Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mikä alkuaine on nimetty suomalaisen kemistin mukaan?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mikä alkuaine on nimetty suomalaisen kemistin mukaan?"— Esityksen transkriptio:

1 Mikä alkuaine on nimetty suomalaisen kemistin mukaan?

2 Gadolinium Gd

3 Johan Gadolin

4 Lyhyt historia Aikansa tapaan, Gadolin sai yksityisopetusta 5-vuotiaasta lähtien ja aloitti yliopisto-opinnot 15-vuotiaana Opiskeli Turun akatemiassa, Uppsalan yliopistossa sekä useissa Keski- Euroopan maissa ja Isossa Britanniassa. Osasi latinaa, saksaa, venäjää, englantia, ranskaa ja ruotsia opiskellessaan Uppsalan yliopistossa, hän erikoistui kemian tutkimusmenetelmiin toimi Turun akatemiassa kemian professorina

5 Mistä tunnetaan? Gadolinia pidetään Suomen kemiantutkimuksen isänä: kemian professorina hän lisäsi laboratoriotyökentelyn osaksi kemian yliopisto- opintoja Gadolinista tuli maailmalla tunnettu, kun hän löysi ensimmäisen ns. harvinaisen maametallin v Malmi oli Ytterbyn kylästä, ja metalli nimettiin lopulta yttriumiksi. Hän julkaisi yhteensä 37 artikkelia kemian tieteestä, mm. tinan rakenteesta, ominaislämmöstä ja mineraalijärjestelmistä.

6 Entä se Gadolinium Gadolinin tutkimasta malmista löytyi uusi metalli noin 100 vuotta yttriumin löytymisen jälkeen. Se nimettiin gadoliniumiksi. lantanoideihin kuuluva pehmeä ja hopeanvalkoinen metalli. sen yhdisteitä käytetään mikroaaltosovellutuksissa, väritv-putkissa fosforiaineena ja lääketietellisissä MRI-kuvauksissa kontrastiaineena, CD- levyjen ja tietokonemuistien valmistuksessa ja ydinreaktorien hätäsulkumittareissa. metallurgia: jo 1% gadoliniumia parantaa mm. raudan ja kromin työstettävyyttä ja kestokykyä korkeaa lämpötilaa ja hapettumista vastaan. Erikoisominaisuutena magnetokalorinen ilmiö: magneettikentässä kappale lämpenee ja poistuessaan jäähtyy.

7 Lähteet wikipedia  https://fi.wikipedia.org/wiki/Johan_Gadolin


Lataa ppt "Mikä alkuaine on nimetty suomalaisen kemistin mukaan?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google