Maakunnallisesta omistajaohjaus- ja omistajapolitiikkavalmistelusta - alatyöryhmän johtopäätöksiä Paras-johtoryhmälle Jyrki Myllyvirta 5.10.2007.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

SEUTUTERVEYSKESKUKSEN HALLINTOVAIHTOEHDOT Reijo Räsänen
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
-Jatkuvasti, eli useammin. kuin neljän vuoden välein Strateginen omistajaohjaus ”Yhtiökokous” ”Hallitus” ”Superlauta- kunta” Strategiset asiantuntijaryhmät.
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Suupohjan seutuportaali –hanke
Elämäntaparyhmien organisointi Helmen malli
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Osku Pajamäki Talousnäkökohtia strategiaan.
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
Miten koulutusjaoston toimintaa tulisi kehittää? - työpaperi Mustalla kehittämishaaste Vihreällä kehittämisajatuksia / ehdotuksia.
Korkeakoulujen ja opetusministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-XDW Käsitemäärittely,
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Tampereen yhdistysrakenne hanke
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Jaana Simola.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Kuntafoorumi SDP:n kuntatyöryhmän Puheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
PARAS – ITÄ-UUDENMAAN ALUEVAIHE - maakunnallinen yhteistyö -Itä-Uudenmaan malli Tuula Jäppinen AKO
Kontekstinhallinta ja muut rajapintatarpeet Mika Tuomainen Juha Mykkänen SerAPI-projekti, HIS-tutkimus Kuopion yliopisto, Tietotekniikkakeskus, Centek.
Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta Paras/Paketti-hankkeen johtoryhmä UusiKunta-hanke esiselvityksestä varsinaiseen selvitykseen? kaupunginjohtaja.
Kohti Uutta Kuntaa? Jyrki Myllyvirta Päätöstilanne selvitykseen osallistumisesta 6 myönteistä päätöstä valtuustoista (Artjärvi, Hämeenkoski,
HeTa1 Taloushallinnon palvelujen keskittämismahdollisuudet HeTa- esiselvitys 2007.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
Johtamiskorkeakoulu Tay
Viestintäsuunnitelma
Järjestöjen taloudelliset toimintaedellytykset JÄSENMAKSUT OMA VARAINHANKINTA RAY, VEIKKAUS, FINTOTO TUKI ERI MINISTERIÖILTÄ KUNTIEN.
UusiKunta-selvityksen viestintä Henkilöstöryhmä Tiedottaja Sini Saares.
Omistajapolitiikka tuotannon ohjauksessa ja valvonnassa
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Näkemyksiä ohjelmatoiminnasta uuteen rahoituskauteen siirryttäessä Paneelikeskustelun saatteeksi Aluekehitysjohtaja Riitta Koskinen, Etelä-Savon.
EuroSkills ja WSC-tilanne Olavi Lähteinen Turun ammatti-instituutti, suunnittelupäällikkö WSC elektroniikan pääekspertti EuroSkills elektroniikan.
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Me. säätiö © 2015 Me-säätiö Me-säätiö Ulla Nord.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Tulevaisuuden kunta – parlamentaarinen työryhmä
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
HT Eero Laesterä – KTM Tuomas Hanhela – KTM Katja Pesonen
Projektisuunnitelma vuodelle 2017
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Maakuntaohjelman 2014 – 2017 arviointi
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Maakuntaohjelmatyö Keski-Pohjanmaalla
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
TAHE keskitetty toimintamalli
Uudenmaan SOTE-valmistelu Lapset, nuoret ja perheet
Maakuntauudistuksen esivalmistelun valmisteluryhmä
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
LAPIN Maakunta-akatemia
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Korkeakoulun ja CSC:n puitesopimus
Tukipalvelujen ohjaus
Työryhmä työsti maakuntastrategiaan liittyvää toimeksiantoa
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
CRM esiselvitys Hankkeen esittely
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Esityksen transkriptio:

