TUTKIMUSETIIKKAA Laatinut: Tutkimuseettinen neuvottelukunta 2006.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
FT, tutkija Marika Enwald (TaY)
Advertisements

OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - Y LIOPISTOT FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun yhteenliittymä FinELib 10 vuotta Helsinki Rehtori Anneli Pirttilä.
HYVÄ TIETEELLINEN KÄYTÄNTÖ JA SEN LOUKKAUSEPÄILYJEN KÄSITTELEMINEN
Lähdeviittausjärjestelmä ja tekijänoikeuskysymykset
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
Kasvatustieteellisen tutkimuksen perusteet
Yliopistolaki ja kirjastojen kokoelmat ─ Näkökulmia ja kysymyksiä Harri Ahonen Suomen tieteellinen kirjastoseura, kokoelmatyöryhmä.
HYVÄ TIETEELLINEN KÄYTÄNTÖ JA SEN LOUKKAUSEPÄILYJEN KÄSITTELEMINEN
Tutkimuseettinen neuvottelukunta | Forskningsetiska delegationen | Finnish Advisory Board on Research Integrity TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA 2014.
Maailma muuttuu - pysyykö kirjastolaitos mukana? Suomen tieteellisen kirjastoseuran Kirjastosihteerien työryhmän Asiakaspalvelupäivä - teemana muutos -
Open Access –julkaiseminen tutkimuksen rahoituksen ja arvioinnin näkökulmasta Anneli Pauli, ylijohtaja (tutkimus)
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Tutkimuksen eettiset pelisäännöt
Lähdetiedot: Timo Oksanen, Annamaija Lehvo & Anu Nuutinen (2003; toim.). Suomen tieteen tila ja taso. Katsaus tutkimustoimintaan ja tutkimuksen vaikutuksiin.
Tutkimusetiikasta Juhani Pietarinen, Tutkijan ammattietiikan perusta
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op) Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
Kommentteja Åbo Akademin vilppiprosessista uudistustyön pohjalta Ole Karlsson
Hyvä tieteellinen käytäntö
Tutkimuseettinen neuvottelukunta | Forskningsetiska delegationen | Finnish Advisory Board on Research Integrity HYVÄ TIETEELLINEN KÄYTÄNTÖ KIRJOITTAMISESSA.
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Suomen Akatemian tutkimusrahoituksen vaikuttavuus Helsinki Gustav Björkstrand.
KOULUTUSPSYKOLOGIA S 2 ov (3 p) Oulun yliopisto Kasvatuspsykologian syventävät opinnot –
Suomen tieteen tila ja taso 2009 ja tutkimuksen kansainvälistyminen Johtaja Paavo Löppönen
Soveltuuko asiantuntijatehtävien luokittelu tutkijoiden, yliopistojen ja rahoittajien käyttöön? RAKETTI-TUTKI / Tietomallityöryhmän seminaari
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
TENTTIVILPPI JA PLAGIOINTI
Projekti käsitteenä Projekti on selkeästi asetettuihin tavoitteisiin pyrkivä ja ajallisesti rajattu kertaluonteinen tehtäväkokonaisuus, jonka toteuttamisesta.
Matti Urhonen & Antti Kohtala TTE4SN Opiskelijan etiikka ja moraali Onko sitä?
Prosessikuvaus* plagiointiepäilyn käsittelystä Aalto-yliopistossa
Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausten käsittely
Yliopistojen tutkimusvararehtorien ja opetusministeriön tapaaminen Opetusministeriö, Tutkijakoulujen uudistaminen ja kehittäminen Heikki Ruskoaho.
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
TUHAT tutkimustietojärjestelmä Matri-seminaari Arja Lappalainen
Oulun yliopisto Prof. Sami Pihlström Tampereen yliopisto ( ) Jyväskylän yliopisto ( ) Sähköposti:
OPETUKSEN SUUNNITELMALLISUUSOPETUSSUUNNITELMA = -TAVOITTEET -YDINSISÄLLÖT, KURSSIT JA KOKONAISUUDET -KESTO, LAAJUUS, AJOITUS, PERÄKKÄISYYS -OPETUSMENETELMÄT.
KORKEATASOISTA OPPIMISTA JA OPINTOJEN ETENEMISTÄ TUKEVA AKATEEMINEN OPETUSSUUNNITELMA -PERUSTEHTÄVÄ JA TAVOITTEISTO MIETITTY SELKEÄSTI RAKENTUVA KUMULOITUVAN.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Terveystieto on monitieteistä
Prosessin pää-/ongelmakohdat  Ilmoittaja – Opettaja, ohjaaja, tentinvalvoja, toinen opiskelija, ulkopuolinen henkilö, epäilty opiskelija itse – Nimetön.
Ajankohtaista FinELib-konsortiossa, kevät 2007 Yleisten kirjastojen neuvosto Arja Tuuliniemi
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Vilppiä ja plagiointia koskevia määräyksiä Jyväskylän yliopistossa.
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Tutkimussuunnitelma Jaakko Seikkula
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
LIIKUNTATIETEIDEN TUTKIMUSETIIKKA Kalervo Ilmanen yliassistentti, dosentti Jyväskylän yliopisto.
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Tieteellisen artikkelin kirjoittaminen
Oppimis- ja koulutustoiminnan analytiikan jaosto 3. 4
Tekniikan alan kesäkandiseminaari 2017 Tiede ja tieteen pelisäännöt
Laadullisen tutkimuksen päivä
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA (TENK)
Lukukausimaksuihin liittyvä
Kotilava Kotimaiset tieteelliset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS r.y.
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Tieteellinen tutkimus
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof ,
Tutkimukseen liittyvät eettiset näkökulmat
Hyvä tieteellinen käytäntö
Esityksen transkriptio:

