PAIKALLINEN HYVINVOINTI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OMAVALVONTA Kuvat: Ruokatieto / Tapio Tuomela
Advertisements

Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Keski-Suomen ruokakulttuuri – nyt!
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Kansantalouden tilinpito
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Suhdannekatsaus 1/2010 Elintarvikkeiden hinnat. Ruuan hinta laski • Arvonlis ä veron alentaminen n ä kyi ruuan hinnassa v ä litt ö m ä sti – hintojen.
Norjan kalatalouden näkymiä 2008 Nofima, Fiskeriforskning
Esittää.
Lähiruoan merkitys viljelijöiden ja alueen taloudelle Paikallistalous-hanke: Lähiruokaa ja lähienergiaa Keskisen Uudenmaan kehittämisyhdistys, Kehu ry.
Italian Italaia on valtiona nuori, nykyinen italia on muodostunut vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla, mutta kulttuurihistoriallisesti Italia on vanha maa.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Kummallisia termejä? Ekologinen selkäreppu Ekologinen jalanjälki
Totuus suklaasta Suklaa ﻙ. Suklaa tuotetaan kookoskasvin pavuista Pavut ovat vihanneksia.
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
ISLANTI Islannissa on paljon kuumia lähteitä ja tulivuoria
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
LUOMU SUOMESSA. Tehtävä Suomelle: Luomu yksi Suomen maabrändeistä ja menestystekijöistä Valtioneuvosto: Kestävät julkiset hankinnat Euroopan yhteisö:
Biologinen turvallisuus elintarvikekuljetuksissa ja varastoinnissa Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Veli-Mikko Niemi Maa- ja metsätalousministeriö.
Makupaloja Suomesta. Tilaisuuden nimi Päivämäärä Esittäjän nimi Organisaatio.
Kysely OSAKOn Going Abroad -päivien yhteydessä Bastian Fähnrich, : N = 35 opiskelijaa (Oulainen 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu)
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Maatalous.
TALOUDELLINEN VASTUU.
Sydämen ja omantunnon lautanen Tavoitteena ekologinen ja eettinen ruoka Vihreiden ruokapoliittinen linjapaperi Hyväksytty puoluehallituksessa
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
INTIAN KULTTUURIPIIRI
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
ELÄINTEN HYVINVOINTI. koostuu fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä, normaalista kasvusta sekä hyvästä hoidosta. päätellään esim. eläimen terveydentilasta.
YMPÄRISTÖ. Riittävä ravinto on yksi ihmisen perustarpeista. Suomalaisten kotitalouksien kulutusmenoista 13 prosenttia menee ruokaan, mutta millä perusteilla.
Tykätään – ostetaanko? Kuluttaja ja luomu Tämän materiaalin tuottamiseen on käytetty MMM:n menekinedistämisrahaa.
Osa 5. Joustoista Kysynnän hintajousto (price elasticity of demand) mittaa, miten kysynnän määrä reagoi hinnan muutokseen = kysytyn määrän suhteellinen.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Viljan tuotanto / kulutus sekä alku- että loppuvarastot maailmanlaajuisesti (IGC)
RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?
SuomalaINEN ruokakulttuuri: Kehitysvaiheet ja alueelliset erot
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Ruoka ammattina ja harrastuksena
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Kansainvälinen kauppa
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
21 Kansantalous on koko Suomen talous s
Ruuan reitti: kala.
Kulutus - Miten kuluttaa eettisesti?.
100 VUOTTA SUOMALAISTA RUOKAKULTTUURIA
Yritykset ja yhteiskunta
Pori Marko Jori.
Suoramyynnissä mahdollisuus
Eräiden viljelykasvien pinta-alat 2017
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Esityksen transkriptio:

PAIKALLINEN HYVINVOINTI

LÄHIRUOKA TULEE LÄHELTÄ Lähiruualle ei ole yhtä vakiintunutta määritelmää Yleensä maakunta tai vastaava alue. Myös koko Suomea voidaan pitää lähialueena (esim. suurtalouskeittiöt). Nyrkkisääntö on, että lähiruoka kulutetaan lähialueella. Lähiruokaa valitaan, koska: Lähiruoka edistää alueen ruokakulttuuria ja paikallista ammattiosaamista. Ruokaketju ruokapöytään on lyhyt. Lähiruuan tuotanto luo alueelle työpaikkoja ja vahvistaa alueen taloutta. Valitsemalla lähiruokaa voi itse vaikuttaa oman alueen ympäristön tilaan. Lähiruuan kulutus on maailmanlaajuinen trendi. Katso videolta, mitä ruokakulttuuriasiamies kertoo lähiruuasta.

