Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa 1.10.2010.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaiskatsaus opetuksen uudistuksiin kestävän kehityksen näkökulmasta •Yleissivistävässä koulussa nykyiset opetussuunnitelman perusteet.
Advertisements

Liikenneturvallisuustavoitteet Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
Kauppakeskuksissa tehdään paljon yhteiskunnallisesti merkittäviä isoja ja pieniä tekoja…
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
Vihreän kasvun malli eli miten yhteiskunnan sähkön tarve turvataan ilman lisäydinvoimaa Oras Tynkkynen Helsinki.
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Kaupan kehittyminen ja tulevaisuus Pohjois-Savossa ELY –keskuksen näkökulmasta Minne menet, kauppa? Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Unitutkimus.
Eliisa Kotro.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kai Flink Eduskuntavaaliehdokas
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Ruokailu on osa koulun kasvatustehtävää
Katsaus ota kantaa -kyselyn tuloksiin - mitä tulevaisuudessa
Perusopetuksen ryhmäkoko
Kestävään kehitykseen kasvattaminen kemian opetuksessa DI, FM, Marianne Juntunen Kemian opetuksen keskus, Helsingin Yliopisto.
Paikallistaloushanke Tiedotustilaisuus Elintarvikkeiden suorempi tie kuluttajille.
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Täysistunnon simulointi. Tehtävänne kuudessa eri vaiheessa: 1.Lausuntoon tutustuminen 2.Oman ryhmän valitseminen (1 opiskelija kuhunkin ryhmään), muutosehdotusten.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Yksityisen järjestelmän hallinto. Yleistä N. 75 yksityistä yleissivistävää koulua Noudattavat samoja tuntijakoja sekä opetussuunnitelmia kuin kuntien,
Ympäristökasvatusstrategian työryhmä Ympäristökasvattajan odotukset ja toiveet Jenni Minkkinen Langinkosken lukio
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Laatu ammattikeittiössä
Suomalaiset ravintosuositukset
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Mitä välipalaksi? Tavoitteet: Pohtia omia välipalatottumuksia ja vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ymmärtää, millainen on hyvä välipala. Oppia itse valmistamaan.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Ihmisen ravinto.
VASTUULLINEN LEIPÄ. Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä.
Kansallinen liikuntafoorumi IV 3.– Turku Harri Syväsalmi Pääsihteeri Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Lähis-opas julkisille keittiöille
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Pori Marko Jori.
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Suoramyynnissä mahdollisuus
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
Kotiväki Sompion koulu Keuda Salme Larvala Veli Perkkiö
Teemaryhmä 1. Oppimisympäristöjen kehittäminen ja opetussuunnitelma
Espoon Kirkkojärven koulu
Esityksen transkriptio:

Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa

Työryhmän pj. Mikael Fogelholm, Kerava Työryhmän jäsenet: Sampsa Heinonen, Helsinki Jari Jyrkänkoski, Vantaa Eija Luostarinen, Kuopio Marja Nuora, Helsinki Marika Pyykönen, Helsinki Saska Tuomasjukka, Paimio Kaisa Vastila, Espoo Tino Warinovski, Helsinki siht. Ville Hulkkonen, Helsinki

Näitä haluamme suomalaisten syövän enemmän: kasviksia, hedelmiä ja marjoja täysjyväviljatuotteita kestävästi pyydettyä kalaa kasvirasvoja luomutuotteita vuodenajalle tyypillisiä tuotteita mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa Reilun kaupan ja muita eettisesti tuotettuja tuotteita Ja näitä nykyistä vähemmän: lihaa vähäkuituisia viljatuotteita sokeria suolaa lisäaineita tarpeettomasti käytettynä

Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa (1) Valtakunnan politiikka Lasketaan kasvisten, hedelmien ja marjojen arvonlisävero 9 prosenttiin seuraavan hallituksen aikana. Kehitetään pakkausmerkintälainsäädäntöä siten, että tuotteesta kerrotaan kaikki tarpeelliset asiat siten, että tieto on kuluttajan ymmärrettävissä. Kehitetään tuotantoeläinten oloja koskevaa lainsäädäntöä, parannetaan valvontaa ja tiukennetaan eläinsuojelurikkomuksista seuraavia rangaistuksia Otetaan käyttöön eettisesti tuotetun lihan ja muun eläinperäisten tuotteiden sertifiointi- ja merkitsemisjärjestelmä.

Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa (2) Valtakunnan politiikka Kehitetään kestävästi pyydetyn kalan merkitsemisjärjestelmää. Liitetään koulun opetussuunnitelmiin ruoan ympäristövaikutusten ja eettisten vaikutusten kasvatus. Lisätään kasvisruoan käsittelyä/opetusta elintarvike- ja ravitsemisalan koulutuksessa

Enemmän kasviksia, vähemmän lihaa (3) Kunnallispolitiikka Lisätään kasviruokailua kouluissa ja kunnan työpaikoilla. Poistetaan karkki- ja limuautomaatit kouluista. Kouluruokailun kehittäminen: maksuton kouluruokailu ohjaavalle aikuiselle; riittävä aika (vähintään 30 min) ruokailulle; viihtyisä ruokailuympäristö; oppilaille mahdollisuus vaikuttaa ruokalistaan; terveellisiä välipaloja koulukeittiöstä (maksua vastaan

Lisää luomuruokaa Kasvatetaan luomuruoan osuus julkisissa ruokahankinnoissa 25 %:iin vuoteen 2020 mennessä. Lasketaan luomuruoan arvonlisävero 9 prosenttiin. Lisätään luomutuotannon tutkimuksen ja kehittämisen tukea. Ympäristötuen perusosa on suunnattava tutkitusti tehokkaisiin ympäristön tilaa parantaviin toimenpiteisiin. On taattava, ettei muuntogeeninen ruokatuotanto uhkaa luomutuotantoa.

Mahdollisimman läheltä Valtakunnan politiikka Edistetään budjettirahoituksella mahdollisimman lähellä tuotetun ruoan (lähiruoka) tuotantoa - tämä voidaan kattaa esim. makeisveron tuotolla. Keskitetään viranomaisvalvonta suuriin tuotantolaitoksiin ja kevennetään pientuotannon valvontaa. Kunnallispolitiikka Hyödynnetään hankintalainsäädäntöä lähiruoan suosimisessa (tuoreus, toimitusajat, -erät jne.)