Ohjeistus työntekijätiedoista

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointia työstä Savinainen, Oksa & Merivirta.
Advertisements

Työaikalain soveltaminen, ylityö ja sen korvaaminen
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
OSAATKO OIKEUTESI – TIEDÄTKÖ TURVASI Työelämän tietosuoja
Vuosilomalain Muutokset 2013
1 Sosiaalisen median hyödyntäminen yrityksissä – oikeudellisia kysymyksiä AA Markus Oksanen DCL-konferenssi Hämeenlinna.
Pellavatehdas Märkäkehruuta Vanha kura-3 -koneella. Kuva otettu ennen vuotta Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
TYÖHÖNOTTAMINEN JA TYÖSOPIMUS/M/S MARIELLA
TYÖHAKEMUS.
Työturvallisuus ja sairastuminen
LAKI RAUTATIEJÄRJESTELMÄN LIIKENNE- TURVALLISUUSTEHTÄVISTÄ ANNETUN LAIN MUUTTAMISESTA (860/2012) Hallitusneuvos Hannu Pennanen
Miten menetellä ongelmatilanteissa
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
NIKO PARKKINEN & MATTI YLINIEMI SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖOHJEISTUS.
VINKIT HAASTATTELIJALLE
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
Työolosuhteiden järjestelytuki
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
Tietoturvallisuus osa 6
TYÖSOPIMUS.
Rajauslain soveltamiskäytäntöjä Helsingin yliopistossa Helsingin yliopiston Oodi-päivät Marja Kruut Opiskelijaneuvonta- ja opintotukipalvelut.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Klubin arvojen määrittelyprosessi. Arvoprosessi Klubin tulee selvittää itselleen miksi arvot ovat tärkeitä. Arvoja ei kannata pohtia vain siksi, että.
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
PEREHDYTYS JA TYÖHÖN OHJAUS
Julkisuus ja salAssapito
TYÖNANTAJAN LAILLA AJATTELEMINEN Harjoituksen tavoitteena on löytää työpaikkaan soveltuva työntekijä.
Hallituksen ja toiminnanjohtajan yhteistyö
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
Tutkijan identifiointi –seminaari Kommentteja Eeva Rantala |
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Tervetuloa! Iltapäivän ohjelmassa
Työntekijän yksityisyys työelämän kameravalvonnassa.
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
Työsuhteen päättyminen Onko siihen laillinen peruste?
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
Oppimisanalytiikka ja suostumusten hallinta
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa

Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Vahingonkorvausoikeuden perusteet
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppilashuolto
Nuoret ja työlainsäädäntö
WorkSmart –kesäopinnot
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY
Yhdistykset ja tietosuoja-asetus – mikä muuttuu?
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Ajankohtaista nuorten työpajatoiminnasta Varsinais-Suomen työpajaseminaari TURKU Jaana Walldén.
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Luottamusmiesten ajankohtaispäivät
TYÖNANTAJAN JA TYÖNTEKIJÄN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Tietosuoja EU:n tietosuoja-asetuksen siirtymäaika päättyy
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
Siun soten päihdeohjelma
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELY
Esityksen transkriptio:

Ohjeistus työntekijätiedoista Niko Parkkinen & Matti Yliniemi

Lain mukaan ”3 § Tarpeellisuusvaatimus Työnantaja saa käsitellä vain välittömästi työntekijän työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja, jotka liittyvät työsuhteen osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien hoitamiseen tai työnantajan työntekijöille tarjoamiin etuuksiin taikka johtuvat työtehtävien erityisluonteesta”

Tietojen kerääminen Työnantajan pitää ensisijaisesti kerätä tiedot työnantajalta itseltään, ei ulkopuoliselta osapuolelta. Jos tietoja kerätään muualta, siihen on oltava työntekijän suostumus. Suostumusta ei tarvita jos työnantaja hankkii lakisääteisiä tietoja, esimerkiksi rikosrekisteristä tms. työntekijää koskien.

Tietojen kerääminen Jos työnantaja hankkii henkilöluottotietoja, siitä on etukäteen ilmoitettava. On tuotava myös esille, mistä rekisteristä tiedot haetaan. Muualta hankituista tiedoista täytyy ilmoittaa työnantajalle, ennen kuin niitä käytetään minkäänlaisessa päätöksenteossa.

Tietojen kerääminen Työnantajalla on oikeus saada ja käyttää henkilöluottotietoja, jos työtehtävään edellytetään luotettavuutta ja; Päätäntävaltaa, luottojen valvontaa, ammattisalaisuuksien käsittelyä, rahan tai arvopapereiden käsittelyä, omaisuuden vartioimista, työskentelyä yksityiskodissa jne.

Tietojen kerääminen Työnantaja saa käsitellä työntekijän terveydentilaa koskevia tietoja, jos tiedot on kerätty työntekijältä itseltään. Terveydentilatietoja saa kerätä muualta, jos siihen on työntekijältä kirjallinen suostumus. Työnantaja saa käsitellä tietoja, jos niillä tarvitsee selvittää terveydentilaan liittyviä etuuksia, tai selvittäessä poissaolon perusteltua syytä.

Tietojen kerääminen Terveydentilaa koskevia tietoja saavat käsitellä vain ne henkilöt, jotka tekevät päätöksiä tai valmistelevat päätöksiä työsuhteeseen liittyvissä asioissa. Tietoja ei saa ilmaista sivullisille työsuhteen aikana tai sen päättymisen jälkeen. Terveydentilaa koskevat tiedot on pidettävä erillään muista kerätyistä henkilötiedoista.

Lain mukaan ”6 §Huumausainetestiä koskeva todistus Työnantaja saa käsitellä vain sellaisia työntekijän huumausaineiden käyttöä koskevia testitietoja, jotka sisältyvät asianomaisen työnantajalle toimittamaan huumausainetestiä koskevaan todistukseen. Tietojen käsittelyyn sovelletaan muutoin, mitä 5 §:n 2–4 momentissa säädetään.”

Lain mukaan ” 7 § Huumausainetestiä koskevan todistuksen toimittaminen työhön otettaessa Työnantaja saa ottaa vastaan tai muutoin käsitellä huumausainetestiä koskevaan todistukseen merkittäviä tietoja tehtävään valitun työnhakijan suostumuksella vain silloin, kun työnhakijan on tarkoitus toimia sellaisessa työssä, joka edellyttää tarkkuutta, luotettavuutta, itsenäistä harkintakykyä tai hyvää reagointikykyä, ja jossa työtehtävien suorittaminen huumeiden vaikutuksen alaisena tai huumeista riippuvaisena voi vaarantaa itseään, muita, luontoa, liikenneturvallisuutta tai yleistä turvallisuutta”

Lähteet http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040759 http://www.tietosuoja.fi/1698.htm http://jasentiedote.chamber.fi/index.php/jasentiedote/Lakiasiat/Tyoenantajan-oikeudesta-kaesitellae-tyoentekijaen-henkiloetietoja