Terveydenhuoltolaki muuttui – missä onnistuttiin?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TERVEYDENHUOLTOLAKI JA HOITOTYÖ
Advertisements

Työterveyshuolto Paltamon täystyöllisyyshankkeessa
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille Hoitoonpääsyn toteutumistiedot perusterveydenhuollon.
HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
TERVEYDENHUOLTOLAKI RAKENTEELLISET MUUTOKSET JA NIISTÄ PÄÄTTÄMINEN
Perusterveydenhuolto
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
Dosentti, LKT Outi Elonheimo Professori, LKT Mats Brommels
Lupamenettelyt ja valvonta/ erityisryhmien asuminen Aluehallintoviraston toiminnan kannalta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Aila.
Yhteinen laki perusterveydenhuollolle ja erikoissairaanhoidolle
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille lokakuu 2013.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille Lokakuu 2012.
1 ©TNS 2012 NEUVOLOIDEN VASTAANOTTOJEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSMITTAUS Neuvolat - suurten kaupunkien vertailu 2012 Kaupunkikohtainen vertailu.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
Lapin sairaanhoitopiiri Tietohallintastrategia 2007–2011.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille lokakuu 2013.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Lokakuu 2012 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
1 STM ja Stakes Rintanen H., toukok Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille.
Episodiryhmittelijä terveyskeskusten johtamisen apuvälineenä
Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa?
Hoitotakuun toteutuminen käytännössä
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Trendiyhteenvetoja Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa.
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto ( tiedonkeruu)
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI SAIRAANHOIDOLLINEN TOIMINTA VALTUUSTON ILTAKOULU Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri.
SAIRAANHOITAJAN PUHELINNEUVONTA 24/7
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
HPH konferenssi Turku 2011 Improving health gain orientation in all services: Better cooperation for continuity of care Koordinaattori Virpi Honkala, STES.
Ea Hoitojonojen saattaminen erikoissairaanhoitolain edellyttämään tilaan mennessä Suunnitelma Tiedoksi: sote-johtoryhmä
Hoitoonpääsy terveyskeskuksissa Lokakuussa 2014 Tieto-osasto / PATI.
Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Lokakuussa 2014 Tieto-osasto / PATI.
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2014 Suun terveydenhuollon.
V ARSINAIS- S UOMEN SAIRAANHOITOPIIRI E GENTLIGA F INLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELURAKENNEUUDISTUS O-PL Palvelurakenneuudistuksen.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille Hoitoonpääsyn toteutumistiedot perusterveydenhuollon.
Toimintakäytäntöjen vertailu terveyskeskusten välillä Outi Elonheimo Dosentti, LKT APR-benchmarking-seminaari.
Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsy vuosina 2007–2012 Pirjo Häkkinen Lähde: THL/ Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsytiedot1.
Ohjausryhmä , liite 2 Kuntien loppuraporttilausunnot.
ESH / Yleislääketieteen akuuttiosasto
Iltapäivän raporttiin käytettävän ajan puolittaminen
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa 2007.
1 STM ja Stakes Rintanen Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille maaliskuussa.
Tutkijakehittäjät Lastenlääkäri Leena Isotalo , Vantaan tk
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen, Tarja Räty Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto.
Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Maaliskuussa 2015.
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne Pirjo Häkkinen, Tarja Räty Lähde: THL, Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa -tilasto (
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS) Maaliskuu 2013 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Geriatria Lapissa Pohtimolampi Riitta Matero Geriatrian erikoislääkäri.
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille Maaliskuu 2013.
Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa Maaliskuu 2016 THL. Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa keväällä 2016.
Hoitoonpääsy Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiössä (YTHS)
Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Hoitoonpääsy perusterveydenhuollossa
eArkisto – kysymyksiä vailla vastausta
Terveydenhuollon menetelmien arviointi 2018-
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
-Yksi kuntamuoto: KUNTA
Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa Tilanne
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen Kärkihanke: Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) / STM Vertaisoppimispäivät Oulu
TERVEYDENHUOLTOLAKI HUS-SAIRAANHOITOPIIRIN NÄKÖKULMASTA 27. 9
Esityksen transkriptio:

Terveydenhuoltolaki muuttui – missä onnistuttiin? Otsikkosivu Terveydenhuoltolaki muuttui – missä onnistuttiin? Mervi Ahlroth, Toimitusjohtaja 8.4.2017 Mervi Ahlroth

Perussivu Oikeus valita terveyskeskus sekä lääkäri kunnan tai yhteistoiminta-alueen sisällä + Erinomainen asia potilaan kannalta: voi valita omaan diagnoosiin perehtyneemmän lääkärin/hoitajan, muut valintaseikat - sellaisilla paikkakunnilla, joissa terveyskeskuslääkärien vaihtuvuus on suuri, on kiinnostusta ”omalääkärin” valintamahdollisuuteen ja tieto ilahduttaa potilaita. Toimii vain suurilla paikkakunnilla joissa valinnanvaraa on terveysaseman vaihtaminen on erittäin harvinaista Kuntaliitoksetkaan eivät aina tuo helpotusta jonotilanteeseen ja/tai osaamistilanteeseen Vrt. Salo, Kainuu Osaajille voi muodostua jonoja Kuinka potilas löytää osaajan? Esim. nivelpistokset reumaa sairastavilla 8.4.2017 Mervi Ahlroth

8.4.2017 Etunimi Sukunimi

8.4.2017 Etunimi Sukunimi

8.4.2017 Etunimi Sukunimi

Oikeus valita erikoissairaanhoidon yksikkö ERVA-alueen sisällä Perussivu Oikeus valita erikoissairaanhoidon yksikkö ERVA-alueen sisällä + Erinomainen asia potilaan kannalta: voi valita parhaan osaamisen tai muun palvelutason perusteella Kuitenkin yhteisymmärryksessä lähettävän lääkärin kanssa potilaat eivät ole kuulleetkaan, että erikoissairaanhoidon yksikkö valitaan nyt erityisvastuualueelta – eikä sairaanhoitopiiristä. Osaajille voi muodostua jonoja Lääkärit pelkäävät potilasvyöryjä Potilastietorekisterien toiminnassa on paljon ongelmia (tk:n ja sairaaloiden välillä). 8.4.2017 Mervi Ahlroth

Valintaoikeuden laajentuminen valtakunnalliseksi 2014 Perussivu Valintaoikeuden laajentuminen valtakunnalliseksi 2014 + Erinomainen asia potilaan kannalta: voi valita omaan diagnoosiin perehtyneemmän lääkärin/hoitajan, muut valintaseikat Osaajille voi muodostua jonoja Millaisiksi kustannukset kehittyvät matka- ja majoituskustannusten noustessa? Kela korvaa sen mukaan mihin hoitosuunnitelma on hoidon määritellyt Hyvä asia harvinaisia sairauksia sairastaville 8.4.2017 Mervi Ahlroth

8.4.2017 Etunimi Sukunimi

Järjestämissopimukset/-suunnitelmat Perussivu Järjestämissopimukset/-suunnitelmat ERVA-alueen ja shp kuntayhtymien järjestämissopimukset Shp oma järjestämissuunnitelma Kuntien/yhteistoiminta-alueiden toimeenpanosuunnitelmat Shp:n ja kuntien välillä ei sopimusta, suunnitelmien pitäisi olla yhteisesti linjatut ja yhteensopivat > toteutuuko? Lähetteiden saanti erikoissairaanhoitoon? Esim. tehokkaampien/kalliimpien lääkkeiden aloitus erikoislääkärin takana 8.4.2017 Mervi Ahlroth

8.4.2017 Etunimi Sukunimi

Perussivu Hoitosuunnitelmat Juuri kenellekään pitkäaikaispotilaalle ei ole tehty kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa – eivät terveydenhuollon ammattilaisetkaan ole kuulleet sähköisestä lomakkeesta, joka THL:n mukaan soveltuu kaikkiin potilastietojärjestelmiin. THL kertoo kouluttavansa hoitosuunnitelmiin Potilailta tulee paljon kysymyksiä, kenen voi pyytää kirjoittamaan ko. suunnitelman? Pulmana on myös, miten saada työpaikan työterveyshuollon tiedon siirrettyä terveyskeskukseen (osalla täysin hoitamatta); pulmana on myös satunnaiset yksityislääkärillä käynnit ja niiden kirjaaminen potilastietojärjestelmään. 8.4.2017 Mervi Ahlroth