RUUAN TUOTANTO SUOMESSA Suomi on maailman pohjoisin maata viljelevä valtio. Tämän vuoksi Suomessa viljellään viileään ilmastoon ja lyhyeen kasvukauteen sopeutuneita kasveja. Esim. viljoja, perunaa, sokerijuurikasta, rypsiä. Kasvihuoneissa kesä on koko vuoden. Niissä voidaankin viljellä sellaisia lajeja, jotka eivät muuten Suomen oloissa viihtyisi: esimerkiksi tomaattia ja kurkkua. Kotieläintuotantoa ilmasto ei rajoita niin paljon kuin viljelyä. Suomessa tuotetaan esimerkiksi nautoja, sikoja, broilereita ja lampaita. Osa kauppojen tuotteista on kuitenkin tuontituotteita. Katso videolta, mitä kaikkea Suomeen tuodaan ja miksi.

RUOKAKETJU KUIN HELMINAUHA

RUOKAPIIRI PYÖRII Lähiruokaa voi hankkia monella eri tavalla. Mitä tapoja keksitte? Yksi tapa on liittyä paikalliseen ruokapiiriin. Toiminta perustuu siihen, että isompi joukko kuluttajia tilaa yhdessä ruokaa suoraan lähellä toimivalta tuottajalta.

VILLIÄ RUOKAA LÄHELTÄSI Lähiympäristö on luonnostaan pullollaan ruokaa – villiruokaa. Villiruokaa ovat kaikki vapaina kasvavat kasvit: Marjat (esim. mustikka) Sienet (esim. kantarelli) Villivihannekset (esim. nokkonen) Villiyrtit (esim. käenkaali eli ketunleipä) Riista (esim. hirvi) Mitä muita villiruokia keksitte? Luonnonantimia on hyödynnetty Suomessa aina. Villiruuan kerääminen on mukava harrastus ja virkistää mieltä!

SUOMEN OMAVARAISUUS Omavaraisuus: miten hyvin esimerkiksi valtio kykenee itse tuottamaan tarvittavan määrän ruokaa väestölleen. Jos kaikki omalla alueella tuotettu ruoka myös kulutettaisiin omalla alueella, olisi omavaraisuus 100%. Käytännössä yksikään maa ei kuitenkaan ole täysin omavarainen, vaan jossain määrin riippuvainen myös tuontituotteista. (Huoltovarmuuskeskus). Suurin osa meistä ostaa ruuan kaupasta tai ravintolasta sen sijaan, että tuottaisi sitä itse. Voimme luottaa siihen, että saamme ostettua ruokaa. Mietipä, minkälainen tilanne olisi, jos ruoka loppuisi kauppojen hyllyiltä! Kouluruoka on osa ruokaturvaa. Maksuton ja ravitsemuksellisesti täysipainoinen ateria kaikille lapsille lisää tasa-arvoa ja kaikkien hyvinvointia. Omavaraisuutta on hyvä pitää yllä. Esimerkiksi kriisin puhkeaminen toisessa maassa voi vaikuttaa myös Suomen ruokamarkkinoihin.

TUONTI JA VIENTI Suomesta viedään ruokaa ulkomaille, ja ulkomailta tuodaan erilaisia elintarvikkeita Suomeen. Tuontituotteiden avulla voimme tutustua muiden maiden ja alueiden ruokakulttuuriin. Tuontituotteet rikastavat ruokavalikoimaamme ja täydentää omaa tuotantovajetta. Viemällä omia tuotteitamme muualle maailmaan voivat muut vuorostaan tutustua Suomelle ominaisiin raaka-aineisiin ja elintarvikkeisiin. Vienti on järkevää myös silloin, kun omalla alueella on ylitarjontaa raaka-aineesta tai elintarvikkeesta.

TUONTI JA VIENTI Tärkeimmät tuonti- ja vientituotteet Suomessa: SUOMEEN TUODAAN - Maitotuotteet ja juusto Alkoholijuomat Hedelmät ja kasvikset Tuore kala Raaka kahvi Suklaa ja makeiset Rehut SUOMESTA VIEDÄÄN Maitotuotteet ja juusto Alkoholijuomat Sianliha Kaura ja muut viljat Suklaa ja makeiset

Kuvat: Jussi Ulkuniemi Scanstockphoto (rahtilaiva) © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön.