Sortokaudet: Sortokaudet on suomalaisen historiankirjoituksen luoma käsite vuosien 1899 – 1917 ajalle. Voidaan hahmottaa kaksi eri sortokautta , ensimmäinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tehtävä 3: PowerPoint Heli Lämsä.
Advertisements

Otto Von Bismarck ja Saksan ulkopolitiikkaa
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
Johdatus Linuxiin Mauri Heinonen
Романов Romanovit.
Suomen autonominen asema:
Suositukset hirvenmetsästykseen Metsästyskausi 2012.
Pakistan.
Länsimaat jakavat maailman
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
LIETTUA LIETUVA.
BERLIINI SAKSAN PÄÄKAUPUNKINA
Hitlerin ulkopolitiikkaa – kysymyksiä:
Sortokaudet
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
SUOMEN SOTA 1808 Sodan syyt:
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
Kansakunta jakautuu kahtia ja sota 1918
Presidentin asema: Perustuu perustuslakiin (HM, VS) Uudistettu 2000
Afrikka s.103-.
Kuulemistilaisuus Varapuhemies Seppo Kääriäinen.
Suomen itsenäistyminen
Suomi liitetään Venäjään
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Suuret aatteet 1800-luku.
Nationalismi: Kansallisuusaate
Suomi saa itsehallinnon
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Imperialismi.
I sortokausi ( ), Eduskuntauudistus & II sortokausi
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
I Maailmansota s. 32-.
EDUSKUNTAUUDISTUS JA ÄÄNIOIKEUS
Suomi luvuilla s luvulla Suomen tilanne helpottui suhteessa itänaapuriin: sotakorvaukset maksettiin, Porkkala palautettiin, maltillinen.
Modernismin tulo Suomeen
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
SUOMEN AUTONOMIAN AIKA
1. Uudistukset ja Suomen rauhoittaminen uusi valtiopäiväjärjestelmä; eduskuntauudistus Suojeluskuntien ja punakaartien rooli kasvaa; kansan.
Nationalismi ja imperialismi
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
I venäläistämiskausi ( ), Eduskuntauudistus & II venäläistämiskausi s
NATIONALISMI MURTAA WIENIN JÄRJESTELMÄN. 1. Wienin kongressi 1814 – 1815 ideana palauttaa maailma vuoteen 1789 turvallisuus-, laillisuus- ja tasapainoperiaate.
8 Vanhat jännitteet purkautuvat s. 57– Vanhat jännitteet purkautuvat.
Ensimmäinen maailmansota KANSAINVÄLISET SUHTEET. I MAAILMANSODAN SYITÄ: Nationalismi Imperialismi Saksan yhdistyminen Kilpavarustelu Ranska halusi kostoa.
Säätyvallasta takaisin kuningasvaltaan. Kertaus säätyvallasta  Mitä tarkoitetaan säätyvallalla?  Mitä tarkoittaa varhaisparlamentarismi?  Miten säätyvalta.
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
Vallankumousten vuosi
Suomalaisten suhtautuminen sortotoimiin
Saksa ja Yhdysvallat haastavat Englannin
TAISTELU SUOMEN ASEMASTA
Aineisto on vapaasti muokattavissa
Yhdysvaltojen itsenäistyminen
Kansainvälinen poliittinen tilanne oli muuttunut: yhdistyneestä Saksasta oli tullut uusi eurooppalainen suurvalta. Venäjä pelkäsi, että sen reuna-alueiden.
Tiibet ja kiina.
Avaruus kilpa Rakettien ensimmäiset lennot alkoi muinaisessa kiinassa kun mandariinin päälle pistettiin rakettimotorisoitu penkki, raketit olivat varmaan.
Suomen suuriruhtinaskunta syntyy
5. Eduskuntauudistuksesta itsenäistymiseen
Luku Nuori tasavalta, s. 102–106
Autonominen Suomi 1809–1917 Autonomian vaiheet:
Kielitaistelu synnyttää puolueet
Eduskuntauudistus 1906 Venäjällä puhjenneet levottomuudet ja lakkoilu pakottivat keisarin uudistuksiin Lakkoliikehdintä levisi Suomeen (suurlakko) -> Levottomuuksien.
Ensimmäinen sortokausi ( )
Unkari Hungary.
Ikaalinen 1917 Marjo Heikkilä Vanhaa Heittolaa.
JAPANI (s.70-83) • Keisarikunta -Symbolinen asema nykyisin
VENÄJÄN VALLANKUMOUS 1917.
Esityksen transkriptio:

Sortokaudet: Sortokaudet on suomalaisen historiankirjoituksen luoma käsite vuosien 1899 – 1917 ajalle. Voidaan hahmottaa kaksi eri sortokautta , ensimmäinen 1899 -1905 ja toinen 1908 - 1917 Näinä vuosina suomalaisten autonomiaa kavennettiin ja Suomen ja Venäjän suhteet kiristyivät Sortokausien tapahtumille ja syille on kuitenkin myös venäläinen näkökulma…