Perussivu Kunnalla/kuntayhtymällä velvollisuus huolehtia riittävästä resursoinnista ja henkilöstön jatkokoulutuksesta Kuntaliitoksetkaan eivät tuo välttämättä apua osaamispääomaan tai resurssien määrään Kuinka tämä toimii valtakunnallisen valinnanvapauden toteutuessa? Ongelmia jo nyt, ei parane jatkossakaan? Virkoja ja koulutusvirkoja ei saada, erikoisalojen välinen kilpailu, valtakunnallinen koordinaatio puuttuu? 8.4.2017 Mervi Ahlroth

8.4.2017 Etunimi Sukunimi

Muuta Perussivu Potilaalta vaaditaan valveutuneisuutta ja aktiivisuutta oman hoitonsa suhteen mm. hoitotakuun määräaikoja ei tunneta, erityisesti leikkausodotusaika (mistä lasketaan). Terveydenhuoltolain uutuutta 3 kk:n sisällä tehtävistä kuvantamis- ja laboratoriotutkimuksista sekä erikoislääkärin arviosta ei tunneta. valtakunnallisen hoidonporrastuksen perusteita ei tunneta ja niiden käyttömahdollisuuksia hoitoon pääsyn varmistamisessa (Yhtenäiset kiireettömän hoidon perusteet, STM:n selvityksiä 2010:31) välitön yhteydensaanti terveyskeskukseen ei toimi tai toimii puutteellisesti (ts. puhelinyhteys 5 minuutissa tai takaisinsoitto saman päivän aikana ei toimi) 8.4.2017 Mervi Ahlroth

Perussivu Muuta Kaikissa kunnissa ei ole järjestetty uusia lakisääteisiä vanhuseläkeläisten ja omaisten terveysneuvontapalveluita tai niistä ei ole ainakaan tiedotettu. Ei tiedetä, toimiiko kunnan ja Kelan välisen kuntoutusvastuun selkeyttämispyrkimys (kunnalla on nyt kuntoutuksen järjestämisvastuu tapauksissa, joissa kunnan ja Kelan välinen kuntoutusvastuu on epäselvä); enimmäisodotusajan ei hahmoteta koskevan myös lääkinnällistä kuntoutusta Yhteistyö sosiaalitoimen kanssa? Sote –hallintolaki valmisteilla 8.4.2017 Mervi Ahlroth

Perussivu Yhteenveto Erikoissairaanhoidon jonot lyhentyneet ja lähetteiden käsittelyajat nopeutuneet (THL) ”Lokakuussa 2011 tehdyn selvityksen mukaan kiireettömän ajan saaminen terveyskeskuslääkärille helpottui hieman keväästä. Vastaanotolle pääsy ei kuitenkaan juuri nopeutunut. Terveyskeskusten tilanne vaihteli edelleen selvästi sairaanhoitopiirien alueilla. Kolmasosa terveyskeskuksista julkaisi tiedot odotusajoista harvemmin kuin terveydenhuoltolaki edellyttää.” (THL) 8.4.2017 Mervi Ahlroth

8.4.2017 Etunimi Sukunimi

Perussivu Yhteenveto INFORMAATIO, sekä terveydenhuollon henkilöstölle että potilaille itselleen Potilaan oman vastuun ”kohtuullistaminen” Valtakunnallinen koordinaatio resursointiin Erikoisalat Onko terveydenhuollon kuntapohjainen järjestämisvastuu hyvä ratkaisu? Terveydenhuoltolaissa on onnistuttu luomaan hyviä periaatteita, mutta irrallisena palvelurakenneuudistuksesta 8.4.2017 Mervi Ahlroth