Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin 16.9.2014 Anu Mikkola, ravitsemussuunnittelija TtM Kymijoen Ravintopalvelut Oy
Esityksen sisältö Ravitsemussuositukset Ikääntyneen ravitsemuksen erityispiirteet Kotihoidon asiakkaat Ravitsemustilan arvio ja seuranta Vajaaravitsemus Ravitsemuksen tehostaminen
Ravitsemussuositukset Suomalaisen ravitsemussuositukset – Terveyttä ruoasta, Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2014 Ravitsemussuositus ikääntyneille, Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2010 Ravitsemushoitosuositus, Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2010
Ikääntyneen ravitsemuksen erityispiirteet Fyysinen aktiivisuus vähenee energian tarve pienenee Kehon rasvaton massa (lihakset) pienenee Rasvakudoksen suhteellinen osuus lisääntyy Ravintoaineiden tarve pienenee Proteiinisynteesi heikkenee proteiinin tarve kasvaa Ruokahalu ja janon tunne heikkenevät Laihtuminen ja vajaaravitsemus vakavin ongelma erityisesti sairauksien yhteydessä (erit. proteiinialiravitsemus voi johtaa tulehdusvasteen heikkenemiseen ja heikentyneeseen haavojen paranemiseen) Ravitsemuksen vaikutus elämänlaatuun on korostunut
Kotihoidon asiakkaat, monisairaat ja ikääntyneet, joilla on toiminnanvajauksia Vajaaravitsemusvaara tavoitteena hyvä ravitsemustila, toimintakyvyn ylläpito ja edistäminen, riittävät ravintoainevarastot, jotka nopeuttavat sairauksista toipumista Riittävästi energiaa ja proteiinia (1-1,2 g/kehonpainokg/vrk = n. 70-90g/vrk) Riittävästi nestettä ( 1-1,5 litraa) D-vitamiinilisä 20 mikrogrammaa (800 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden Ikääntyneen toiveet otetaan huomioon kauppa- ja ateriapalvelu Avun tarve syömisessä arvioidaan Ruokailutilanteen psykososiaaliset tekijät ja mielihyvä Omaiset otetaan mukaan ravitsemushoidon suunnitteluun ja toteutukseen Mahdollisuus ulkoiluun ja liikuntaan
Ravitsemustilan arvio ja seuranta Painoindeksi paino(kg)/pituus(m)² Yli 70-vuotiailla sopiva painoindeksi 24-29kg/m² Painon seuranta kerran kuukaudessa tilanne hälyttävä, jos paino <80% normaalipainosta (PI 23) tai pudonnut >5%/kk tai 7,5%/3kk MNA-testi (www.gery.fi ravitsemuksen arviointi lomakkeet) ruoankäytön seuranta, ravitsemushoidon suunnitelma
Lähde: Ravitsemus muistisairaan kodissa, loppuraportti
Ravitsemuksen tehostaminen Sopiva ateriarytmi, pienet ateriat 5-6 kertaa päivässä Sopiva annoskoko (muistisairaalle runsaampi aamiainen) Ateriapalvelut (tilataan tehostettu ruokavalio, jos mahdollista) Valmisruoat, einekset Täysmehut (C-vitamiini) Hyvä suun terveys Ruokailuseura Mieliruoat, perinneruoat, sokerin ja suolan lisäys ruokaan sopiva kypsennysaste ja rakenne Runsasrasvaisuus Runsaasti maitotuotteita, lihaa, kalaa ja kananmunaa Ylimääräiset välipalat Lääkkeiden antaminen ennen ateriaa Kaunis kattaus Täydennysravintovalmisteet Ummetuksen ja ripulin hoito
Lisätietoa ikääntyneen ravitsemuksesta Ravitsemussuositukset www.vrn.fi Uusinta tietoa ikääntyneen ravitsemuksesta, materiaalia, lomakkeita, julkaisuja yms. www.gery.fi