KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään
Advertisements

PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Työhönvalmennuksella työelämään
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Rahoitus- ja tukiklinikka 2012 Työharjoittelu ja palkkatuki rekrytoinnin apuna Hämeenlinnan seudun TE-toimisto Raatihuoneenkatu 11.
2/2009 Ohjelmaesittely: Leonardo da Vinci We Mean Business! Kansainvälinen harjoittelija Erasmus - tai Leonardo da Vinci -ohjelman avulla Katriina.
Lapista tulevaisuus Lapin korkeakouluista valmistuneet työelämässä.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Vieraskielisten koulutusohjelmien kehittämispäivät ”Ulkomaalaisten opiskelijoiden integrointi ja työllistyminen”
Projektit työelämäyhteistyön muotona OVET- ja VALOA –hankkeet Elopäivät, Helsinki,
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,
Erilaisten oppijoiden huomioiminen koulutuksenjärjestäjän strategiassa
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Kansainvälistymisen ja sen johtamisen hyvien käytäntöjen ”nettikäsikirja” - Selectronia Oy:n projekti PINNETille 2004 neuvottelut; Pinnet/Teamwest.
Ura- ja rekrypalvelut Uraseurannat 5 vuotta valmistumisesta Vuosina 2003 ja 2005 valmistuneille Sijoittumisseurann at 1 vuosi valmistumisesta
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Metalliteollisuuden yritysten ja aikuiskoulutuskeskusten verkosto (METEKADULT) TYKE –projekti Väliraportti.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as / /1.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Akkreditointi tarkoittaa erikoistumisopintojen arviointi- ja rekisteröintiprosessia, jota Korkeakoulujen arviointineuvosto on toteuttanut vuodesta 1999.
Ulkomaalainen opiskelija Tutkinto-opiskelija (perustutkinto/ maisteriohjelma) Vaihto-opiskelija (ensisijaisesti opiskelemassa) Harjoitteluvaihto-opiskelija.
Esittäytyminen Tuomas Korkalainen Metropolia. Kuka olet? Projektisuunnittelija, Metropolia kulttuuri ja luova ala, elokuvan ja tv:n koulutusohjelma Reititin.
Hanke pähkinänkuoressa
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
Opetussuunnitelmaviestinnän kohderyhmät ja viestinnän kohdistaminen (ryhmätehtävä)
TEEMARYHMÄ 1. PROFIILIN JA TUNNETTUUDEN EDISTÄMINEN TKI -päivät Porissa 2011.
W w w. h a m k. f i Monikulttuurisen pedagogiikan haasteita ja hyviä käytäntöjä Harri Tuomola Kv. kevätpäivät 2008 Helsingin yliopisto
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
FT, Yliopistonlehtori Taina Kinnunen, kulttuuriantropologia ”If I can find a good job, I may stay” ULKOMAALAISTEN TUTKINTO-OPISKELIJOIDEN INTEGROITUMINEN.
O PETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö /Markku Mattila/ tk / /1 ELINIKÄINEN OPPIMINEN YLIOPISTOISSA -TYÖRYHMÄ.
Ulkomaisten tutkinto- opiskelijoiden kielitaidon arviointi –toimivatko kielitestit Heli Simon SeAMK kielipalvelut
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Pedagogiikan johtaminen – koulutuksen vaikuttavuus Espoossa Päivähoitoyksiköiden johtajien kokemuksia.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
TraiNet –tapaaminen Rajat ylittävä yhteistyö TURKU AMK Paneelikeskustelu.
Oulu-Kemi-Pori ArcMaTe - Suomi-konsortiolla kehitetään arktisen alueen tuotteita ja palveluita sekä yritysten liiketoimintaa , Helsinki Johtaja.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Turvallisuusosaamisen kehittäminen Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK) Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kemianteollisuus ry.
Taitajasta mestariksi Taitajat framilla -seminaari Seinäjoki ke opetusneuvos Seija Rasku Skills Finland ry:n hallituksen puheenjohtaja.
Turvallisuusosaaminen, saako sitä koulun penkiltä? Eero Peiponen Kemira Chemicals Oy
AVOTYÖ Case: K-Citymarket Mikkeli
Aikuisten uraohjaajien erikoistumiskoulutus
Sukupuolten tasa-arvo – aktualisoitunut haaste koulutuksessa
TraiNet, Postitalo KTT Lauri Tuomi
TALOUSHALLINNON OSAAJA
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Läpäisyn tehostamisohjelman tulokset
Työpaikalla oppiminen - Tietoa ja terminologiaa (TET, TOP, työssäoppiminen, työharjoittelu, oppisopimus)
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Vantaalainen näkökulma osatyökykyisten työllistymiseen
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Saimaan ammattiopisto Sampo
AKKUNA – Ikkuna Venäjälle ja Suomeen
Korkeasti koulutettujen palvelut ja työllisyystilanne
Hanke
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Esityksen transkriptio:

KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista alaisista, joilla joko tutkinto Suomesta tai muualta Valtio, kunta ja yksityisiä työnantajia Ympäri Suomea Eri teollisuuden aloilta 635 kyselyvastausta vuodenvaihteessa Kokemusta omaavia ja omaamattomia Muutoin samat kuin yllä

Ulkomaalaistaustaiset Suomessa toimipaikkaa – ulkomaalaista työelämässä ympäri Suomea  työnantajat kokemattomia; 70% ei koskaan saanut ulkomaalaiselta työhakemusta Erilaisia ulkomaalaisia – erilaisia tarpeita ja kykyjä Pakolaisia Avioliiton perässä muuttaneita Korkeasti koulutettuja ja heidän puolisoitaan (kahden uran perheet)

Korkeakoulut merkittäviä alueiden kansainvälistäjiä “Alueemme korkeakoulun ansiosta alueemme on monikulttuuristunut” “Alueemme korkeakoulun ansiosta liiketoiminnastamme on tullut kansainvälisempää” Erilaisia näkemyksiä suomalaisen tutkinnon tarpeellisuudesta

Positiiviset asenteet, muttei toteutunutta tulosta + Ulkomaalaiset eivät ole uhka suomalaiselle työelämälle + Monikulttuuriset työyhteisöt ovat innovatiivisempia + Ulkomaalaiset ovat mahdollisuus ? Liiketoiminta ei ole kehittynyt, ei uusia asiakkaita, ei uusia liiketoimintakumppaneita  henkilöstötilinpäätöksiin ulkomaalainen osaaminen esille  ulkomaalaiset koulutusta vastaavaan työhön

Ulkomaalaisen työnhakijan tulee Osata suomea Omata iso suomalaisista koostuva verkosto Kyetä poistamaan tunne suuremmasta riskistä rekrytoinnin yhteydessä Todentaa osaamisensa ja ammattitaitonsa jo haastattelussa Osata käyttäytyä kuten suomalaiset työhönotossa ja töissä (opiskelukaverit, naapurit, kollegat, ystävät)

Työharjoittelun erot yliopisto vs ammattikorkeakoulu Työtä ja työharjoitteluraportti; työharjoittelijalla tietyt perusopinnot takanaan Opettajan/mentorin ohjaus myös työaikana – ei yksin uimaan! Vaativaa koulutukseen perustuvaa työtä työnantajan ohjauksessa

Pohdittavaa… Millaista työharjoittelun puitteita on luotu korkeakoulujen ja yritysten yhteistyölle eri puolilla? Millaisia hyviä käytäntöjä eri puolilla on, jotka auttavat ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita löytämään työharjoittelupaikan? Millaista tulisi korkeakoulujen ja yritysten yhteistyön olla työharjoittelun kehittämisen olla?