Tavaliset puut Tornionlaaksossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
makramee-tekniikalla
Advertisements

Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki
Haapa Kuvauspaikka: Koulunpiha Kuvauspäivä:
Juolukka Tuntomerkit: Juolukka on varpu, joka voi kasvaa jopa metrin korkeaksi, mutta tavallisemmin 30–50 cm korkeaksi. Yleensä kasvusto on helposti huomattavissa.
Onko yhden ihmisen teoilla merkitystä?
Suomen sanoja: Missä ja minne? 3
Partitiv-øvelse – suomi 1 MALLI (model): Kuvassa on kissa. - Der er en kat på billedet. -> Kuvassa on kaksi kissaa. Kuvassa on kirja.
J-metsikkösimulaattorin tuloksia
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
MALLI: Osoite: Minulla on uusi … -> Minulla on uusi osoite. Jeg har en ny adresse. Osoite: Tiedätkö Liisan …?
Maastossa liikkuminen ja erätaidot
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
MALLI: Osoite: Minulla on uusi … -> Minulla on uusi osoite. Jeg har en ny adresse. Osoite: Tiedätkö Liisan osoitteen?
Parhaimpia hyönteishavaintojani 2013 Sakari Kerppola (Tiedonanto Suomen Hyönteistieteellisen Seuran kokouksessa)
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Puulajit Kirjassa kappale 2..
© Stuba Nikula, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, , 5 HEHTAARIA KULTTUURIA 250 VUOKRALAISTA 16.
% mikko rahikka 2010 hyl.fi.
Metsätalouden energiahaasteet 2000-luvulla Veli Pohjonen Kiikissuon metsänhoitoyhdistys
Puhu parin kanssa. Millainen sinun perhe on. - Minulla on pieni perhe
© Carita Jaden seikkailu Osa 1 Ala tulla jo!
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Ilkon työleiri Tervetuloa laajennetun työssäoppimisen työleirille!!!!
Lasten suusta.
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
Passiv præsens (nutid) kort TYPE 1 : endelse -taan/-tään tilføjes på den svage bøjningstamme (jeg-form), eksempler: sige = sano/a > sano/n > sanotaan kende.
ABI-INFO Lyseon lukion ylioppilaskirjoitusten toimeenpano syksyllä 2014.
TEREMOK-TALO.
T U T K I M U K S E N V A L O S S A Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen ja käyttäminen Tapaustutkimus Lions Quest –kouluttajien ja opettajien kokemuksista.
Mimmi oon tyär. Mimmi oon kakstoista vuotta. Mimmi assuu Svansteinissä. Mimmi käypii kuuenessa luokassa Svansteinin koulussa.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
ORAVA.
Suomen yleisimpiä puulajeja. Säilyttää värinsä läpi vuoden.
Mitä kieltä sinä puhut. Minä puhun saksaa
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
Tervetuloa Sotungin lukion abi-infoon Ohjeita YO- kuunteluihin.
PELIEN SUUNNITTELUA ALGORITMIT JA NIIDEN SUUNNITTELU Jussi RaskuSeinäjoen Kansalaisopisto Aki Sirviö2014.
Havaintotietojärjestelmien runsautta Tuuli Toivonen Turun yliopisto.
Tehtävä 1 Nk. SINE-toistojaksojen esiintymistä tietyissä kromosomikohdissa tutkittiin viidessä eri nisäkäslajissa. (SINE-toisto joko on tietyssä kohdassa.
Tervetuloa Suomi 2A -kurssille!
Suomi 1B – Y347 Mon and Wed – Exam
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2011 / Jyväskylän yliopisto.
TÄHDENLENTO.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Suunnistuksen kuivaharjoitus Aapo Leskinen/Sporzz.
Rapu. Ravun rakenne Ravun ruumis koostuu päästä ja keskiruumiista, jotka ovat käytännössä yhteensulautuneet, sekä takaruumiista eli pyrstöstä. Kymmenjalkaisille.
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Liito-orava Jenna Muhonen 8a.
Ennakkotehtävät, tietoa ja jälkipuintia luokille
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Suomen kielen alkeiskurssi - sanaluokat
Tervetuloa.
Mikä ihmeen objekti?.
Vanhat esineet kertovat menneestä
Bird bird bird bird bird bird bird bird bird
Tammi.
JALAVA.
Vaahtera.
Kirjosieppo.
Vaahtera.
TAMMi (Quercus robur).
Vaahtera.
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
Karttamerkit 2
Elämän juna Elämä on kuin junamatka.
Esityksen transkriptio:

