Matti Piispanen 13.3.2007 Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys 13.3.2007.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Uusyrityskeskus • Vastuu perustamisneuvonnasta Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategian mukaisesti • Vuodessa asiakaskäyntejä yli.
Pihtiputaan seurakunta Miten kehittää v. työtä?
Yhteisöllisyys – utopiaa vai arjen tekoja
konsernin johtamisjärjestelmä
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog Tieto nuorten palveluiden tukena Nuorten elinolot -seminaari Forssa.
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
METSÄNUUDISTAMINEN JUKKA-PEKKA VAPANIEMI
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala Yhdyskuntasuunnittelun teemaryhmä MAL:n yhteensovitus (7 §) Kaavoitus ja maapolitiikka Kiinteistönmuodostus,
Palveluverkkotyöryhmä puheenjohtaja Raila Lindholm, Kärkölä
Esitys Juha Mieskolainen
SUOMEN EVANKELIS-LUTERILAINEN KIRKKO KIRKON TYÖMARKKINALAITOS PALKKAUJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN Kirkon työmarkkinalaitos Oili Marttila KiHV
VALMISTELU Andreas 1. Rukoilemme yhdessä koko Kristuksen seurakunnan kanssa herätystä. 2. Etsimme parhaat keinot ja tavat lähestyä alueen ihmisiä. 3.Kutsumme.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Uusi seurakuntayhtymä 2015 Lakivaliokunta työstää (lausuntoja mm. piispainkokoukselta ja hallintovaliokunnalta) Kirkolliskokous päättää keväällä.
Pellervon Pirkanmaan seminaari Pellervo-Seuran valtuuskunnan puheenjohtaja Erkki Vähämaa.
Läsnäolon yhteisö Hallintovirkamiehet Voitto Huotari.
Teemme tulevaisuutemme - yhdistyskierros syksy 2014.
Oulun seurakunta- hallinto- ja toimintarakenneselvitys
Mitä TOIMIsta voi oppia? TOIMI-hanke, päätösseminaari Tutkimuspäällikkö Merja Helle Media Concepts Research Group, Aalto ARTS.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Työpaikat kuntoon - pilotti Luottamusmieskonferenssi Aki Rouhiainen
HeTa1 Taloushallinnon palvelujen keskittämismahdollisuudet HeTa- esiselvitys 2007.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Pia Perkiö. Uud. Anna ‑ Maija Raittila Virsikirjaan Virsi Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elämälle suunta ja.
Terveydenhoitajana kotihoidossa
1 Hannu Pirkola, kaupunginjohtaja, Saarijärvi MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
VUOROVAIKUTUSMENETELMÄT SUUNNITTELUN JA TOTEUTUKSEN TUKENA
Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Kunta- ja palvelurakenneuudistus – hankkeen valtakunnallinen valmistelutilanne.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin Muutoksessa mukana - Maaseudun Sivistysliitto.
Yhteisten pelinsääntöjen luominen Nina Granlund 2006.
1. Helmikuu – 15. Maaliskuu/ kunnan oma työskentely Kunnan/ Kaupungin aineryhmävetäjät kokoavat aineryhmittäin ainekohtaiset minimitavoitteet ja sisällöt.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
FTR (Formal Technical Review) Kimmo Airamaa. Johdantoa Muodollinen tekninen tarkastus = toiminta tarkastustilaisuudessa on tarkasti määritelty Muodollinen.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Uusien toimijoiden koulutus Hallituksen toiminta, oikeudet, velvollisuudet, toimihenkilöiden tehtävät Markku Tikkanen ja Kirsi Contursi.
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Hallinnon uudistus Väliraportin tulosten yhteenveto ja jatkotoimenpiteet Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Hallituksen iltakoulu
Uuden suunnitelman äärellä Hämeenlinnassa
Nokian seurakunnan strategia
Oulun hiippakunta Kuusamo
EAKR-hakuinfo , Lahden maakuntakirjaston auditorio
Följyssä-toiminnan prosessin kuvaaminen
Asettamiskirje: Korkeakoulujen tietohallinto-ja ICT-ohjausryhmän täsmennettynä tehtävänä on:
Lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuva toimintakulttuuri
Maakunnille siirtyvät tehtävät ja henkilötyövuodet
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Aineistoa seurakuntien työpaikkakokouksia varten
Valtuustoseminaari seurakuntaliitoksesta Humppila
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Työhyvinvoinnin varmistaminen muutosprosessissa
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Nuorisotyön laadun ja menetelmien kehittäminen Osaamiskeskus Kanuunan TOIMINTAPERIAATTEET Kanuuna-seminaari Jyväskylä
Vaikuta vallanpitäjiin Lobbaamisen ABC toiminnanjohtaja Anne Porthén
Esityksen transkriptio:

Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys  Johdanto  Hollolan rovastikunta / P-Häme  Paikallisidentiteetti

