Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy 1.9.2006.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy 1.9.2006."— Esityksen transkriptio:

1 Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy 1.9.2006

2 Päihdetyön johtaminen Johtaminen keskittynyt talouteen ja hallintoon Suurissa kunnissa opeteltu tilaamista ja tuottamista

3 Tilaaminen ja tuottaminen Tuottamisessa ei nähdä omiin voimavaroihin sisältyviä mahdollisuuksia. Tilattaessa ei osata kertoa kunnan ulkopuolisille tuottajille, mitä tarvitaan, vaan tyydytään liiaksi ostamaan samaa kuin aina ennenkin on ostettu. Ei kyetä tunnistamaan omia palvelutarpeita. Ostetaan terapiaa, vaikka tarvitaan esimerkiksi päivätoimintaa. ”Meidän kunnassamme ei ole päihdepalveluiden kysyntää.” ”Alkoholia toki käytetään entistä enemmän.”

4 Päihdepalvelurakenneuudistus Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa puhutaan kuntaliitoksista ja sosiaali- ja terveyspiireistä. Palvelujen rakenteen uudistamisesta puhutaan vähemmän.

5 Mitä jos palvelujen rakenneuudistuksessa uudistettaisiin palvelujen rakennetta? Perus- ja erityispalvelujen roolia voitaisiin arvioida uudelleen päihdetyössä. Olemassa olevaa osaamista voitaisiin uudelleen mobilisoida perus- ja erityispalveluissa. Asiantuntemus voisi välittyä ja liikkua entistä paremmin. Palveluiden tarpeen arviointi voisi olla säännöllistä ja perustua palveluiden käyttäjien näkemyksiin.

6 ”Sosiaali- ja terveyspiirit” Huolehtivat sellaisten päihdetyön palvelujatkumoiden synnyttämisestä, joissa lähtökohtana on varhaisvaiheen päihdetyön osaaminen peruspalveluissa. Ensin varmistetaan pienten kuntien palvelujatkumoiden toimivuus. Päihdetyön johtamisessa on vahva substanssiosaamisen maku. Kolmas sektori ja seurakunta ovat merkittäviä kumppaneita.

7 Hoito/kuntoutusjatkumot Peruspalveluissa osataan tarttua eteen tuleviin päihdetapauksiin, ottaa puheeksi ja tarvittaessa ohjata päihdeasiantuntijalle. Asiantuntemus on tullut peruspalvelujen saumattomaksi työpariksi. Jokaisesta kunnasta löytyy helposti jalkautuva päihdetyöntekijä tai muu riittävän lähellä oleva järjestely. Kolmannen sektorin ja seurakunnan kanssa tai kunnan toimesta on järjestetty riittävät kuntoutusta tukevat palvelut,…

8 …Hoito/kuntoutusjatkumot kuten päiväkeskus- ja tukipalvelut sekä porrastetut asumispalvelut. Katkaisuhoito toteutuu lähellä avo- ja laitoskatkona. Kuntouttava laitoshoito järjestyy sosiaali- ja terveyspiirin kustantamana, kuten jotkin muut erityispalvelut.

9 Päiväkeskus osana hoitojatkumoa Päiväkeskus ensimmäisenä ”hoitokontaktina”. Päiväkeskus avokuntoutuksen tukena, ajantappopaikkana raittiutta vahvistettaessa. Päiväkeskus retkahduksenestopaikkana laitoskuntoutuksen jälkeen tai avokatkaisun aikana. Päiväkeskus pehmeän laskun paikkana laitoskuntoutuksen jälkeen. Päiväkeskus tarjoaa sosiaalisia kontakteja ja yhteisön yksinäiselle päihdeongelmaiselle. Päiväkeskus on monipuolisesti kuntoutumisjatkumon vaiheita tilkitsevä toimintamuoto.

10 Otsikko ”Tänä päivänä päihdehuolto ei ole tolkullisella tasolla.” Aino-Inkeri Hansson, STM:n ylijohtaja (HS 6.3.2006) ”Aina päihdeongelmien torjumiseen ei kuitenkaan tarvita suuria summia.” sama Päiväkeskuksen perustaminen ei kysy suuria kustannuksia. Kunta saa samalla tilaisuuden verkottua kolmannen sektorin kanssa.

11 Kiitokset Kiitän kuulijoitani! Matti Mäkelä Pikassos Oy

12 Tässä on otsikon paikka

13


Lataa ppt "Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy 1.9.2006."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google