Ajankohtaista. Opetus- ja kulttuuriministeriö Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 15.04.11 Kirsti Kekki.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansallinen digitaalinen kirjasto – missä mennään? Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Advertisements

TULOSOHJAUS VARASTOKIRJASTON NÄKÖKULMASTA VARASTOKIRJASTON KOKOELMAYHDYSHENKILÖIDEN SEMINAARI
Rakenteellisen kehittämisen vaikutus lisenssipolitiikkaan Ari Alkio Ajankohtaista kirjastojuridiikasta, STKS,
Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes
KANSALLISKIRJASTO Sektoritapaaminen Kirjastoverkon yhteisten palvelujen keskitetyn rahoituksen lähtökohtia ja periaatteita 1. Ohjausjärjestelmä.
Finnan tunnusluvut, luonnostelua (esitystä päivitetty 2.9.) Finnan konsortioryhmä 3.9. Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Julkaisuportaalin prototyyppi Tutki-ohjausryhmä, Jyrki Ilva
UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT KDK: asiakasliittymähanke 9. 5
Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi YKN
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
Varastokirjaston syysseminaari : - Ajankohtaista opetus- ja kulttuuri- ministeriössä - Varastokirjaston ohjauskäytänteistä Ylitarkastaja Anne.
ASIAKASLIITTYMÄ Triangelipäivä Ari Rouvari Kansalliskirjasto.
Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen hanke
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Järjestelmäarkkitehtuurin kehittäminen OPM Kristiina Hormia-Poutanen.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet Ari Rouvari ja Esa Kurki.
KDK-asiakasliittymä – linjauksia 2012 Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortiokokous
FINNA Aki Lassila Kehittämispäällikkö Finnan konsortioryhmän kokous
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
Muistiorganisaatioiden aineistokyselyn satoa Suunnittelija Tapani Sainio, KDK Sovellussuunnittelija Jukka Pennanen, Kirjastoverkkopalvelut, Kansalliskirjasto.
Taiken asiantuntija- ja verkostoitumispäivä Valkoinen Sali Valtionhallinnon vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelma (VATU) Ylijohtaja Riitta Kaivosoja.
Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi Opetus- ja kulttuuriministeriön kirjastopäivät Kirsti Kekki.
Hyvää Suomalaisen Kirjallisuuden ja Aleksis Kiven Päivää AMKIT-konsortio Nyt.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
FinElib Kansallinen elektroninen kirjasto (Kansalliskirjaston yksikkö)
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri KDK Ajankohtaista Asiakasliittymästä
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
Open source -kirjastojärjestelmistä Matti Sarmela Kirjastot.fi Open source -kirjastojärjestelmistä.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Helsingin yliopiston tietohallinto Tietotekniikkapalveluita tuotetaan Helsingin yliopistossa keskitetysti tietotekniikkakeskuksessa sekä hajautetusti tiedekunnissa.
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
OPETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö/Ari Saarinen/pmm/ /1. YLIOPISTOKESKUSPÄIVÄT KAJAANI Yliopistokeskukset.
TURUN YLIOPISTON OSAORGANISAATIOPILOTTI Turun yliopiston kirjasto Leena Järveläinen
KDK:n asiakasliittymän pilotointi yleisen kirjaston näkökulmasta – kokemuksia alkutaipaleelta Palvelujohtaja Ulla-Maija Maunu, Turun kaupunginkirjasto-Varsinais-Suomen.
FinElib-päivä Kai Ekholm. Strategiset teesit 1.Digitaalinen kirjasto kansalaisten käyttöön 2.Kansallisen kulttuuriperinnön säilyttäminen digitoinnilla.
Kilda-projektin tulokset ja tavoitteet Kildan ohjausryhmä Marja-Liisa Seppälä.
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
Uusien taidetoimikuntien ja jaostojen perehdytyspäivä Säätytalo Ylijohtaja Riitta Kaivosoja.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
YLEISTEN KIRJASTOJEN KONSORTIO -HANKE Helsingin kaupunginkirjasto – yleisten kirjastojen keskuskirjasto.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
JIK KY:N TALOUS Tilinpäätökset Talousarvio 2013 Info-tilaisuus Etelä-Pohjanmaan Opisto Talousjohtaja Arto Saarela 1.
Sähköiset lähdejulkaisut kansallisena tietovarantona Anne Lehto OPM, Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto, Tiedepolitiikan yksikkö Arkistosta julkisuuteen.
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Kuntien kulttuuritoiminnan kustannukset vuonna 2013 Suomen Kuntaliitto, 24 kaupunkia ja Cupore
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ Uusi KirjastoJärjestelmä Ari Ahlqvist kehittämispäällikkö RAKETTI-tietohallinto –ohjausryhmä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ:n toteutusvaiheen rahoitushakemus Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö UKJ-ohjausryhmän kokous
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-projektisuunnitelma 2015 ja siirtoresursointi 2015–2016 Konsortioryhmän kokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Opetusministeriön kirjastopäivät Minna Karvonen.
Ajankohtaista FinELib-konsortiossa, kevät 2007 Yleisten kirjastojen neuvosto Arja Tuuliniemi
Kansallinen Digitaalinen kirjasto, KDK - hyödyt tutkimukselle ja oppimiselle Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto Arene
Keskuskirjastokokous , Pasila. Ajankohtaista Valmistautuminen tulevaan hallituskauteen Yleisten kirjastojen vaikuttavuus tutkimus KIRJO Kansalliskirjaston.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen ESOK –HANKKEEN (TYÖRYHMÄ 1) KOKOUS
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Arkistojen mukaantulon tilanne Finnassa Konsortioryhmän kokous Piia Naukkarinen.
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Konsortioryhmän nimeäminen ja konsortiodokumenttien muutokset
AJANKOHTAISTA VARASTOKIRJASTOSTA
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Esityksen transkriptio:

Ajankohtaista. Opetus- ja kulttuuriministeriö Yleisten kirjastojen neuvoston kokous Kirsti Kekki

Uusi hallituskausi Hallitusohjelman tavoitteita laadittu opetus- ja kulttuuriministeriössä Laajat poikkihallinnolliset politiikkaohjelmat Kirjastotoimi Kirjastolainsäädännön kokonaisuudistamisen valmistelu aloitettu. Käynnistys varsinaisesti syksyllä Tavoitteet tulevaisuutta varten

Selvitys opetus- ja kulttuuriministeriön konserniohjauksesta ja -rakenteesta Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernirakennetta ja -ohjausta koskeva selvityshenkilöiden raportti valmistui (opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmiä ja selvityksiä 2011:6). Ehdotukset ovat selvityksen mukaan laadittu siten, että niitä voidaan hyödyntää ja toteuttaa tulevalla hallituskaudella.

Selvitys opetus- ja kulttuuriministeriön konserniohjauksesta ja –rakenteesta - poimintoja Ehdotuksia: Kansalliskirjaston erottaminen Helsingin yliopistosta itsenäiseksi julkisoikeudelliseksi laitokseksi. KK:n hallinnassa oleva kansallisomaisuus säilytetään valtion omistuksessa. Varastokirjasto yhdistetään osaksi Kansalliskirjastoa Kansallisten muistiorganisaatioiden (Arkistolaitos, Kansallinen audiovisuaalinen arkisto, Museovirasto, kansalliskirjasto ja Kansallisgalleria) ohjaus kootaan yhteen OKM:n kulttuuripolitiikasta vastaavalle osastolle Kansallisten muistiorganisaatioiden ja kansallisen digitaalisen kirjaston rahoitus kootaan yhdelle momentille valtion budjettiin Näkövammaisten kirjasto Celia yhdityksen ylläpidettäväksi

Samanaikaisesti: Kansalliskirjaston kv-arvioinnin suosituksista Kansalliskirjasto on edelleen osa Helsingin yliopistoa erillislaitoksena, mutta sen autonomista asemaa tulee vahvistaa Johtokunnan pj Helsingin yliopiston ulkopuolelta Taloudellinen läpinäkyvyys Selkeämpi sopimusmenettely Tiiviimpi yhteistyö Helsingin yo-kirjaston kanssa Dialogin vahvistaminen asiakkaiden ja asianomistajien kesken KDK:n ja digitalisoinnin hallinnollinen, taloudellinen ja toiminnallinen vakiinnuttaminen Kansalliskirjaston ja Varastokirjaston fuusioiminen

Kansallinen digitaalinen kirjasto – mitä menossa Opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen hanke (kirjastot, museot, arkistot) Hankkeen painopisteinä olivat: –yhteisen asiakasliittymän kehittäminen kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistoille ja palveluille –kirjastojen, arkistojen ja museoiden keskeisten aineistojen digitointi ja liittäminen asiakasliittymään –digitaalisten kulttuuriperintöaineistojen pitkäaikaissäilytysratkaisun kehittäminen –osaamisen lisääminen Asiakasliittymän osalta menossa pilotointivaihe Toinen aalto syksyllä 2011 Seuraavan vaiheen (2011–2013) hallinnointimalli on suunniteltu kaksitasoiseksi. Hallinnointitason muodostavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kansallisen digitaalisen kirjaston johtoryhmä ja ohjausryhmä. Palvelujärjestelmätaso muodostuu ylläpito- ja jatkokehitysvaiheessa olevasta asiakasliittymästä sekä suunnittelu- ja toteutusvaiheessa olevasta pitkäaikaissäilytysjärjestelmästä.

Yhteisluettelo Kirjastojärjestelmien ja –tietokantojen murrosvaihe (formaattimuutos, järjestelmätoimittajien fuusio, uusien järjestelmien markkinoille tulo, KDK, avoin data, open source) Yhteisluettelo –hanke käynnistyi tammikuussa 2009 OKM päätti selvityksen tekemisestä ja rahoituksesta (Petri Tonteri 2009) Täydentävä selvitys/Kansalliskirjasto (Nina Hyvönen ja Petri Tonteri 2009) YKN asetti työryhmän. Selvitys valmistui joulukuussa 2010 Lisenssin hankinta joulukuussa 2010 (OKM rahoitti) OKM sopinut Kansalliskirjaston kanssa suunnittelutyöstä yleisten kirjastojen osalta vuosina

Open source, avoimuus, yhteensopivuus OKM rahoittaa Joensuun kaupunginkirjaston hallinnoimaa hanketta, jossa selvitetään avoimeen lähdekoodiin perustuvan kirjasto- järjestelmän käyttöönoton mahdollisuuksia. Myös muita selvityshankkeita käynnissä Hallitus on tehnyt periaatepäätöksen julkisen tiedon saatavuudesta: Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta. Laki voimaan

Myönnettyjä avustuksia 2011 Keskus- ja maakuntakirjastoavustukset noin 2,4 milj.euroa Pysyvät, keskitetysti tuotetut ja ostetut palvelut yl.kstoille noin 1,5 milj. Monikiel. kirjasto, Saamelaiskirjasto, pohj..kirjastoautot Kirjastojen kehittämis- ja kokeilutoimintaan noin 3,6 milj. euroa Seurat euroa: - Suomen Kirjastoseura euroa euroa - Finlands svenska föreningen euroa Valtion aluehallinto ELYt yht euroa (jaettavaksi kirjastoille lukemisen edistämiseen, kans.väl. toimint.; sekä Elyjen täyd. koul. järj.

Henkilöstö 45 % vaatimuksen toteutuminen vuonna 2010 Koko maan keskiarvo 37 % korkeakoulutettua kirjastoammatillista henkilöstöä kunnasta 190 kunnankirjastossa on alle 45 % korkeakoulutettua kirjastoammatillista henkilöstöä kuntaa, jossa ei yhtään - Pienissä kunnissa johtajan tehtävä hajautuu muihin tehtäviin (kulttuurisiht., sivistystoim., jne.) 70 %:n vaatimus alittui 27 kpl kunnankirjastossa.

Kelpoisuusvaatimuksista Valtioneuvoston asetus 1157/ kirjastoasetuksen 4 §:n muuttamisesta Valtioneuvoston asetus 87/ Koskee ns. Oulun yliopiston 25+8 opintopisteen tapauksia Lisätietoa: kohta Kirjastoalan koulutus, jossa - Verkkojulkaisu Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi - Kelpoisuusvaatimuksista ja kirjastoammatillisen henkilöstön rekrytoinnista -kalvosarja

Kiitos kaikille hyvästä yhteistyöstä!