Maakunnallisesta omistajaohjaus- ja omistajapolitiikkavalmistelusta - alatyöryhmän johtopäätöksiä Paras-johtoryhmälle Jyrki Myllyvirta

Jyrki Myllyvirta Lähtökohdat Käynnistetyn valmistelun lähtökohtana on ollut vahvasti koettu muutoksen tarve - jotakin lienee syytä tehdä Tavoitteena on peruskuntalähtöisyys – tiivis ja avoin suora kuntaohjaus keskeisimpiin maakunnallisiin kuntaomisteisiin organisaatioihin Kohteena organisaatiot, joilla on kutakuinkin sama omistajajoukko. Perusteltua nimenomaan tuotanto/palveluorganisaatioissa, joista merkittävimmät ovat sote-piiri, koulutuskonserni ja Lakes Oy Omistajaohjauksen ja –yhteyden vahvistaminen on tarpeen kaikkien näiden osalta, vaikka akuutit talouskysymykset ovatkin nostaneet sote-piirin erityisasemaan Maakuntaliitto on eriluonteinen (poliittinen), seutuhallinnon tulevaisuuden selvittäminen on kesken – siksi näitä ei ole mukana

Jyrki Myllyvirta Ratkaisun hahmottelua Maakunnan kattavien yhteisöjen toimiva omistajaohjaus voi olla maakuntaa yhdistävä tekijä Uusissa virallisissa tai puolivirallisissa toimielimissä (työvaliokunta tms.) on huonojakin puolia – voi luoda vastakkainasettelua suhteessa päätösvaltaisiin toimielimiin Tämän vuoksi halutaan saada suora kuntaohjaus nykyisiin toimielimiin, ei luoda uusia Pyrkimyksenä luoda yhteinen foorumi ja valmistelu maakunnallisten yhteisorganisaatioiden omistajaohjaukselle niin, että toimielimien ja byrokratian määrä vähenee, ei ainakaan kasva

Jyrki Myllyvirta Ohjausmalli Sote-piiri siirtyy yhtymäkokousmalliin, tarvittavat muutokset tehdään myös muiden yhteisöjen sopimuksiin/sääntöihin Kolmen yhtymän/yhtiön yhtymä/yhtiökokousten kokoonpanot sovitaan mahdollisimman yhteneväisiksi Kokouksiin nimetään kuntien keskeisimmät poliitikot ja virkamiehet, ja kokousten koko pidetään riittävän pienenä Yhtiö/yhtymäkokoukset määritellään selkeästi kuntien yhteisiksi kokouksiksi/toimielimiksi, ei omistettujen yhteisöjen toimielimiksi Yhtiö/yhtymäkokousten asioiden valmistelu tehdään yhdessä ao. yhteisön kanssa, mutta siihen osoitetaan sovittavalla tavalla valmistelutyövoimaa kuntien puolelta Kunnat antavat kokousedustajilleen selkeät ohjeet – valmistelu aikataulutetaan niin, että tähän jää mahdollisuus Kokouksia pidetään kuntien päättämällä tavalla useammin kuin ns. pakolliset kokoukset (2/vuosi) Kolmen yhteisön kokoukset voidaan pitää kokonaan tai osittain yhteisinä

Jyrki Myllyvirta Lopuksi Käytännössä ”maakunnan omistajakokouksista” muodostuisi keskeinen foorumi maakunnan kuntasektorin toiminnan ohjaamiseksi – onnistuessaan menettely olisi uusi iso kokoava askel maakunnan toiminnassa ja sopisi hyvin välivaiheeksi edettäessä kohti kootumpaa kuntarakennetta Vakiintuneiden käytäntöjen muuttaminen on hankalaa, ja kaikki muutokset herättävät vastustusta. Toisaalta, jos muutosta halutaan, nyt olisi viimeinen aika toteuttaa se ennen seuraavaa vaalikautta. Peruskuntien roolin ja vastuun korostaminen edesauttaa rationaalista keskustelua kuntarakenteesta