Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko 2008 23.1.2008 Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA 2005-2008.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko 2008 23.1.2008 Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA 2005-2008."— Esityksen transkriptio:

1 Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko 2008 23.1.2008 Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA 2005-2008

2 Kansainvälistyvä elintarvikeala −Mikä on Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA –Visio 2015 –Ohjelman vaiheet –Järkiruoka −Elintarviketeollisuus Suomessa ja maailmalla –Haasteita riittää – niin myös mahdollisuuksia −Kuluttaja ratkaisee –Terveellisyys on trendi –Terveyttä tuetaan monin keinoin −Kala ja ERA?

3 Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA 2005-2008 Suomesta terveellisen ravitsemuksen mallimaa Terveydenhuolto Elintarvikkeet ja ravitsemus Ympäristö Venäjä Intia

4 Suomi – kilpailukykyinen terveellisen ravitsemuksen edelläkävijä Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA 2004-2008 VISIO 2015 Yhteistyöllä mallimaaksi – järkiruoan edelläkävijäksi

5 Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA Yhteistyöllä mallimaaksi 2005-2006 2007 2008 STRATEGIA Minne halutaan mennä ja miten sinne päästään? HANKKEET JA TOIMENPITEET Konkretisoiminen projekteiksi KÄYTÄNTÖ Osaksi alan toimintaa Kaupallistaminen

6

7 Järkiruoka Herkullista ja terveellistä ruokaa, jonka tiedät tuovan hyvää oloa!

8 Elintarviketeollisuus Suomessa

9 Elintarviketeollisuus on merkittävä Euroopassa elintarviketeollisuus –on suurin teollisuudenala –työllistää yli 4 miljoona henkeä Suomessa elintarviketeollisuus –suurin kulutustavaroiden valmistaja (7,1 mrd. €) –neljänneksi suurin teollisuudenala, noin 2000 toimipaikaa –työllistää 35 900 henkeä, teollisuudenaloista kolmanneksi eniten –huolehtii osaltaan Suomen elintarvikeomavaraisuudesta –käyttää 85-prosenttisesti kotimaisia raaka-aineita Koko elintarvikeketju –työllistää Suomessa noin 300 000 henkilöä eli 13 % työllisestä työvoimasta

10 Suurimmat toimialat Osuus tuotannostahenkilö- kunnasta 1.Teurastus, lihanjalostus27 %27 % 2.Meijerituotteet, jäätelö 21 %13 % 3.Ruokaleipä, kahvileipä, keksit 11 %27 % 4.Olut, virvoitusjuomat, kivennäisv.8 %7 % 5.Rehut6 %3 % 6.Kasvikset, hedelmät5 %6 % 7.Suklaa, makeiset, kaakao4 %5 % 12. Kalateollisuus1,4 %2,1%

11 Haasteita riittää – −Suomi on pieni maa isossa maailmassa −Tuonti kasvaa −Elintarviketeollisuus ja ketju hajallaan −PK-valtaisuus −Kansainvälistymisen vaikeus

12 Suomi on pieni maa suuressa maailmassa

13 Elintarvikkeiden tuonti ja vienti 1985–2005 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 -85-90-9520002005 milj. euroa Koko tuonti Teoll. valm. tuonti Koko vienti Teoll. valm. vienti

14 Kotimarkkinoita menetetään, kasvua viennissä ja lähialueilla −Elintarvikkeiden kokonaistuonnin kasvu jatkuu –tuonti kasvanut useista EU-maista (Saksa, Ruotsi, Puola) –Merkittävimmät tuontituotteet: alkoholijuomat, hedelmät, juusto, vihannekset ja raakakahvi −Elintarvikkeiden vienti kasvussa –merkittävimmät vientituotteet: juusto, alkoholijuomat, sokerikemian tuotteet, voi, sianliha, suklaa –Suomi onnistunut viennissä Venäjälle (20 %), Ruotsiin, Japaniin ja USA:han −Etabloituminen lähialueille etenee Tuonti ja vienti