Tavaliset puut Tornionlaaksossa Puukirja Tavaliset puut Tornionlaaksossa

Tuomi

Pihlaja Kasuaa kohta koko maassa mutta ei tunturissa Kasuaa nuin 10-15 m korkeaksi Lehti sisältää monta pienempää lehteä, useasti 15, jokka kasuavat parissa, mutta päässä oon vain yks lehti Kukat oon valkoset ja haisevat aika pahale Syksylä pihlajanmarjat oon punaset ja riippuvat isoissa rypähleissä Pihlajanmarjoja mennee syä mutta net oon kirmeät. Jos sekottaa sokkerin kans siittä tullee hyvä syltti eli sjele (gelé) Linnut tykkäävät marjoista ”Ei pihlaja kanna kahta takkaa” Jos oon paljon pihlajanmajoja niin tullee vähän lunta pruukathaan sanoa ”

Haapa Kasuaa koko Ruotissa tunturhiin saakka Triivastuu valosessa mutta ei ylön märässä paikassa Haavan puu oon valkea ja pehmeä Saattaa tulla 100 vuotta vanhaaksi Saattaa kasuta 25 meeterin korkeuelle Haavasta tehthään tulitikkuja ja puukenkiä Jänis tykkää haavan parkista ”Se tärisee ko haavanlehti” pruukathaan sanoa jos joku pölkää niin ette se tärisee.

Koiju Kasuaa kohta koko Ruotissa Lehti oon pieni, tummanvihreä ja kiiltävä Parkki oon valkea mustitten pilkuitten kans Puu oon kova ja sitkeä Käytethään mööpelhiin ja käsitöihin Paras polttopuu Koijuntuohesta tehthään käsitöitä Entisheen aikhaan tyhjenthiin koijun mahlasta ja juothiin sitä sen takia ette saa uusia voimia ja terhveyttä

Mänty Kasuaa koko maassa mutta ei tunturissa Männyssä oon kävyt jokka kypsyvät joka kahen vuen päästä Ko puu oon niin kova siittä rakenethaan taloja ja mööpeliä Hako oon pitkä ja kasuaa parissa Mänty saattaa kasuta niin vanhaaksi ko 500 vuotta Se saattaa tulla 30 m korkeaksi Männynhaosta mennee keittää teetä

Kuusi Kasuaa koko maassa Triivastuu märissä paikoissa Tavalisiin puu, puolet Ruottin puista oon kuuset Runko oon suora ja oksat kasuavat maasta latvhaan Kuusesta tullee hyvvää paperia Saattaa tulla 500 vuotta vanhaa Kuusen hako oon lyhy ja kasuaa yks ja yks 200 vuotta sitten alethiin othaan kuusen sisäle huohneishiin ja koristethiin kynttilöilä ja äpylillä Pihkasalva (käytethään haahvoin) 1 osa kuusenpihkaa 2 ossaa lamphaankuuta. ( entisheenaikhaan aputeekistä ) Keitä siihen saakka ette se vahteaa. Siilaa verkon/ vaaheen läpi klasipurkhiin. Jähytä ja säilytä klasipurkissa.

Raita Kasuaa koko maassa mutta ei tunturimaisemissa Oon tavalisiin paijupenshaista Oon iso pensas eli pikkunen puu, harvoin korkeampi ko 15m Ko raita kukkii sen keltaset kukat loistavat kaukaa Naaras- ja koiraskukat kasuavat eri puissa Saattaa tulla korkeinthaan 50 vuotta vanhaaksi Puuta käytethään käsitöissä ”Raijan knuput puhkeavat jo varhain kevväilä ja sen hopeankiiltävät ”kissat” tirkkaavat framile”