Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tammi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tammi."— Esityksen transkriptio:

1 tammi

2 Metsätammi eli tammi Metsätammi on Jalo lehtipuu joka kuuluu pyökkikasveihin. Se kasvaa luontaisesti melkein joka puolella eurooppaa. Se on myös varsinais- suomen maakuntakukka.

3 Koko ja ulkonäkö Kun tammi on täysikasvuinen, sen kaarna on syväuurteista sekä väriltään ruskeaa. Sen latvus on kupumainen ja haarat ovat pitkiä sekä yläviistoon ja sivuille siirottavia. Sillä on pienet silmut ja lehdet ovat cm pitkät ja ne levenevät tyvestä kärkeen. Suomessa tammi kukkii touko- kesäkuussa. Sen marja on kova, 2-3 cm pitkä pähkinä eli terho. Suomessa tammi kasvaa n m korkuiseksi. Se voi olla jopa 8m leveä. Tammet elävät todella vanhaksi.

4 levinneisyys Tammi kasvaa melkein kaikkialla euroopassa. Muualla sitä kasvaa vain jossain paikoin turkissa ja iranissa. Suomessa se kasvaa lounaisimmassa osassa maata sekä etelärannikolla. Pohjoisemmassa Suomessa suurin osa tammista on viljelty. Tammi on jäänne entisajoilta, jolloin suomessa oli paljon lämpimämpää. Joskus sitä on kasvanut luontaisesti jopa oulun korkeudella. Kuusi on pienentänyt tammen levinneisyyttä.

5 elinympäristö Tammi kasvaa lehtomaisissa runsasravinteisissa metsissä. Tammi ei ole vaativainen kasvualustansa suhteen: Se voi kasvaa jopa savimailla. Turvemaassa se ei kasva. Puu leviää oravien, närhien, pähkinähakkien sekä hiirien ja myyrien avulla luontaisesti. Metsätammessa elää paljon hyönteisiä ja eläimiä. 500 hyönteistä on tammesta riippuvaisia ja monet linnut pesivät sen koloissa. Tammella on myös paljon juurisieniä.

6 käyttö Ennen tammea käytettiin lujuutensa vuoksi puulaivoissa. Nykyään sitä käytetään kovan, ruskean puuaineksensa takia huonekaluissa. Tammen terhot ovat ravinteikkaita, mutta pahoja ja siksi ne eivät sovi ihmisravinnoksi.

7 Ruusa 9a Lähteet: wikipedia


Lataa ppt "Tammi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google