Mitä tieto on? Mitä voi tietää?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Immanuel Kant ( ) Isä satulaseppä.
Advertisements

Uuden ajan filosofian historiaa
Filosofian aloja ja suuntauksia
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
 Kyky harkita asioita monipuolisesti ja järkevästi  Ongelmat tarkasti tai löyhästi määriteltyjä  Arki vs. tiede  Miten tutkimustieto pätee arjen ongelmissa?
Havaintojen ja teorian suhde tieteellisessä tutkimuksessa
Hyvä filosofinen essee
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
Johdatus tieto-oppiin (3 op)
Filosofia 1900-luvulla Analyyttinen traditio oli keskeisessä roolissa Anglosaksisessa maailmassa ja Skandinaviassa. Mannermainen filosofia oli hallitseva.
Tieteellisen tiedon luonne ja tieteen tehtävät
Käsiteanalyysi Mikä on käsite? Konkretia ja abstraktio
punainen kirja s. 71- Sininen kirja s.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Immanuel Kant ( ) Isä satulaseppä.
Helmikuun uusintatentti
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
Todellisuuden yleisen luonteen tarkastelua
Johdatus tieto-oppiin (3 op)
Ludwig Wittgenstein ( )
Tiede & tieteellinen menetelmä
Teoria ja metodi 2. luento epistemilogia ja analogia.
Myöhäis- ja postmodernin teoriat
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Valistus: 1700 – luvulla syntynyt aatevirtaus
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Oulun yliopisto Prof. Sami Pihlström Tampereen yliopisto ( ) Jyväskylän yliopisto ( ) Sähköposti:
24 tuntia Syksy 2011 Jarmo Pulkkinen
Mitä filosofia on?. Viisauden rakastamista  Tulee kreikan kielen sanasta  Sokrateen luoma  Ajattelun, olemassaolon ja elämän perusongelmien ilmaisemiseksi.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3. Kurssi Käsittelee teoreettista filosofiaa eli tieto-oppia (epistemologiaa), tieteenfilosofiaa ja ontologiaa.
FI3 TIEDON JA TODELLISUUDEN FILOSOFIA. 1. Mihin teoreettista filosofiaa tarvitaan? Teoreettinen filosofia: ontologia, tietoteoria, tieteenfilosofia Tietoyhteiskunnan.
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
Tiedon ja todellisuuden filosofia Fi3 Karhulan lukio 2016 (ANP)
JEAN PIAGET JEAN PIAGET ( ). AJATTELUN KEHITYS Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit eli skeemat Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
Tervetuloa opiskelemaan filosofiaa!
Jari Keinänen & Tere Vadén TIETÄMISEN HAASTEET
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto
Metafysiikka ja tieto-oppi
Tieteenfilosofia I Lapin yliopisto syksy 2010
Tietoteoria klassinen tiedon määritelmä Tietoa on… HYVIN PERUSTELTU
Positivismi = looginen positivismi = looginen empirismi
Kristinusko ja tiede Antiikin Kreikka ja Rooma (n.700 eKr. – 500 jKr.) - apologia: kristinuskon puolustus antiikin filosofeja vastaan filosofian keinoin.
Maailmankatsomuksen perspektiivisyys
1 MITÄ FILOSOFIA ON? FI1 LAJM.
Tieteenfilosofia Tieteenfilosofia tutkii tieteen tavoitteita, menetelmiä ja tieteellisen tiedon tutkimista filosofiasta käsin.
Antiikki ja varhainen filosofia
Onko mahdollista tietää?
Onko vapaus mahdollista?
Voimmeko tietää mitään oman mielemme ulkopuolisesta maailmasta?
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Metafysiikka kysymys substanssista eli perusolemuksesta
Eksistentialismi Martin Heidegger.
Uuspositivismi.
OPETUSVINKKI.
Kysymyksiä fi tunnille
Metafysiikka kysymys SUBSTANSSISTA eli todellisuuden perusaineksesta
UUDEN AJAN JÄRKYTTÄVIÄ PALJASTUKSIA !
Filosofian osa-alueet
Eksistentialismi Eero Jussila.
Tietoteoria klassinen tiedonmääritelmä tietoa on…
Materialismi.
Onko kaikki ainetta?.
Mikä on elämänkatsomus?
2. tieto osana maailmankuvaa
TIETEELLINEN TUTKIMUS (7ET)
Uskosta ja tiedosta.
Täydellisen olion teologia
Esityksen transkriptio:

