Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TAMMi (Quercus robur).

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TAMMi (Quercus robur)."— Esityksen transkriptio:

1 TAMMi (Quercus robur)

2 Tammen lehdet Tammen lehdet ovat pyöreä reunaisia.
Lehdet ovat tiukasti kiinni oksissa. Lehdet puhkeavat melko myöhään keväällä. Lehdet muuttuvat syksyllä ruskeankeltaisiksi. Lehtiruoti on tavallisesti 2-8mm pitkä.

3 Kukinto ja siemenet Kukinta-aika alkaa toukokuun lopussa.
Hedekukinto on riippuva, pitkä norkko. Emikukinto on lyhyt ja pysty. Tammenterhot maistuvat esimerkiksi oraville. Tammenterhot ovat tammen siemeniä. Tammenterhot ovat raakana vihreitä, mutta muuttuvat kypsyessään syksyllä ruskeiksi. Metsätammen terhot ovat ravintorikkaita, mutta maultaan karvaita ja sopivat siksi huonosti ihmisravinnoksi. Niitä on kuitenkin käytetty kahvin korvikkeena ja ennen vanhaan terhoja syötettiin sioille. Tammen terhojen kaupallinen kerääminen ei ole vieläkään jokamiehen oikeus. Tammi lisääntyy tammen terhojen avulla.

4 Kasvupaikka Tammet kasvavat aurinkoisessa ja runsasravinteisessa paikassa. Valon tarve lisääntyy iän myötä. Tammi sietää ajoittaista seisovaa vettä ja 1,5-2 metrin syvyyteen kasvava juuristo hakeutuu pohjaveteen kovan savenkin läpi. Tammi kasvaa luonnonvaraisena Ahvenmaalla, Lounais -Suomessa ja Uudellamalla.

5 MUUTA Tammi on jaloihin lehtipuihin luokiteltava puu.
Paksut metsätammet ovat rauhoitettuja. Suomessa tammi kasvaa tavallisesti metrin, poikkeuksellisesti jopa 30 metrin mittaiseksi. Tammessa pesivät muun muossa lehtopöllö, uutukyyhky, telkkä, naakka, sini- ja talitiainen, kirjosieppo, kottarainan ja käenpiika.

6 Lähteet ja tekijät Lähteet: Luontoportti, Google kuvahaku, peda.net ja Suomalainen taimi. Tekijät: Kiia ja Eveliina 5B


Lataa ppt "TAMMi (Quercus robur)."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google