Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Maastossa liikkuminen ja erätaidot

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Maastossa liikkuminen ja erätaidot"— Esityksen transkriptio:

1 Maastossa liikkuminen ja erätaidot
Karttaopin etätehtävät Keijo Vehkakoski JAO 2011

2 Mittakaava- ja pinta-alalaskut
1. Peruskartta on 1: Silloin 25 mm kartalla vastaa ? m luonnossa 2. Eräässä kartassa 25mm:n jana vastaa luonnossa 10 km. Mikä on kartan mittakaava? 3.Suorakaiteen muotoisen pellon sivut ovat 1:20000 mittakaavaisella kartalla 3 ja 5 cm. Mikä on peltokuvion pinta-ala 1:25000 mittakaavaisella kartalla? 4. Mittakaavassa 1: on kuvattu ympyrä, jonka säde on 10 cm. Piirrä luonnossa saman suuruisena ja –muotoisena esiintyvä alue mittakaavassa a)1:75 000 b)1: c)1: d)1: 5. Mittakaavassa 1: on kuvattu neliön muotoinen alue, jonka sivu on 5 cm a)mikä on neliön ala luonnossa? b)mikä on neliön ala luonnossa, jos mittakaava on 1: VASTAA TÄHÄN DOKUMENTTIIN JA PALAUTA OPTIMAAN SU Mennessä!

3 Mittakaava- ja pinta-alalaskut käytännössä
Rakennettava viheralue on muodoltaan suorakulmainen alue, jonka sivut ovat 75 ja 80 metriä. Mikä on alueen pinta-ala aareissa? Maalaji on hiesua, jota parannetaan suosituksen mukaan; 6m3 maatunutta kuorihumusta ja 2 m3 hiekkaa/a. Kuinka monta kuormaa tilaat edellä mainittuja maanparannusaineita, kun kuorma-auton lavaan menee kuorihumusta 12m3 ja hiekkaa 9m3 Tuleva viheralue on salaojitettu edellisenä syksynä. Maaperä on talven jäljiltä tiivistynyt ja se päätetään kyntää kerta-ajolla. Kuinka monta kertaa alue täytyy ajaa kyntöauralla päästä päähän, kun kyntöauran leveys on 1,8 m? Alueelle on tehty istutussuunnitelma, jonka mukaan lehti- ja havupuita tulee 27 kpl, pensaita 66 kpl, perennoja 104 kpl ja jaloruusuja 30 kpl. Mikä on eri kasviryhmien osuus istutettavasta kappalemäärästä prosentteina? Paljonko istutusalueiden pinta-ala on viheralueen kokonaispinta-alasta neliöinä, kun se prosentteina on 22% Puolet uusista istutusryhmistä katetaan suodatinkankaalla + soralla. Montako rullaa tilaat suodatinkangasta, kun yhden rullan pituus on 100 ja leveys 4m? Toinen puoli uusista istutuksista katetaan kuorikatteella. Paljonko kuorta menee, kun sitä laitetaan 5 cm vahvuudelta? Istutussuunnitelmien yleisimmät mittakaavat ovat 1:100, 1:200 ja 1:500. Kuinka pitkä on matka edellisissä mittakaavoissa, kun se todellisuudessa on a) 35m, b)5,5 m, c)75m VASTAA TÄHÄN DOKUMENTTIIN JA PALAUTA OPTIMAAN SU Mennessä!

4 Kartat netissä http://www.kansalaisen.karttapaikka.fi
Hae osoitteella tai paikannimellä kartta kotiseudultasi mittakaavassa 1: Kopio karttapohja itsellesi! Suunnittele kartalle n. 3-5km pitkä luontopolku Valitse polun varrelta 6 kiintopistettä, joiden koordinaatit määrität kartalta YKJ-koordinaatit KKJ-koordinaatit ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit (vinkki: asetukset – koordinaatistot) Käy näillä kiintopisteillä kuvaamassa alueen maisemaa Liitä kartta, reitti, koordinaatit ja kuvat tähän dokumenttiin ja palauta optimaan su mennessä!

5 Kartat netissä www.paikkaoppi.fi
Rekisteröidy oppilaaksi paikkaoppi sivustolle. Valitse kunnaksi Jämsä ja kouluksi Jämsän ammattiopisto Saat sähköpostiisi kirjautumistunnukset Tutustu paikkaopin tietokantoihin ja karttapohjiin Laadimme seuraavalla kontaktiviikolla teemakarttoja


Lataa ppt "Maastossa liikkuminen ja erätaidot"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google