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys johdanto  Päijät-Häme esimerkillisesti käy kehityskeskustelua laaja-alaisesti  Kirkko/seurakunnat mukana –kiitoskella huomattu valtakunnallisesti

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys johdanto  Kuntien ja seurakuntien rakennemuutokset ovat luonteeltaan erilaiset: –kunnilla  on lakisääteisiä velvoitteita  talous- ja henkilöstöresurssit –seurakunnilla  myös lakisääteiset tehtävät, mutta palveluiden järjestämisen lisäksi on nähtävä seurakunnan luonne:

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys johdanto –seurakunta on kokoava uskon yhteisö;  seurakuntalaiset eivät ole palveluiden vastaanottajia vaan seurakunnan toiminnan subjekti.  Toiminnan painopiste ei ole viranhaltijoissa tai työntekijöissä vaan seurakuntalaisten toiminnassa. (Kielteiset kokemukset vieraannuttavat - kirkosta eroaminen)

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys johdanto  Kuntarakennemuutos johtaa välttämättä seurakuntarakenteen muutokseen.  Kuntien yhdistyessä tai muodostaessa uuden kunnan, koko sille alueelle on muodostettava uusi seurakuntatalous.

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys johdanto  Kirkon lainsäädäntö on osoittautunut –joustavaksi muutoksissa, seurakunnat voivat toimia ennakoivasti rakenteitten järjestelyissä –kirkon työ voidaan organisoida muuttuvissa oloissa hyvässä järjestyksessä –seurakunnissa ei tarvitse pelätä tästä syystä muutosta, vaan voidaan avoimesti etsiä vaihtoehtoja

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys kokemus  Hollolan rovastikunnassa on –aktiivinen ote olla ”kuulolla” rakenneuudistuksessa –seurakunnilla ei tarvetta olla muutosten vauhdittajana, mutta tärkeä paikka pitää huolta jäsenistään muutosprosessien aikana

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys kokemus  Rovastikunnassa –Lahden seurakuntayhtymä on ollut Päijät-Hämeen liiton kanssa yhteistyössä –Rovastikuntapäivä elokuun alussa 2006 Hämeenkoskella –Syyskuussa 2006 Päijät-Hämeen liitto kutsui kirkkoherrat työryhmäksi mukaan prosessiin –Sen jälkeen lääninrovasti johdolla työryhmä, joka tekee seurakuntaselvityksen muutosprosessia ajatellen –Rovastikunnassa on tapahtunut jo muutos. Hämeenkoski liittyi Hollolan kappeliksi

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys  Löytöjä ja kokemusta tästä yhdentymisprosessista

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys  Seurakuntien tehtävä muutoksessa –pitää huolta, että lähityö ja verkostot toimivat –jos hallinto on kaukana, työ voidaan toteuttaa pienissä, lähiverkoissa

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys  Seurakuntien mahdollisuudet –tärkeä tehtävä paikkakunnan identiteetin säilyttäjä (nimi) –toimia turvallisuuden luojana muutoksissa (lähityö)

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys  Hallinnon järjestäminen helpointa  Toiminnan järjestäminen haastavin

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys  Miten seurakuntarakenteen muutoksessa edetään?  Käykö niin, että ”terävä pää” tekee valmistelut ja esittää tuloksensa muille hyväksyttäväksi?

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys  Kaikkien osapuolien tulee olla mukana suunnittelun kaikissa eri vaiheissa.

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys kokemus  P-H kuntapuolella valittu linja: –Edetään palveluita uudellen järjestellen –riittävän suuret kokonaisuudet

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys kokemus  On koottava tietoa siitä, mitä ihminen tarvitsee? (kokemus) –Kaksi vuotta pelkästään keskustelua ja kuulemista –Pelot ja uhat tärkeimmät kuulla –Määriteltävä arvot muutosprosessissa

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys kokemus Turvallisuus Kirkko, hautausmaa, oma pappi, krikolliset toimitukset, paikallinen toimisto Avoimmuus asiat esille, todelliset syyt muutostarpeelle, päättäjät mukana keskusteluissa Totuus tulevat suunnitelmat, mahdollisuudet

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys  Tutkimustietoa on!  Mitä kysymyksiä on otettava huomioon seurakuntien rakennemuutosta valmisteltaessa?  Risto T Niemisen tukimus, jossa hän kuvaa Vanajan ja Hämeenlinnan seurakuntien yhdistymistä ja Pieksämäen suunnalla tapahtunutta seurakuntien yhdistymistä. Samat kysymykset on kohdattu Hollolan ja Hämeenkosken seurakuntien yhdistymisen valmisteluissa.

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys kokemus  Keskustelua ennen päätöksiä  Seurakunnat halulla mukana raekntamassa yhteistä tulevaisuutta

Matti Piispanen Paikallisidentiteetin merkitys Yhteistyöstä  kiitos