Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58"— Esityksen transkriptio:

1 Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. KREIKAN TALOUSELÄMÄ Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58

2 Maatalous Maanviljely oli koko antiikin ajan väestön enemmistön pääelinkeino. Viljelykelpoisesta maasta oli pulaa, ja metsien hakkaaminen aiheutti eroosiota. Talven sateiden ansiosta viljan viljelyyn ei tarvittu runsaasti työvoimaa vaativia keinokastelujärjestelmiä. Tämä suosi pieniä perheviljelmiä. Kuiva talvi merkitsi nälänhätää tai velkaantumista suurviljelijöille. Oliivipuut ja viiniköynnökset menestyivät Kreikan ilmastossa. Oliiviöljyä ja viiniä kannatti tuottaa myös kansainvälisille markkinoille.

3 Miten ympäristö vaikutti antiikin Kreikan talouteen?
Pientilalliset eivät usein pystyneet kilpailemaan orjatyövoimaa käyttävien suurmaanomistajien kanssa, vaan he joutuivat muuttamaan kaupunkeihin tai siirtokuntiin. Ympäristö suosi niukkaan ravintoon tyytyviä lampaita ja vuohia. Nautojen ja hevosten kasvattaminen oli kallista, joten siihen oli varaa vain suurmaanomistajilla. Miten ympäristö vaikutti antiikin Kreikan talouteen? Kysymys 1, s. 58

4 Mihin kaikkeen oliiviöljyä voitiin käyttää?
Ravinto Tavallisen ihmisen ruokapöytä: Leipää Viiniä Oliiviöljyä Vihanneksia Hedelmiä Pähkinöitä Lihaa ja kalaa harvoin

5 Kauppa ja käsityö Kauppa
Maatalouden ylijäämä vaihdettiin kaupunkien toreilla käsityöläisten tai kauppiaiden tuotteisiin. Monet kaupunkivaltiot vaurastuivat ulkomaankaupalla, jota käytiin kreikkalaisten siirtokuntien, Egyptin ja foinikialaisten kanssa. Rahan käyttöönotto 600-luvulta eKr. lähtien helpotti kaupankäyntiä. Tämä tarkoitti siirtymistä vaihdantataloudesta rahatalouteen. Menestyneet kauppakaupungit tarjosivat mahdollisuuksia myös maalta muuttaneille ja ulkomaalaisille. Kaupunkien väkiluku kasvoi. Ateenalaiset kolikot tunnistaa kaupungin suojelusjumalatar Pallas Athenen tunnuseläimestä, pöllöstä.

6 Kreikkalaiset käsityötuotteet olivat haluttuja ulkomailla.
Kaupunkien käsityöläiset valmistivat kulutustavaroita, kuten työkaluja tai keramiikkaa. Käsityötuotteita valmistettiin työpajoissa, joissa saattoi olla useita työntekijöitä. Työvoimana käytettiin myös ulkomailta ostettuja orjia. Kreikkalaiset käsityötuotteet olivat haluttuja ulkomailla. Koska vain kaupunkivaltion kansalaiset saivat omistaa maata, monet käsityöläiset ja kauppiaat olivat kotoisin muualta. Sana keramiikka juontaa antiikin Ateenan Kerameikoksen kaupunginosasta, missä valmistetut ruukut olivat tunnettuja kaikkialla Välimeren alueella.

7 Kreikan siirtokunnat ja kaupan tuotteet
Miksi kreikkalaiset perustivat siirtokuntia Välimeren ja Mustanmeren alueille?

8 Kreikkalainen kauppajärjestelmä
Kokoa lista kreikkalaisten tärkeimmistä kauppatavaroista. Kysymys 4, s. 58


Lataa ppt "Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google