Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari 23.1.2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN HAKEMINEN
Advertisements

Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.
Ammattiosaamista ja arvopohjaa
Työhönvalmennuksella työelämään
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Yksittäisten irrallisten asioiden opiskelusta työelämän tarvitsemaan osaamiseen Opetustoiminnan kehitysjohtaja Outi Hyry-Honka KOTA-talkoot.
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
OHJAAMINEN.
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
Nuorten palvelut Reimari 3
Mohammed Kertoo itsestään:
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Erilaisten oppijoiden huomioiminen koulutuksenjärjestäjän strategiassa
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
YHTEISTYÖ Yhteistyö lähti tarpeesta tavoittaa, ohjata ja neuvoa yhteisiä asiakkaita Haluttiin tarjota nuorille monipuolisia koulutuksia Vältettiin päällekkäistä.
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
ISOK – Itäsuomalaisen osaamisen kehittäminen – Anni Karttunen – Savon koulutuskuntayhtymä
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Näyttötutkintojärjestelmä
Työpaikkakouluttajan ABC
Ammatillisen kouluttajan ohjauksellinen rooli
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Työpaikkakouluttajan ABC
Työantajan näkökulmaa nuorten palkkaukseen ja oppisopimukseen TEM
Ritva Kareketo kouluttaja
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Ops seminaari Askola.
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
OPPISOPIMUSNUOREN OHJAAMINEN TYÖPAIKALLA RAKENNUSAINEITA NUORTEN MODUULIN SUUNNITTELUUN Työpaikkakouluttajat valmentaen vahvoiksi- hanke 2015.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Tutkintoja ja tutkinnon osia voi suorittaa myös työtoiminnassa järjestöissä, liikuntaseuroissa, pajoilla ja vankiloissa! Tutkintoja työtoiminnassa opinnollistamisen.
Opiskelijan ohjaaminen ja oppimisen arviointi
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen ammattitutkinto
Opettajien valmentaminen työpaikkaohjaajien kouluttajiksi
Ohjaamo ja ammatillisen koulutuksen reformi – kommenttipuheenvuoro 3
Miten Learning cafén ideaa voisi hyödyntää työpaikalla / työpajalla?
LAPE kutsuu ja haastaa ”En usko, että milloinkaan aiemmin seurakuntien tekemä pitkän linjan työ lasten, nuorten ja perheiden parissa on nostettu näin.
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Saimaan ammattiopisto Sampo
Hanke
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari

2 Työelämän ja maahanmuuttajien tarpeiden yhteensovittaminen Maahanmuuttajataustaisten lasten ja perheiden tukemiseksi tarvitaan erikielisiä työntekijöitä. Esim. parhaillaan toteutetaan työvoimakoulutuksena somalinkielisten lähihoitajakoulutusta lasten ja nuorten ohjaukseen ja kasvatukseen Elämäntilanteesta ja turvaverkostojen vähäisyydestä johtuen maahanmuuttaja ei aina voi suorittaa koko tutkintoa kerralla Tarvitaan räätälöityjä ja joustavia tutkinnon suorittamisen tapoja: työtehtävälähtöiset koulutukset, osatutkinnot, poluttaminen; oppilaitoksen ja työpaikan välinen työnjako Myös työaika- ym. muita joustoja tarvitaan, jotta mahdollistetaan esim. yksinhuoltajaäitien kouluttautuminen

3 Käsitys osaamisesta OPH:n määräys edellyttää opetuksen henkilökohtaistamista Osaamiskartoituksissa tunnistetaan maahan muuttaneen elämän aikana hankkimaa osaamista Hän on usein kokemuksesta oppinut, että kotimaassa hankittua osaamista ei Suomessa arvosteta – osaaminen on muuttunut näkymättömäksi Kartoituksen aikana opiskelija tulee tietoiseksi omasta osaamisestaan. Uusi, opittava aines kytkeytyy aiemmin opittuun Opiskelija tulee tietoiseksi asioista, joista joutuu poisoppimaan, esim. uskonnolliset kysymykset Osaaminen syntyy ja näkyy toiminnassa

4 Osaamisen kommunikointi Osaamiskartoituksen tuloksena valmistuu portfolio, jonka tehtävä on tuoda opiskelijan osaaminen näkyväksi Portfolion avulla opiskelija markkinoi itseään työpaikalle Työssäoppimispaikka saa tietoa opiskelijan osaamisesta ja sitä voidaan hyödyntää to-tehtäviä suunniteltaessa. Portfolion laatiminen tukee opiskelijan näyttösuunnitelman laatimista –Omaa osaamista tunnistetaan Mitä?, Miten? ja Miksi? – kysymysten avulla Portfolio tukee ohjaajan ja opiskelijan vuorovaikutussuhteen kehittymistä

5 Työssäoppimisen ohjaus Luottamuksen luominen Selkeät tehtäväkokonaisuudet, jotka on johdettu opetussuunnitelman tavoitteista, luodaan ohjauskeskustelussa, jossa on myös oppilaitoksen edustaja, Tehtävänanto ja sen ymmärtäminen Opiskelijan osaamisen hyödyntäminen, esim. Sadut ja leikit ovat universaaleja Toiminnan sanallistaminen ja yhdessä ääneen puhuminen; käyttöteorian rakentaminen dialogin ja reflektion avulla Dialogi on haasteellista opiskelijalle, koska ei tiedä eikä ymmärrä kaikkea, eikä halua esittää tyhmiä kysymyksiä Työyhteisön monikulttuurisuuden kehittyminen: vastavuoroisuus, kasvatus- ja työkulttuurien vertailu

6

7 Kotoutumisen haasteita Perehdyttämiseen panostaminen ”Aiemmin näin pelkän talon, nyt tiedän, että tarvitaan paljon tietoa ja suunnittelutyötä lasten kasvatustyön toteuttamiseksi”: vaikeus nähdä pintaa syvemmälle Työ merkitsee eri kulttuureissa erilaisia asioita Opiskelija haluaa lainata ohjaajan silmät nähdäkseen asioita, joita hän ei näe Opiskelijan kysymysten kuuleminen ja kannustaminen tuomaan esille omia ajatuksiaan ja kysymyksiään, jotta ohjaaja näkee, miten opiskelija hahmottaa toimintaa Vanhemmuuden tukeminen osana kotoutumista ”Mikä on vanhempien rooli?” Psykologinen tieto lapsen ymmärtämisessä