Sortokausien tausta: - Saksan keisarikunta oli syntynyt 1871 keskelle Eurooppaa. Se oli tuolloin Venäjän rajanaapuri ja oli sotilaallisesti hyvin voimakas - Kaukoidässä Japani oli modernisoitunut ja samoin voimistunut - Venäjä pelkäsi joutuvansa näiden kahden voimistuvan vallan väliin - Venäjän heikkoutta lisäsi sen epäyhtenäisyys. Venäjään kuului lukuisia kulttuuriltaan, hallinnoltaan ja taloudeltaan erilaisia alueita. => Venäjällä syntyi tarve yhtenäistää omaa valtiota Muita syitä: - Panslavismi ja slavofilia (eli slaavilainen nationalismi) vaikeutti vähemmistökansojen asemaa yleensä Venäjällä - myös Suomessa - Venäjän keskushallinto oli nyt paljon kehittyneempi kuin 1800 - luvun alussa. => Useat alueet oli mahdollista kytkeä tiiviimmin Venäjään. - Suomen suunnalla useita venäläisiä ärsytti suomalaisten erityisasema ja se, ettei venäläisillä ollut Suomessa samoja oikeuksia kuin suomalaisilla.

Sortokausien alku: Helmikuun manifesti: Tsaari Nikolai II antoi helmikuussa 1899 manifestin, eli julistuksen, jolla Suomalaisten autonomiaa kavennettiin Manifestin tarkoitus oli alunperin saada aikaan laki , jolla suomalaiset voitiin asettaa palvelukseen Venäjän armeijassa. Siitä tuli kuitenkin nopeasti "sorron" yleinen tunnus Manifestin pääsisältö oli se, että sellaiset Suomen lait, joilla olisi yleisvaltakunnallista (koko Venäjää koskevaa) merkitystä, tuli säätää Venäjällä Aluksi suomalaiset eivät ymmärtäneet manifestin olevan tsaarin mielen mukainen, sorto ja manifesti henkilöityivät aluksi voimakkaasti kenraalikuvernööri Bobrikoviin Manifestin teksti (Pauli Kruhsen sivuilta): http://www.histdoc.net/historia/keisarik.html

* Nikolai Bobrikovista (1839 – 1904) tuli Suomen kenraalikuvernööri vuonna 1898. Hänellä oli tiukka linja suomalaisten suhteen Sortokausien alettua juuri häneen henkilöityi sorto ja venäläisiä kohtaan tunnettu katkeruus Eugen Schaumanin suorittama Bobrikovin murha olikin monien mielestä oikeutettu

Ensimmäisen sortokauden muita tapahtumia: V. 1900 annettiin ns. kielimanifesti, jolla Venäjän kieli yritettiin saada maan viralliseksi hallintokieleksi V. 1901 annettiin asevelvollisuuslaki, jolla suomalaiset miehet määrättiin palvelukseen Venäjän armeijaan Suomalaisten omat sotaväenosastot hajotettiin (niitä oli 1800 – luvun loppupuolella uudelleen muodostettu)

Suomalaisten reaktiot: Suomalaisten oli täysin mahdotonta käsittää tätä suunnanmuutosta Venäjän suhtautumisessa. Tilanne koettiin sortona, v. 1809 annettujen lupausten rikkomisena. Nikolai oli ”valapatto” Tsaari. Suuri adressi (½ milj. nimeä) Kulttuuriadressi Bobrikovin murha 1904 Kutsuntalakot (1902 ns. kasakkamellakka kutsuntalakon yhteydessä) Taiteilijoiden runot, maalaukset yms. Suomalainen (fennomaaninen) puolue jakaantui yhä jyrkemmin: Nuorsuomalaiset aktiivisempi siipi, vanhasuomalaiset kannattivat toimintaa Venäjän kanssa yhteisymmärryksessä

Eetu Iston ”Hyökkäys” (1900) on ehkä tunnetuin sortokausien aikainen taideteos

Venäjän näkökulma: Ei sortoa, vaan yhtenäistämistä ja hallinnon tehostamista Suomen kieli ja erillinen hallinto oli todella luonut monimutkaisen käytännön. Kaikki Suomea koskevat asiat piti juoksuttaa Suomen asiain komitean, valtiosihteerin tai senaatin kautta, ennen kuin tuli valmista Suomen kielen erityisasema oli Venäjän hallinnon kannalta katsottuna haitta. Venäläiset eivät siis välttämättä vihanneet Suomea, vaan kyse oli hallinnon tehostamisesta.

Ensimmäisen sortokauden loppu: Venäjä hävisi sodan Japania vastaan 1904 – 1905. Tästä nöyryyttävästä tilanteesta puhkesi ympäri Venäjää yleislakko, joka halvaannutti koko valtion Suomalaiset yhtyivät lakkoon, mutta eri syystä: He halusivat sortotoimien lopettamista. Tsaarin oli taivuttava lakon edessä ja Suomen asema palautettiin ns. marraskuun manifestilla 1905 ennen vuotta 1899 vallinneeseen tilanteeseen. Samalla saatiin myös tärkeä uudistus: Päätettiin antaa suomalaisille yleinen äänioikeus sekä hajottaa vanha ja aikansa elänyt säätyvaltiopäivä-järjestelmä. Tilalle tuli moderni yksikamarinen parlamentti, jota Suomessa kutsutaan eduskunnaksi.