HY:n Oodi-päivä: Opintosuorituksen kieli Esko Koponen Asiantuntija, kansainväliset opintoasiat Rehtorin kanslia/opintoasiat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HTK-opiskelijoiden opintojen käynnistystapaaminen
Advertisements

Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Tohtoriopinnot CMT:ssä Pekka Isotalus Kaikki kuuluvat •Tampereen yliopiston tutkijakoulu •Viestinnän, median ja teatterin tohtoriohjelma •Oppiaineet:
Helsingin yliopisto ja akateeminen maahanmuutto Markus Laitinen, Markus Laitinen. Kansainväliset asiat.
Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun
HTK-opiskelijoiden opintojen käynnistystapaaminen
SIVUAINEKURSSIT TIEDEKUNTIEN OPINTO-OPPAAT • PAINETUT OPPAAT → student center, kirjasto, tiedekuntien palvelupisteet • PAINETTUJEN OPPAIDEN.
Uusimmat Oma opetukseni Kurssi-ilmoittautuminen: TILTP1, kurssilaisten valinta TILTP2, ilmoittautuminen päättynyt Arviointi: METAA2, luentotentti,
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Oodi-päivä
Ajatuksia Lapin yliopistosta – Helka Urponen Tutkintotavoitteista koulutusta neljässä tiedekunnassa Lisäksi Arktisessa keskuksessa, kv- maisteriohjelmia.
Tavoitteena monipuolinen kielitaito
Opiskelua tukevien toimintojen kehittämisestähän tässä on kyse? Suvi Eriksson Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
Elsa Savolainen T Johdatus opiskeluun tietotekniikan tutkinto-ohjelmassa.
Tutkinnonuudistus voimaan tänä syksynä – Mikä muuttuu?
Strategiakausi käynnistyi. Mitä uutta opintohallintoon? Päivi Pakkanen Rehtorin kanslia/ Tutkimus- ja opintoasiat / Opintoasioiden.
Kielistrategiat toimivan monikielisen ja -kulttuurisen korkeakouluyhteisön edistäjänä Kevätpäivät Märtha Norrback Suunnittelija, Helsingin yliopisto.
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
Joensuun yliopisto PL Joensuu puh. (013) fax (013) Erilaiset konstit kansainvälistyä kotona Mari Ikonen Joensuun.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
INFOTILAISUUS HY – Aalto - TaY OTM projekti käynnistyy Niina Jokela / Kansainvälisen vaihdon palvelut1.
FUAS Kielet ja viestintä
Yleiset ohjeet ja info yo-kirjoituksia varten
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiistai klo Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
Tutkinto- ja oikeusturva- johtosääntö - poimintoja Oodi-työn näkökulmasta Oodi-päivä
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
Oodi-päivät Oodin käyttöönotto tiedekunnan näkökulmasta Tuija Komssi Eläinlääketieteellinen tiedekunta.
Oodin version 3.3 yhteenveto 1Opiskelijarekisteri.
Opintokohteiden tunnisteiden ja asteikkojen ylläpito WinOodissa Hilkka Hanhenoja.
Tiesitkö ?? Oodilla on kaksi tukipuhelinnumeroa ja kaksi sähköpostiosoitetta WinOodi -asiat: Puh WebOodi -asiat:
Opintoasiainsuunnittelija Anu Aunela Eläinlääketieteellinen tiedekunta WebOodin tenttityökalu eläinlääketieteellisessä.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
HY:n Oodi-päivät 2008 Ajankohtaista asiaa ja keskeisiä huomioita.
Päivittäisraportit Opiskelijarekisteri.
Tiesitkö ?? Oodilla on kaksi tukipuhelinnumeroa ja kaksi sähköpostiosoitetta WinOodi -asiat: ◦ Puh ◦ WebOodi -asiat:
Prosessin pää-/ongelmakohdat  Ilmoittaja – Opettaja, ohjaaja, tentinvalvoja, toinen opiskelija, ulkopuolinen henkilö, epäilty opiskelija itse – Nimetön.
Kansainväliset tutkinto-opiskelijat Suomen yliopistoissa Tuure Pitkänen SYL:n hallituksen jäsen.
Ylioppilastutkinnon rakenne  Tutkintoon on sisällyttävä vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen.  Kolme muuta pakollista.
Oodi ja tutkinnonuudistus Opiskelijarekisteri / Sari Zitting.
 Voit hajauttaa tutkinnon pakolliset kokeet kolmeen peräkkäiseen kertaan (esim. kevät 2015, syksy 2015, kevät 2016)  Ilmoittautuminen on sitova, syksyn.
JY:n AHOT-periaatteet alkaen Opintoasiainiltapäivä Tuula Maijanen.
OIKEUSTIETEIDEN LAITOS. Oikeustieteiden laitos n. 900 tutkinto-opiskelijaa jatko-opiskelijoita n. 50 henkilökuntaa n. 50.
Vieraskielisen koulutuksen haasteet Kansainvälisten asioiden kevätpäivät Esko Koponen.
Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, syksy 2016 Sosiaalityön orientoivat opinnot Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö.
AHOT Humakissa AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 1 Syksy 2015 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU.
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) YLEISTÄ.
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
Ilmoittautuminen kevään 2017 kirjoituksiin, info
Yhteis- ja kaksoistutkintojen tilastointi
Opetussuunnitelmatyö
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Yhteiset tutkinnon osat
Koulutus- ja opetusyhteistyö ja VIRTA-tiedot
Oodin version 4.8 yhteenveto
Englannin ja ruotsin tasokokeet
Opintosuoritus A 3 op, Laji 2
Opettajan pedagogiset opinnot Humanistinen koulutusala
Henkilökohtaisen opintosuorituskielen merkintä alkaa 1.8
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
Esityksen transkriptio:

