Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekstien ideologia Särmä s. 336

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekstien ideologia Särmä s. 336"— Esityksen transkriptio:

1 Tekstien ideologia Särmä s. 336
Millainen maailma tekstin mukaan on? Tekstistä luettavissa oleva käsitys maailmasta

2 Särmä-tehtävät TK:sta s. 24
a. S. s. 337 Arvostettavia asioita: hyvinvointi, terveys, nuorekkuus, toisten huomioiminen, tehokkuus, hygienia ja asiantuntemus Vältettäviä asioita: hajut, sotkut ja märät kainalot b. arvoja, uskomuksia ja ajattelutapoja, joihin taustaoletukset pohjaavat c. Otatko kanaa vai lihapullia? Taustaoletus: kuulija on lihansyöjä.

3 Millainen ideologia sananlaskujen taustalta löytyy?
Parempi katsoa kuin katua. Kasvaa se mies räkänokastakin, vaan ei tyhjän naurajasta. Itku pitkästä ilosta. Aikainen lintu madon nappaa. Ei ole hoppu hyväksi, eikä kiire kunniaksi. Työ tekijäänsä kiittää. Ei vahinko tule kello kaulassa. Ei kukaan ole seppä syntyessään. Joka kuusen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa.

4 Mitä sanoja on valittu? Eri sanat merkitsevät eri ihmisille eri asiaa.
YHTEENOTTO, MELLAKKA, VÄLIKOHTAUS, KÄDENVÄÄNTÖ, TRAGEDIA

5 Miten roolit on valittu?
Kuka on tekijä? Kuka kohde/kokija? Poliisi rauhoitti mellakoitsijat. Mellakoitsijat tekivät rauhan. Mellakoitsijat rauhoittuvat.

6 Mitä sisältöjä on valittu?
Ihmisiä kuoli Nigeriassa. Satoja ihmisiä kuoli Nigeriassa.

7 Mitä teksti piilottaa? Ihmisiä tapettiin mellakoissa.
Presuppositioita = piilo-oletuksia Missiksi hän tiesi Nigeriasta paljon. Kiertoilmaisuja eli eufemismeja Köyhäinapu – huoltoapu – toimeentulotuki.

8 Mistä näkökulmasta katsoo?
Järjestäjät siirsivät missikisat Lontooseen mellakoiden takia. Mellakoivat muslimit onnistuivat siirtämään kisat Nigeriasta Lontooseen.

9 Mihin asemaan panee vastaanottajan?
Ohjeet imperatiivissa, jolloin vastaanottaja on suorien käskyjen kohde. Miten itsestään selvänä asiat tarjotaan? Modaalisuus = kuinka mahdolliseksi, pakolliseksi, suotavaksi tai toivottavaksi asia esitetään? Kisat täytyi/oli pakko/ oli hyvä/ oli välttämätöntä/ oli typerää siirtää Lontooseen.


Lataa ppt "Tekstien ideologia Särmä s. 336"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google