TUTKIMUSETIIKKAA Laatinut: Tutkimuseettinen neuvottelukunta 2006

TUTKIMUKSEN EETTINEN ARVIOINTI SUOMESSA Grafiikka: AT-julkaisutoimisto Oy

Perustettu vuonna 1991 (Asetus tutkimuseettisestä neuvottelukunnasta 1347/1991) Toimii opetusministeriön nimittämänä kolmivuotiskausittain Nykyinen toimikausi Toimisto sijoitettu Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteyteen TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA (TENK)

Puheenjohtaja Kansleri Eero Vuorio Turun yliopisto Varapuheenjohtaja Varareht., Prof. Riitta Keiski Oulun yliopisto Pääsihteeri Dos, OTT Salla Lötjönen (vv) Dos, FT Sari Löytökorpi Jäsenet Prof. Katie Eriksson, ÅA Ylijohtaja Matti Heikkilä, STAKES Lainsäädäntöneuvos Markku Helin, OM Teknologiajohtaja Merja Hiltunen TEKES Arkistonhoitaja, YTT Arja Kuula, FSD Johtaja Paavo Löppönen, SA Varareht. Sinimaaria Ranki, EVTEK Prof. Ari Salminen, Vaasan yliopisto KOKOONPANO

1.Tehdä esityksiä ja antaa lausuntoja viranomaisille tutkimuseettisistä lainsäädäntö- ja muista kysymyksistä 2.Toimia asiantuntijaelimenä tutkimuseettisiä ongelmia selvitettäessä 3.Tehdä aloitteita tutkimusetiikan edistämiseksi sekä edistää tutkimuseettistä keskustelua Suomessa 4.Seurata alan kansainvälistä kehitystä sekä osallistua aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön 5.Harjoittaa tutkimuseettisiin kysymyksiin liittyvää tiedotustoimintaa TEHTÄVÄT (asetus 1347/1991)

Epärehellisyys tutkimuksessa ja menettelytavat sen käsittelemiseksi (1994) Tieteellisen vilpin ehkäiseminen – Menettelyohjeet hyvän tieteellisen käytännön loukkausten ja tieteellisessä tutkimuksessa ilmenevän vilpin ehkäisemiseksi, käsittelemiseksi ja tutkimiseksi (1998) Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausten käsitteleminen (2002) ANNETUT OHJEISTOT