HY:n Oodi-päivä: Opintosuorituksen kieli Esko Koponen Asiantuntija, kansainväliset opintoasiat Rehtorin kanslia/opintoasiat

1. Miksi? 2. Lait ja päätökset 3. Kehitysjohtajan päätös: - ehdotus 4. Keskustelua, huomioita Opintosuorituksen kielen rekisteröinti: esityksen sisältö Esko Koponen/Rehtorin kanslia

Kansainvälisyys strategiassa Opetuksen ja oppimisen laatu on korkeatasoista. Kansainvälisyys on olennainen osa kaikkea toimintaa. Kv-vaihto- ja tutkinto-opiskelijoiden määrä kasvaa Englanninkielinen opetus lisääntynyt Kaksikielisyys Ruotsinkielinen opetus ja siihen osallistuminen Ruotsinkieliset tutkinto-ohjelmat: 2 uutta alkamassa Hammaslääketiede Lastentarhanopettajakoulutus Miksi? Esko Koponen/Rehtorin kanslia

Kielipolitiikka, HY:n kieliperiaatteet (2007): Yliopiston opetus on monikielistä siten, että tarjolla on opetusta suomeksi ja ruotsiksi, sekä vierailla kielillä, lähinnä englanniksi. Vieraskielistä opetusta voi sisältyä opintoihin silloin kun se opetuksen järjestämisen tai oppimistavoitteiden kannalta on tarkoituksenmukaista. Opintojen ohjauksessa kiinnitetään huomiota monikielisyyden tarjoamiin hyötyihin ja valmennetaan opiskelijaa siihen, että opetus- ja kuulustelukieli voi olla jokin muu kuin opiskelijan äidinkieli.HY:n kieliperiaatteet Esko Koponen/Rehtorin kanslia Miksi (2)?

Tilastointi Oman toiminnan analyysi ja kehittäminen Eri kielillä suoritettujen opintojen määrä Ruotsinkieliset suoritukset OKM: vieraskielisessä perustutkinto-opetuksessa suoritetut opintopisteet Vaikuttaa rahoitukseen 2010: ~ op MAK : Monikielisen asiantuntijuuden kehittäminen tutkinnoissa 2 pilottiohjelmaa: oikeustieteellinen ja maatalous- metsätieteell. tiedekunta Väh.1/3 opinnoista toisella kielellä (su tai ru, 60 op) Testataan käytäntöjä ja periaatteita Miksi (3)? Esko Koponen/Rehtorin kanslia

Opintosuorituksen kieli näkyviin opintosuoritusotteeseen ja opiskelijan katselunäkymään seuraavassa verisiossa (Oodi 3.2) Koskee niitä suorituksia, joiden suorituspäivä on tai myöhemmin Esko Koponen/Rehtorin kanslia Miksi (4): Oodi ja suorituskieli