15 Elintarviketeollisuuden kehitys 19982006 Tuotannon bruttoarvo 8,1 mrd. €8,9 mrd. € Tuotannon jalostusarvo1,9 mrd. €2,0 mrd. € Henkilöstön määrä42 00035 900 Liikevoiton osuus liikevaihdosta3,5 %3,7 % Omavaraisuusaste46,2 %45,0 % Vienti0,9 mrd. €1,2 mrd. € Tuonti1,9 mrd. €2,7 mrd. €

16 Haasteita riittää – niin myös mahdollisuuksia −Suomi on pieni maa isossa maailmassa −Tuonti kasvaa −Elintarviketeollisuus ja ketju hajallaan −PK-valtaisuus −Kansainvälistymisen vaikeus −Suomen luonto –Marjat, kalat, sienet −Laatu ja turvallisuus −Puhtaus −Rehti ja osaava kansa −Ravitsemusosaaminen −Funktionaaliset tuotteet −Lähiruoka −Ruokamatkailu −Pieni maa - helppo tehdä yhteistyötä −ERIKOISTUMINEN MAHDOLLISTAA KANNATTAVAN VIENNIN

17 Kuluttaja ratkaisee

18 Ruokatrendit tukevat kalan käyttöä 1. Kotona ruokailun satsataan - Harrastus - Taloudellisuus 2. Ruokakeskustelussa maku ratkaisee ”Sieltä sain hyvää kalaa…” myös nettikeskustelu vilkasta 3. Esivalmistetut ja pakatut tuotteet - kokkauksen helppous 4. Lähiruoka itsepoiminta/pyydystys ja kalastus 5. Eettinen syöminen, eläinten hyvinvointi koetaan tärkeäksi 6. Välttämisperiaate – ”ton”- ruuat lisääntyvät: rasvaton, lisäaineeton, sokeriton, laktoositon jne. ovat yhä suositumpia ihmisten pyrkiessä syömään terveellisemmin – hyvästä mausta tinkimättä 7. Todella terveellinen – tutkitusti ja myös lääkärin suosittelema -Ravitsemusneuvottelukunta suosittaa lisäämään mm. kalan käyttöä 8. Välipalat ja pikkuateriat lisääntyvät Lähde:mm. Food Technology –lehti, USA, 2007

19 Lähteet: FAO/Statistics Division/Food Balance Sheet 2003, CAOBISCO, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Kulutuslukuja eri maissa kg(l)/hlö/vuosi (2003) 1)sis. juusto, voi erikseen 2)sis. säilykkeet ja mehut 3) v. 2004, hiilihappoiset, ei kivennäisvesiä

20 ERA ja kala?

21 Yhteistyöllä −Sitran ERA-ohjelmassa tehdään monipuolista yhteistyötä –Hankkeissa –Klustereissa Marja Keliakia Venäjä −Tavoitteena kansainvälisen kaupan lisääminen −Kala-alan klusteri?

22 Yhteinen vientitoimija Venäjälle ERA-ohjelma ja pk-sektori / miniklusterit 2 Klusterin yritysyhteistyö - 20 yritystä Yhteisten haasteiden fokusointi Fintorus Oy:n ja Finprod OOO:n perustaminen - 14 yritystä + Luoteisvenäjän Rahastot, Sitra Fintorus Oy Huolinta Logistiikka Sertifioinnit jne. Sitran ERA-hanke: rahoitus, viestintä, markkinaselvitykset, kv-osaaminen Finprod OOO Pietarissa Markkinointi Myynti Finprod OOO Moskova … Fintorus Oy Uudet osakeannit Viennin kasvu 20072008 2009 Tavoitteena yhteinen brändi Venäjällä

23 Kala ja ERA? Kyllä, mutta KYLLÄ −Järkiruokaa −Potentiaalia −Suomessa erikoisosaamista −Vahva yhteistyöliitto −Tärkeä Suomen imagolle mutta −Jalostusarvo −Lisäarvotuotteet −Hintakilpailu −Yhteistyö toimijoiden kesken.. −Klusterin mahdollisuus

24 Rohkeutta ja yhteistyötä! Lisätietoa ERA-ohjelmasta: http://www.sitra.fi/fi/Ohjelmat/era/era.htm Liisa.Rosi@sitra.fi


Lataa ppt "Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko 2008 23.1.2008 Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA 2005-2008."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google