1.Toimintatapoina rehellisyys, yleinen huolellisuus ja tarkkuus (tutkimus, tallentaminen, esittäminen ja arviointi) 2.Eettisesti kestävät tiedonhankinta-, tutkimus- ja arviointimenetelmät (vaihtelu tieteenaloittain) sekä avoimuus julkaisemisessa; 3.Muiden tutkijoiden työn ja saavutusten asianmukainen huomioon ottaminen; 4.Tutkimuksen suunnittelu, toteuttaminen ja raportointi tieteelliselle tiedolle asetettujen vaatimusten mukaan; HYVÄ TIETEELLINEN KÄYTÄNTÖ

5.Tutkimusryhmän jäsenten asema, oikeudet, osuus tekijyydestä sekä vastuut ja velvollisuudet määritelty; tutkimustulosten omistajuus aineistojen säilyttäminen sovitun kirjaaminen ennen tutkimuksen aloittamista/tutkijan rekrytoimista 6.Rahoituslähteiden ja sidonnaisuuksien ilmoittaminen; 7.Hyvä hallintokäytäntö ja henkilöstö- ja taloushallinto.

Ensisijaisesti tutkijalla itsellään, mutta myös: –tutkimusryhmällä kollektiivina, –työnohjaajalla opastajana, –yksikön ja laitoksen johtajalla työympäristön kehittäjänä ja edellytysten asettajana, –tieteellisillä seuroilla ja toimittajilla tiedon välittäjänä ja tieteen edistäjinä, –rahoittajilla tutkimuksen toimintaedellytysten luojina. VASTUU HYVÄN TIETEELLISEN KÄYTÄNNÖN YLLÄPITÄMISESTÄ

1.Piittaamattomuus hyvästä tieteellisestä käytännöstä 2.Vilppi tieteellisessä toiminnassa HYVÄN TIETEELLISEN KÄYTÄNNÖN LOUKKAUKSET

Esimerkkejä: –muiden tutkijoiden osuuden vähättely –puutteellinen viittaaminen aikaisempiin tutkimustuloksiin –tulosten ja menetelmien harhaanjohtava raportointi –samojen tulosten kaksoisjulkaisu –yleisön harhaanjohtaminen PIITTAAMATTOMUUS HYVÄSTÄ TIETEELLISESTÄ KÄYTÄNNÖSTÄ

Sepittäminen Vääristely Luvaton lainaaminen (plagiointi) Anastaminen VILPPI TIETEELLISESSÄ TUTKIMUSTOIMINNASSA

Sepittäminen: Keksittyjen havaintojen tai tulosten esittäminen tiedeyhteisölle –havaintoja ei ole tehty tutkimusraportissa kuvatulla tavalla tai menetelmällä –tekaistujen tulosten esittäminen raportissa VILPPI TIETEELLISESSÄ TUTKIMUSTOIMINNASSA

Vääristely: Alkuperäisten havaintojen tarkoituksellinen muokkaus/esittäminen niin, että havaintoihin perustuva tulos muuttuu –perusteeton tutkimustulosten muuttaminen tai valikointi –johtopäätösten kannalta olennaisten tulosten esittämättä jättäminen VILPPI TIETEELLISESSÄ TUTKIMUSTOIMINNASSA

Luvaton lainaaminen (plagiointi): Toisen julkituoman tutkimussuunnitelman käsikirjoituksen, artikkelin tai muun tekstin tai sen osan esittäminen omanaan VILPPI TIETEELLISESSÄ TUTKIMUSTOIMINNASSA

Anastaminen: Alkuperäisen tutkimusidean, -suunnitelman tai –havaintojen anastaminen toiselta tutkijalta. VILPPI TIETEELLISESSÄ TUTKIMUSTOIMINNASSA

TUTKIMUSEETTISTEN ONGELMIEN SYNTYMEKANISMIT – MIKSI? Resurssipula – tutkijoiden kilpailuttaminen keskenään Yhteistyö kaupallisen sektorin kanssa – pelisääntöjen sekoittuminen Puutteellinen johtamiskoulutus Vieraantuminen perusasioista: älä valehtele, älä varasta

