Retoriset keinot Särmä s internetix

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Advertisements

Filosofian Praktikum 2008 Moraali Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin neljäs praktikum-kokoontuminen.
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Retoriset keinot.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
Pikkupoika kysyi isältään...
45 ajatusta elämästä Music: snowdream Nov 2009 He Yan.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
ENA 11 Essay Feedback. Spelling change chance choice countries ideologies whatever cannot thought through taught though/ although choice let’s chasing.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Finaalinen lauseenvastike
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Missä sinä asut. Opiskeletko sinä Aalto yliopistossa
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
NALLE PUH.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Elämyshankekyselyn tulokset © Sovita Toteutus: Opiferum1.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Mitä kieli on?.
PILKKU.
Kappale 4: Hanna kulta! Milloin Pedro haluaisi matkustaa Hannan kanssa Brasiliaan? Miksi? Miksi Pedron äiti pitää Hannaa sankarina? Mitä Pedro tekee viikonloppuna?
Skandinavia-cupia koskevat säännöt A- ja B-tason teknisten asiantuntijoiden jatkokoulutus Valkeakoskella 24. –
Runo tekstitaidon kokeessa
Syntaksin harjoituskurssi CYK140
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
VERSOLAn etusivu Työnhakukeskus 2.4. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt?/ Suomalainen pomo 2.5. Hiki laiskan syödessä?/ Tauolla työkavereiden.
Pikkupoika kysyi isältään...
Tapahtukoon sinun tahtosi
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
ROT Lyseon lehti kaipaa toimittajia ja uutta nimeä! Katso marraskuun Jorma-lehti lyseo.mobie.fi/zine/32/cover. lyseo.mobie.fi/zine/32/cover.
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Aloitus Lue RK s. 244 – Aloitustapoja 1.In medias res  John Irvingin teos Garpin maailma on samanaikaisesti sekä erittäin perinteinen että virkistävän.
Aiemmin peruutettu luento
Tekstien ideologia Särmä s. 336
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Runon erittelyä tekstitaitokokeessa
Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
Etsi ensin predikaatti.
Asiatekstien perustyylilaji YTL:n vaatimus äidinkielen kokeelta
Retorisia keinoja Argumentoinnin tueksi vaikuttavaan kirjoittamiseen ja puhumiseen Sari Toivakka, Retoriset keinot = Kielen tyylikeinot = Tehokeinot.
Kaikki keinot käyttöön! Yhteenvetoa tekstien vaikutuskeinoista.
Sanatyypit ja sijamuodot.
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
Tekstitaidon ylioppilaskoe
Yhteenvetoa mediatekstien vaikutuskeinoista
AI8 Argumentatiiviset tekstit
Asiatekstien tyylilaji: asiatyyli
Vaikuttavan tekstin erittelyä = argumentaatioanalyysi
Yhteenvetoa mediatekstien vaikuttamisen keinoista
Esityksen transkriptio:

Retoriset keinot Särmä s. 338 http://opinnot. internetix = kielelliset valinnat, joilla tekijä vaikuttaa vastaanottajan tunteisiin

Särmä-kysymykset TK:sta s. 20 Lausevalintojen vaikutus Pelkkiä päälauseita vai myös sivulauseita Virkkeiden ja lauseiden pituus: lyhyet lauseet synnyttävät hengästyttävän vaikutelman. Lause vai lauseenvastike: Kuulin, että hän saapui./Kuulin hänen saapuneen. Lauseen tehtävä: Tulet meille. Tuletko meille? Tule meille. Sanajärjestys: Lavalle saapui Elton John. Elton John saapui lavalle.

Retoriset keinot Kiltti, kiltimpi – nössö? Suo, kuokka ja Jussi on vaihtunut markkinoiksi, tarinaksi ja Jariksi. Voi sitä parkua, kun lapset leikkivät autojen hallitsemalla pihalla ja pallo tussahtaa peltilehmän kylkeen. Suomi on muuten ainoa maa maailmassa, joka vahvistaa puolustustaan vähentämällä sitä. 1950-luvulla koulussa syötiin pelkästään lusikkaruokaa, käytettiin loppuun ja vain harvat perheet omistivat auton. Nykyisessä tavarapaljoudessa voimme ostaa palveluina luontoelämyksiä ja hiljaisuutta, huomenna ehkä älyasuja.

Retoriset keinot Sananvalinnat Onomatopoeettiset sanat (käkättää) Tunteisiin vetoavat sanat (ihana, ällöttävä) Konnotaatio Miellemerkitys (onni, vapaus, rakkaus, sota, törppö) +- ja --sanat Esimerkit Omat kokemukset Intertekstuaalisuus =VIITTAUS MUIHIN TEKSTEIHIN Liha on heikko, vahvista sitä kastikkeella. Liioittelu ja kärjistys Matkustajat saavat kuolla bussissa kenenkään hälyttämättä apua. Elämä on hiuskarvan varassa. Komparaatio Tuoreet vihannekset ovat terveellisempiä kuin keitetyt.