Mitä tieto on? Mitä voi tietää? EPISTEMOLOGIA Mitä tieto on? Mitä voi tietää?

Todellisuus: metafysiikka

KLASSINEN MÄÄRITELMÄ (Platon) Tieto on tosi ei valhe eikä erehdys hyvin perusteltu ei luulo, kuvitelma tai sattuma uskomus joku uskoo ja ymmärtää sen

VOIKO MITÄÄN TIETÄÄ VARMASTI? Descartes´n argumentit: Aisteihin ei ole uskomista. Mistä tiedän etten ole unessa? Entä jos demoni vääristää totuudet? Ajattelen, siis olen. (Cogito, ergo sum.)

René Descartes (1596-1650) ranskalainen aatelinen kokeili sotilaan uraa modernin filosofian isä loi perustan nyky-aikaiselle tieteelle Cogito, ergo sum

ONKO MAHDOLLISTA TIETÄÄ? On täysin selvää että voimme saada varmaa tietoa todellisuudesta. Joistain asioista on mahdotonta saada tietoa. Koska kaikkea voi epäillä, emme voi saada varmaa tietoa. Emme voi edes tietää, onko koko todellisuutta olemassa. Tarkkojen menetelmien avulla voimme saada kutakuinkin tarkkaa tietoa todellisuudesta. Jos jokin käsitys toimii elämässä, sitä voidaan pitää tietona. Tieto on suhteellista. dogmatismi agnostisismi skeptisismi kriittinen realismi pragmatismi relativismi

Miten ihminen saa tietoa todellisuudesta? Rationalismi: tieto perustuu järkeen tai loogiseen päättelyyn Looginen päättely deduktiivinen induktiivinen Empirismi: tieto perustuu kokemukseen ja havaintoihin Locke, Hume

DAVID HUME (1711-1776) Kausaalisuhde: syy ja seuraus Havainnot ja kokemukset ovat pelkää aistimusten virtaa, eivät tietoa Syysuhdetta ei ole olemassa, ihminen on vain tottunut siihen, että tapahtumat seuraavat toisiaan

Immanuel Kant (1724-1804) eli koko elämänsä Königsbergissä (nyk. Kaliningrad) teoksia: Puhtaan järjen kritiikki Käytännöllisen järjen kritiikki Arvostelukyvyn kritiikki

Todellisuus: metafysiikka

KANTIN SYNTEESI Mitkä ovat havaintojen ennakko-edellytykset? Havainnonmuodot (aika ja avaruus) Miten havainnoista tulee tietoa? Ymmärryksen kategoriat (mm. syysuhde)

MITÄ ON TIEDE? Objektiivinen tapa kuvailla, ymmärtää ja ennustaa ympärillämme tapahtuvaa Tieteellinen tutkimus on mm. objektiivista kriittistä itseään korjaavaa autonomista

Ludwig Wittgenstein (1889-1951) Syntyi Wienissä Opiskeli matematiikkaa ja logiikkaa Oxfordissa Liittyi armeijaan 1914 ja joutui sotavangiksi Viimeisteli vankileirillä pääteoksensa Tractatus Logico-Philosophicus ”Kieleni rajat merkit-sevät maailmani rajoja”

Uutisen tieto-opillista tarkastelua: Miten tieto on saatu (päättelyn vai havaintojen avulla)? Onko se tosi, hyvin perusteltu uskomus? Voiko siihen luottaa? Voiko sen tarkistaa? Onko siitä hyötyä?