EHKÄISY Hyvien opiskelu- ja tiedonhankintatapojen opettelu alkaa jo koulussa Hyvä tieteellinen käytäntö opitaan opiskeluaikana sekä esimerkkejä seuraamalla että erityisten kurssien, keskustelutilaisuuksien ym. kautta Tutkijoiden molemminpuolinen kunnioitus on tärkeää, vaikka aina ei tarvitse olla samaa mieltä Ryhmätyöskentelyssä asioiden sopiminen etukäteen ja niiden kirjaaminen vähentää väärinkäsityksiä Positiivinen työilmapiiri vähentää myös vilppiepäilyjä ja -syytöksiä

Vilppiepäily käsitellään aina ensisijaisesti siinä tutkimuslaitoksessa, jossa epäilty toimii. Menettelyssä on keskeistä: –puolueettomuus ja oikeudenmukaisuus –osapuolten kuuleminen –käsittelyn nopeus MENETTELYOHJEET

TENKin ehdottama menettely on kolmivaiheinen: 1.kirjallinen ilmoitus 2.esiselvitys 3.varsinainen tutkinta Jos epäilty tai epäilyn esittäjä on tyytymätön menettelyyn tai sen tulokseen, hän voi pyytää asiassa lausuntoa tutkimuseettiseltä neuvottelukunnalta.

TUTKIMUSETIIKKAKYSELY Tammikuussa 2003 kysely TENKin 2002 ohjeet allekirjoittaneille organisaatioille: –vilppiepäilyjen esiintyvyys ja seuraamusten laatu –tapausten käsittelyn toimintamallit Lähetetystä 70 kyselystä 47 vastasi (67 %) –yliopistot 90 % –tutkimuslaitokset 73 % –ammattikorkeakoulut 38 % –muut 40 % Lomake lähetettiin rehtoreille/johtajille, ja lomakkeen täyttäneet kuuluivat lähes poikkeuksetta keskushallintoon

TUTKIMUSEETTISTEN KIISTOJEN KÄSITTELYN ONGELMIA 1.Eettinen, tieteellinen vai ihmissuhde/työilmapiiriongelma? 2.Kirjelmöinti vs. keskustelu 3.Oikean käsittelytason/viranomaisen löytäminen 4.Alkuvaiheen välinpitämättömyys, ongelman siirtäminen tuonnemmaksi 5.Yksipuolinen kuuleminen ennen johtopäätöksiä 6.Oikean tasapainon löytäminen asiantuntijan läheisyydelle/puolueettomuudelle 7.Vaihteleva tietotaso 8.Menettelyn hitaus 9.Pilliin viheltäjän oikeusturva

Esitettyjen epäilyjen, esiselvitysten, tutkintojen ja todettujen hyvän tieteellisen käytännön loukkausten lukumäärät vuosittain

EPÄILYSTÄ ESISELVITYKSEEN Yleisimmät syyt siihen, miksi epäily ei johtanut esiselvitykseen, olivat: –Ilmiannon perusteettomuus –Kiistan osapuolten tekemä sovinto –Ilmiannon nimettömyys –Loukatun passiivisuus

Vuosina esitettyjen epäilyjen, esiselvitykseen johtaneiden, tutkintaan johtaneiden ja todettujen hyvän tieteellisen käytännön loukkauksien lukumäärä lajeittain

HTK:n LOUKKAUSTEN SEURAUKSET Yleisimmin käytetyt sanktiot ovat: –Huomautus –Opinnäytetyön hyväksymättä jättäminen –Opiskelijan erottaminen määräajaksi

KIRJALLISUUTTA Etiikkaa ihmistieteille, toim. Jaana Hallamaa, Veikko Launis, Salla Lötjönen ja Irma Sorvali, SKS (Tietolipas 211), 8/2006. Geneettinen demokratia, toim. Veikko Launis ja Helena Siipi, UNIpress 4/2006. Tutkimusetiikka: Aineiston hankinta, käyttö ja säilytys, toim. Arja Kuula, Vastapaino 3/2006. Tutkijan eettiset valinnat, toim. Sakari Karjalainen, Veikko Launis, Risto Pelkonen ja Juhani Pietarinen, Gaudeamus 2002

Tutkimuseettinen neuvottelukunta Pääsihteeri Sari Löytökorpi Ritarihuone, Hallituskatu 2 B Helsinki Puh GSM Fax s-posti YHTEYSTIEDOT: