Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
HOITO-JA PALVELUSUUNNITELMAN LAATIMINEN ASIAKKAAN KANNALTA
Suomen muistiasiantuntijat
Palveluntarpeen kartoituskäynnit yli 75-vuotiaille
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
Miten ravinto tukee ikääntyneen hyvinvointia?
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Esittää.
Kuntien paikkatietoseminaari 7. 2
S Ruoka ja terveys s
Syöpäpotilaan ravitsemus
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2013
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
Asiakkaan osallisuus omien palveluiden kehittämiseen – Ravitsemus, liikunta ja toimintakyky – kolme asiaa, millä mahdollistetaan kotona kokonainen elämä.
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
SYÖ OIKEIN.
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Diabetes.
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2014
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
TUTKIMUSAVUSTEINEN KEHITTÄMISHANKE LAHDEN KAUPUNGIN IÄKKÄÄT KOTIHOIDON ASIAKKAAT Marjut Komulainen Suuhygienisti (YAMK) / Lahden kaupungin suun terveydenhuolto.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Nuoren urheilijan ravitsemus
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Ikäihmisten kuntoutus
Ummetuksen lääkehoito
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Kehonkoostumusmittaus
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Ruokaoppia.
Kotihoidon palveluseteli Hämeenlinnassa alkaen
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Ikäihmisen hyvä arki Neljäs tapaaminen
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Avanteen hoidon perusteet
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin 16.9.2014 Anu Mikkola, ravitsemussuunnittelija TtM Kymijoen Ravintopalvelut Oy

Esityksen sisältö Ravitsemussuositukset Ikääntyneen ravitsemuksen erityispiirteet Kotihoidon asiakkaat Ravitsemustilan arvio ja seuranta Vajaaravitsemus Ravitsemuksen tehostaminen

Ravitsemussuositukset Suomalaisen ravitsemussuositukset – Terveyttä ruoasta, Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2014 Ravitsemussuositus ikääntyneille, Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2010 Ravitsemushoitosuositus, Valtion Ravitsemusneuvottelukunta 2010

Ikääntyneen ravitsemuksen erityispiirteet Fyysinen aktiivisuus vähenee  energian tarve pienenee Kehon rasvaton massa (lihakset) pienenee Rasvakudoksen suhteellinen osuus lisääntyy Ravintoaineiden tarve pienenee Proteiinisynteesi heikkenee  proteiinin tarve kasvaa Ruokahalu ja janon tunne heikkenevät Laihtuminen ja vajaaravitsemus vakavin ongelma erityisesti sairauksien yhteydessä (erit. proteiinialiravitsemus voi johtaa tulehdusvasteen heikkenemiseen ja heikentyneeseen haavojen paranemiseen) Ravitsemuksen vaikutus elämänlaatuun on korostunut

Kotihoidon asiakkaat, monisairaat ja ikääntyneet, joilla on toiminnanvajauksia Vajaaravitsemusvaara  tavoitteena hyvä ravitsemustila, toimintakyvyn ylläpito ja edistäminen, riittävät ravintoainevarastot, jotka nopeuttavat sairauksista toipumista Riittävästi energiaa ja proteiinia (1-1,2 g/kehonpainokg/vrk = n. 70-90g/vrk) Riittävästi nestettä ( 1-1,5 litraa) D-vitamiinilisä 20 mikrogrammaa (800 IU) vuorokaudessa ympäri vuoden Ikääntyneen toiveet otetaan huomioon kauppa- ja ateriapalvelu Avun tarve syömisessä arvioidaan Ruokailutilanteen psykososiaaliset tekijät ja mielihyvä Omaiset otetaan mukaan ravitsemushoidon suunnitteluun ja toteutukseen Mahdollisuus ulkoiluun ja liikuntaan

Ravitsemustilan arvio ja seuranta Painoindeksi paino(kg)/pituus(m)² Yli 70-vuotiailla sopiva painoindeksi 24-29kg/m² Painon seuranta kerran kuukaudessa  tilanne hälyttävä, jos paino <80% normaalipainosta (PI 23) tai pudonnut >5%/kk tai 7,5%/3kk MNA-testi (www.gery.fi  ravitsemuksen arviointi  lomakkeet)  ruoankäytön seuranta, ravitsemushoidon suunnitelma

Lähde: Ravitsemus muistisairaan kodissa, loppuraportti

Ravitsemuksen tehostaminen Sopiva ateriarytmi, pienet ateriat 5-6 kertaa päivässä Sopiva annoskoko (muistisairaalle runsaampi aamiainen) Ateriapalvelut (tilataan tehostettu ruokavalio, jos mahdollista) Valmisruoat, einekset Täysmehut (C-vitamiini) Hyvä suun terveys Ruokailuseura Mieliruoat, perinneruoat, sokerin ja suolan lisäys ruokaan sopiva kypsennysaste ja rakenne Runsasrasvaisuus Runsaasti maitotuotteita, lihaa, kalaa ja kananmunaa Ylimääräiset välipalat Lääkkeiden antaminen ennen ateriaa Kaunis kattaus Täydennysravintovalmisteet Ummetuksen ja ripulin hoito

Lisätietoa ikääntyneen ravitsemuksesta Ravitsemussuositukset www.vrn.fi Uusinta tietoa ikääntyneen ravitsemuksesta, materiaalia, lomakkeita, julkaisuja yms. www.gery.fi