Retoriset keinot 7. Superlatiivin ja vahvistussanojen käyttö Mainoksissa tyypillistä (Vuoden odotetuin ale on nyt täällä!) 8. Kielikuvat Metafora (Pommi-iskun tekijä oli yksinäinen susi.) Vertaus (Pommi-iskun tekijä oli kuin yksinäinen susi.) Personifikaatio (Pommi-isku viilsi syvän haavan.) 9. Toistaminen ja luetteleminen Erityisesti kolmiportainen luettelo (vapaus, veljeys, tasa-arvo) 10. Alku- ja loppusointu Mersu on menestyksen merkki. Ota omaksesi. 11. Yksikön ja monikon poikkeava käyttö Nykyajan vanhus jää usein vaille hoitoa. 12. Asioiden rinnastaminen Näytelmän hahmot on kirjoitettu konniksi, kaunottariksi, epäonnistujiksi, maailmanvalloittajiksi.

Retoriset keinot 15. Puhuttelu 13. Vastakohta-asettelu eli polarisointi Köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat niin meillä kuin muuallakin. Yö ja päivä, nörtit ja hevarit. 14. Tehokas lausemuoto Kysymys, huudahdus Voiko tämän parempaa enää olla? Älkää aina moittiko nuorisoa huonosta käytöksestä: moni avaa oven aikuiselle, antaa linja-autossa paikkansa vanhukselle ja osaa sanoa `kiitos`! 15. Puhuttelu Nämä kellot on suunniteltu sinulle. Kansalaiset – medborgare! Oletko sinä valmis auttamaan lähimmäistäsi? Kielto Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme voi tulla, olkaamme siis suomalaisia.

Retoriset keinot Ilmausten modaalisuus Kuinka mahdolliseksi, pakolliseksi, suotavaksi tai toivottavaksi asia esitetään? Roolien jako Kuka on tekijä? Kuka kohde/kokija? Poliisi rauhoitti mellakoitsijat (KOHDE). Mellakoitsijat (TEKIJÄ) tekivät rauhan. Mellakoitsijat (KOKIJA) rauhoittuvat. Suostuttelumääritelmä Jokin asia määritellään itselle sopivalla tavalla (Abortti on murha./Abortti on jokaisen naisen oikeus. Työ on sarja nälän aiheuttamia pakkoliikkeitä.) Ironia Vuonna 2015 asiat ovat hienosti: köyhyys on puolitettu, puoli miljardia ihmistä on saanut kunnon juomaveden, vaaralliset kemikaalit ovat kurissa ja kalakannat kunnossa. Näinhän sovittiin Johannesburgin huippukokouksessa. Oletpa aurinkoisella tuulella (vihaiselle puhekumppanille). Mikään ei ole niin viisas kuin insinööri – paitsi toinen insinööri.

Retoriset keinot 21. Paradoksi Näennäinen järjenvastaisuus (Kuolleena tarhakettu on vapaa.) ”Vain särkynyt voi tulla ehjäksi.” (Elmer Diktonius) Sanaleikki Lue enemmän, luudut vähemmän. Ärrän kierrän orren ympäri, mutta taskuun laitan salmiakkia! Sitaatti ja tunnettu sanonta Tämä totuus ei pala tulessakaan. Tulin, näin, voitin. Elämä on ihmisen parasta aikaa. Sisällön valikointi Ihmisiä kuoli Nigeriassa. Satoja ihmisiä kuoli Nigerian verisissä mellakoissa.

Retoriset keinot 25. Presuppositio=piilo-olettamus. Missiksi hän tiesi paljon Nigeriasta. Nokiasta tulee entistäkin parempi. Kaikki pohjoisen junat taas myöhässä. Eufemismi=kiertoilmaisu Köyhäinapu – huoltoapu – toimeentulotuki. Lihava - täyteläinen – rehevä - komea Näkökulman valinta Järjestäjät siirsivät missikisat Lontooseen mellakoiden takia. Mellakoivat muslimit onnistuivat siirtämään kisat Nigeriasta Lontooseen. Vastaanottajan asema Ohjeet imperatiivissa, jolloin vastaanottaja on suorien käskyjen kohde. Aukaise ikkuna! Aukaisisitko ikkunan? Täällä on kuuma. Miten itsestään selvänä asiat tarjotaan?

TK s. 23 teht. 7

Mene seuraavaan osoitteeseen ja tee tehtävä. http://www02.oph.fi/etalukio/aidinkieli/kurssi3/vaikuttavaa_kielta.html