WebOodin Suoritukset-sivulle ja opintosuoritusotteelle tulee suorituskieli ja kunkin kielen yhteenlaskettu laajuus Esko Koponen/Rehtorin kanslia Miksi (4): Oodi ja suorituskieli

Yliopistolaki (558/2009): yliopiston opetus- ja tutkintokielet ovat suomi ja ruotsi lukuun ottamatta Svenska social- och kommunalhögskolania, jonka opetus- ja tutkintokieli on ruotsi. Yliopisto voi päättää lisäksi muun kielen kuin suomen tai ruotsin käyttämisestä opetus- ja tutkintokielenä ja opintosuorituksissa Esko Koponen/Rehtorin kanslia Lait ja päätökset (1)

Tutkinto- ja oikeusturvajohtosääntö (vahvistamaton): Opintosuorituksissa opiskelijalla on oikeus käyttää suomen tai ruotsin kieltä ellei kuulusteltavan aineen laatu edellytä muuta. Kirjallisten kuulustelujen tehtävät ja opintoihin sisältyvät muut tehtävät on aina annettava opiskelijan ilmoittamalla kielellä, suomeksi tai ruotsiksi. Vieraskielisten tutkinto-ohjelmien opetuksessa ja opintosuorituksissa käytetään opetussuunnitelmassa määriteltyä kieltä. Opiskelijan oikeudesta käyttää opintosuorituksissa muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia muussa kuin vieraskielisessä tutkinto-ohjelmassa päättää asianomainen kuulustelija, oppiaineen vastuuhenkilö tai laitoksen johtaja sen mukaan kuin tiedekuntaneuvosto määrää. Oppiaineen professori päättää siitä, voiko opiskelija kirjoittaa syventävien opintojen tutkielmansa muulla kuin suomen tai ruotsin kielellä. Opiskelijan oikeudesta käyttää vierasta kieltä kypsyysnäytteessä päättää dekaani, ellei tiedekuntaneuvosto toisin määrää. *** Opintosuoritus arvostellaan ja arvosana, opintopistemäärä sekä suorituskieli merkitään opiskelijarekisteriin Esko Koponen/Rehtorin kanslia Lait ja päätökset (2)

Opintosuoritus (tutkinto- ja oikeusturvajohtosääntö, vahvistamaton): Opintosuorituksia ovat kuulustelut, harjoitustyöt, esseet, oppimispäiväkirjat, näyttökokeet tai muut opetussuunnitelmassa määrättävät suoritustavat ja niiden yhdistelmät. Opintosuorituksella tarkoitetaan lisäksi väitöskirjaa, lisensiaatintutkimusta, ylemmän ja alemman korkeakoulututkinnon tutkielmaa sekä hyväksiluettua opintosuoritusta tai muuta opetussuunnitelman edellyttämää osaamisen osoittamista. Opintosuorituksen kieli on se kieli, jolla opiskelija suorittaa opintosuorituksen. Se voi olla muu kuin opetuskieli tai opiskelijan äidinkieli Esko Koponen/Rehtorin kanslia Kehitysjohtajan päätös (1): sisältöehdotus

Kieliaineissa pääsääntö on se, että opetuskieli on myös opintosuorituksen kieli. Hyväksiluettavista opinnoista rekisteröidään opintosuorituksen kieli silloin, kun se on tiedossa. Muussa tapauksessa kieleksi merkitään tuntematon. AHOT-periaatteiden mukaisesti vastuu muualla suoritetun opintosuorituksen kielen todentamisesta on hyväksi lukemista hakevalla opiskelijalla. Todentamiseen voidaan käyttää opintorekisteriotetta tai muita dokumentteja, joista ilmenee suorituskieli. Pääsääntö selvä, poikkeuksena opintosuoritukset, jotka koostuvat erikielisistä osasuorituksista Millä perusteella kokonaissuorituksen kieli määräytyy? Työmäärän mukaan? Mitä tehdään, jos kahta tai useampaa kieltä on käytetty yhtä paljon? Esko Koponen/Rehtorin kanslia Kehitysjohtajan päätös (2): sisältöehdotus

Oikaisu Opiskelija pyytää yksiköltä oikaisua Tyytymätön oikaisupäätökseen -> oikeusturvalautakunta Päätös ja muistio: kevät-kesä 2011 Rekisteröinti aloitetaan Jo nyt rekisteröinnissä huomio suorituskieleen Esko Koponen/Rehtorin kanslia Kehitysjohtajan päätös (3)