesta historiallisen ajan alkuun
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Messinki.
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Tutankhamonin hautalöytö
Elinympäristömme alkuaineita
Mikä alkuaine on nimetty suomalaisen kemistin mukaan?
HI8 – Historian abikurssi
Metalliseos/MESSINKI (SOITtIMET)
Château de Fesles Cabernet Franc La Chapelle
Esityksen transkriptio:

Metallien historiaa

Yleistietoa Metallit ovat alkuaineita tai seoksia. Ne johtavat hyvin lämpöä ja sähköä. Niille on ominaista mm. metallin kiilto, hyvä muokattavuus ja sitkeys. Metalleja on kestävyytensä ansiosta käytetty kautta aikojen esim. aseiden tai astioiden valmistukseen.

pronssi Pronssikaudella seos sisälsi kuparin ohella muita saatavissa olevia metalleja kuten tinaa, sinkkiä, ja lyijyä. Pronssia valmistettiin alunperin sulattamalla kuparia sinkkimalmin kanssa. Nykyisin pronssilla tarkoitetaan kuparin ja tinan seosta. Euroopassa siirryttiin pronssikaudelle n. vuonna 2300 eaa, mutta yli tuhat vuotta aikaisemmin pronssia hyödynnettiin mm. Egyptissä ja Mesopotamiassa.

Rauta Ensimmäiset todisteet raudan käytöstä ovat Sumerista ja Egyptistä noin 4000 ennen ajanlaskun alkua, jolloin raudasta tehtiin lähinnä keihäänkärkiä tai muita melko pieniä esineitä, koska rautaa kerättiin meteoriittien jäännöksistä, jotka ovat varsin harvinaisia. Käyttö yleistyi sen jälkeen, kun sitä ensin Lähi-idässä noin 1400 eaa. ja myöhemmin muuallakin opittiin valmistamaan pelkistämällä oksidimalmeista. Tällöin pronssikausi päättyi ja alkoi rautakausi.

Kupari Kupari on kemiallisesti varsin passiivinen jalometalli. Puhtaita kuparilaatuja on kolme: Hapeton kupari, Deoksidoitu kupari ja yleisimmin käytetty happikupari. Tärkein kuparin käyttäjä on nykyisin elektroniikkateollisuus ja kuparin hinta on ollutkin viime vuosina nousussa

Kulta Kulta esiintyy luonnossa yleensä metallisena, sekä lähes puhtaana kultana että metalliseoksina. Joki­vesissä toisinaan esiintyvät kulta­hiput on jo tuhansia vuosia sitten pystytty erottamaan huuhtomallakin. Kulta on aiemmin ollut ensisijainen reuman hoidossa sekä pistoksina että suun kautta. Kultaa käytetään muun muassa koruihin, hammaspaikkoihin, ja aiemmin myös proteeseihin. Hyvän sähkönjohtavuuden ja ruostumattomuuden takia kultaa käytetään myös elektroniikkateollisuudessa mm. liitin- ja kytkinpinnoissa.

Linkkejä http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=eEWIuyeNp2k http://www.youtube.com/watch?v=RmaGh4g1JtY http://www.youtube.com/watch?v=1jXUe5zMxuo http://www.youtube.com/watch?v=DIdHibtMgpg&feature=player_detailpage