Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PORKKANAPIRTTI PERHEKOTI
Advertisements

TEEMA I TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ ELÄMÄNTAPA
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Sairaus ja ahdistus – kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
Terveysosaaminen ja media
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Terveystieto 7.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Terveysosaaminen ja media
Tunnistetaanko apua tarvitseva mielenterveyspotilas? Kirsti Kähärä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä.
NUORTEN SEKSUAALI- KASVATUS JA SEKSUAALITERVEYS
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
Terveys kansanterveysohjelma
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
LAKI LÄÄKETIETEELLISESTÄ TUTKIMUKSESTA 488/1999 Julia Soudunsaari 2b.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
4 Toimintakyky ja ergonomia. Toimintakyky Selviytymistä asioista, joita elämässä tulee eteen (arkiaskareet – elämän murheet) Jaottelu: – Fyysinen toimintakyky.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
TE 3 TERVEYS JA TUTKIMUS Perhon lukio Essi Rantala
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Terveyden määritelmät
Mitä terveys on? s. 8 – 15.
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
1. Monimuotoinen terveys
Fyysinen kunto ja suorituskyky
Mikä näistä mielestäsi kuvaa terveyttä? Perustele.
Mielenterveys on psyykkisen, älyllisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, jossa yksilö ymmärtää omat kykynsä, pystyy toimimaan elämän normaalistressissä,
TE1 Terveyden perusteet
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
2 Terveysosaaminen.
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
Näkökulmia vastaamiseen
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
Psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet valmennuksessa
Työkykyä edistävä toiminta
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
5. Eettinen vastuullisuus
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012

Mitä terveys on? Terveyden ulottuvuudet: Fyysinen terveys: elimistön rakenne ja toiminta, esim. Hermosto, lihaksisto, verenkierto, hengitys, aineenvaihdunta, ruoansulatus Psyykkinen terveys: emotionaalinen (tunneterveys), mentaalinen (älylliset kyvyt, kyky oppia), henkinen (elämänhallintataidot) Sosiaalinen terveys: ihmisten välinen kanssakäyminen ja vuorovaikutus

Terveyden erilaiset määritelmät WHO: terveys on täydellinen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila, ei vai sairauksien puuttumista.  pystytäänkö saavuttamaan? Biolääketieteellinen näkökulma: terveys on tila, jossa ihmiselimistön normaalit fysiologiset toiminnat eivät ole vaurioituneet ja mitään sairautta ei ole havaittavissa, ei oteta huomioon psyykkistä ja sosiaalista näkökulmaa Toiminnallinen näkökulma: terveys on fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä = kun ihminen pystyy tekemään työtä, osallistumaan harrastuksiin, luomaan ja ylläpitämään sosiaalisia kontakteja ja selviämään elämän myötä- ja vastamäistä Subjektiivinen terveys= millaiseksi ihminen kokee oman terveytensä, koettu terveys Objektiivinen terveys = lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen näkemys. Perustuu mittauksiin ja tutkimuksiin

Mitä sairaus on?

Kuka terveyttä ja sairautta määrittelee? Yksilö, oman terveytensä määrittäjä, esim. Meneekö lääkäriin vai ei Terveydenhuollon ammattilainen ottaa kantaa yksilön terveyteen diagnoosissaan Terveysteollisuus määrittelee terveyttä ja sairautta tuottaessaan lääkkeitä, laitteita tai palveluja terveyden ylläpitämiseksi tai palauttamiseksi Työnantajan näkökulmasta terveyttä määrittää yksilön työssä jaksaminen, tuottavuus tai poissaolot Yhteiskunta (mm. Ministeriöt, KELA) omilla päätöksillään, esim. KELAn korvaukset työkyvyttömyydelle. Media vaikuttaa terveyskäsityksiin antamalla runsaasti tilaa terveyteen liittyville jutuille ja mainonnalle

Lisää käsitteitä: Terveysosaaminen: kyky pohtia terveyden arvoja ja eettisiä kysymyksiä koostuu terveystaidoista ja –tiedoista sekä terveyteen liittyvistä asenteista ja arvoista omien asenteiden ja suhtautumistapojen (myös ristiriitaisten) tiedostamista ja syiden pohdiskelua Mahdollisten muutostarpeiden pohtimista Terveystaito Terveellisten tottumusten omaksuminen, oman terveystilan arvioiminen ja arjessa selviytymisen taidot (kts. Esimerkkejä kirjassa s.10) Terveysherkkyys Suhtautumista terveyteen ja sairauteen Terveyttä arvostavaa ja terveyden säilyttämistä kunnioittavaa = myönteinen terveysherkkyys Toisaalta myös suvaitsevaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä

Terveys eettisenä haasteena: Terveys esitetään yleensä selvänä päämääränä ja ihmisen ideaalitilana Terveys koetaan eri ikäisenä eri tavalla Etiikka = oppi hyvästä ja pahasta. Onko terveys hyvä ja sairaus paha tai terveys palkinto ja sairaus rangaistus? Terveys luokitellaan vitaalisiin arvoihin, kirja sivu 12 Terveyden itseisarvo ei ole sama kuin ihmisarvo Terve elämä vai onnellinen elämä? Onko sama asia? ”Lisää vuosia elämään vai lisää elämää vuosiin?”

Terveydenhuollon eettiset periaatteet Itsemääräämisoikeus = potilas voi itse päättää häntä itseään koskevia asioita Loukkaamattomuus = Ihmisen arvokkuuden kunnioittaminen Eutanasia = hyvää kuolemaa eli käytännössä armokuolemaa tai kuolinapua (potilaan itsemääräämisoikeus vastaan lääkärin etiikka ja lakipykälät)

Pohdi lihavuuteen liittyviä eettisiä näkökulmia Eettisiä arvoja : ihmisarvo, tasa-arvo, vapaus, vastuu, itsemääräämisoikeus, mielipiteen- ja sananvapaus, suvaitsevaisuus ja yksityisyyden suoja Näkökulmia: Vanhemmat ja perhe Koulu ja työelämä Terveydenhuolto Yhteiskunta media