Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna 22.-24.8.2014 Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kestävä kehitys rakennusalalla
Advertisements

Työ- ja elinkeinoministeriön katsaus
Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
KAIVOSHANKKEET JA KAAVOITUS
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Pohjois-Suomen kansainväliset liikennekäytävät
Barents – Utsjoki Euroopan porttina
Kuntaliitto tutkii ja opastaa: selvitykset Suomen Kuntaliiton pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma Suvi Kuusi 1.
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Metsäntutkimuslaitos MOSSE: Ekologiset tarkastelut yksityismetsien aluetason yhteistoiminnallisessa suunnittelussa. Sosiaalinen kestävyys.
Eläinsuojeluasiamies ja tulevaisuuden haasteet Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylä Sari Salminen.
Uuteen ohjelmakauteen Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä EAKR-seurantakomiteat kevät 2012.
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Kestävän kehittämisen työkalupakki. Kehitystyö New Economics Foundationin toimeksiannosta PLANED alkoi kehittää työkalua, joka vastaisi seuraaviin tavoitteisiin:
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
Projekti: Paikallisten innovaatioiden jakaminen ja kehittäminen yhteisöjen verkostoissa /Pirkanmaan Kulttuurirahasto.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
2013/04/17 MINERA-LOPPUSEMINAARI YMPÄRISTÖRISKINARVIOINTI KONSULTIN NÄKÖKULMASTA Alternative title slide.
ROTARY 2023 Matias Röyttä DG VISIOT / HAASTEET Tietotekniikka / Internet –Henkilökohtaiset tietokoneet –Reaaliaikainen tiedonvälitys –Face-time.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
EU:n ulkorajayhteistyöohjelmien (ENI CBC) valmistelu ohjelmakaudelle Petri Haapalainen Työ- ja elinkeinoministeriö.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Uusi Tuuli ry ja s/v Estelle. Väitteet 1. Ruoka ei riitä kaikille 2.Kehitysmaissa ihmiset ovat onnettomampia kuin teollisuusmaissa 3.Jokaisella kiinalaisella.
Kestävä kehitys ja ET Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Maaseutuvisio Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere Hilkka Vihinen.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
ENI CBC –ohjelmakauden mahdollisuudet ENPI CBC –ohjelmien ohjelmakauden päätöstilaisuus Finlandia-talo, Neuvotteleva virkamies Petri.
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
Ympäristönäkökulma rakennerahastohankkeissa
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Hyvinvointimatkailu Lähiruoka/ Loimijoen ruokalaakso Lähiruoka/ Loimijoen ruokalaakso Vaihtoehtoinen malli Etelä-Suomen keskellä Valinnanvapautta palvelusetelillä.
Women in fire and rescue services Mira Leinonen Helsinki.
Design for All korkeakouluissa? Päivi Tahkokallio — Suomen DfA-verkosto ESOK — Tampere
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Lisätiedot: ©2010 ISO 1 Kansalaisyhteiskunta ja järjestöt ja oikeudenmukaisuuden eetos Muutosvoima yhteiskunnan suuntaamiseksi.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Yhteiskuntapolitiikan eettiset postulaatit ja kestävä kehitys Marja Järvelä Yhteiskuntapolitiikan perusteet Syksy 2005.
Pohjoisimman Lapin Leader ry. INTOA, ROHKEUTTA JA OSAAMISTA PELOTON POHJOISIN
Kehittyneisyyserot Valtioiden jaottelua kehityksen mukaan:
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Lappi – kehittyvä maakunta Lapin talouden kehitysnäkymät Markku Salomaa Pohjolan Osuuspankki.
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Kaivostoiminnan haasteita ja mahdollisuuksia tulevaisuudelle
Kolarin toimintayksikkö
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Kansainvälinen kauppa
Luulajan Teknillinen Yliopisto
Osuustoiminnan Päivä Helsingin Messukeskus Toimitusjohtaja
YMPÄRISTÖETIIKKA.
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Yritykset ja yhteiskunta
Matkailu Matkailija on ihminen joka käy tilapäisesti oman paikkakuntansa ulkopuolella Matkailulla pitkät perinteet (jo antiikin aikana), alkoi yleistyä.
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Megatrendit.
Huomioita sosiaalipolitiikasta
TALOUDELLINEN YHDENTYMINEN
Kestävän kehityksen ulottuvuudet
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Esityksen transkriptio:

Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto SUMILCERE – Kestävä kaivostoiminta, paikalliset yhteisöt ja ympäristösääntely –hankkeessa vertaillaan Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän kaivospaikkakuntia. Kolarctic ENPI:

Puheenvuoron rakenne Mitä ovat kaivosten sosiaaliset vaikutukset? Miten kalottialueen kaivospaikkakunnilla koetaan kaivosten vaikutukset? Onko kaivostoiminta kestävän kehityksen mukaista?

Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Sosiaaliset vaikutukset = hankkeen aiheuttamat muutokset yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan elämässä (International Guidelines and Principles for Social Impact Assessment, Vanclay 2003). Vaikutuksia esimerkiksi: yhteisölliset tai institutionaaliset muutokset, konfliktit paikallisten asukkaiden ja ulkopuolisten toimijoiden välillä, yksilölliset ja perheissä koetut vaikutukset sekä vaikutukset yhteisön infrastruktuuriin. Suomen Lapin kaivoshankkeissa sosiaalisilla vaikutuksilla ”tarkoitetaan niitä yksilöön, yhteisöön tai yhteiskuntaan kohdistuvia vaikutuksia, jotka aiheuttavat muutoksia ihmisten elinoloissa, viihtyvyydessä, hyvinvoinnissa tai hyvinvoinnin jakautumisessa”.

Kaivosten sosiaalisten vaikutusten arvioinnin ongelmat Kaivosalan sosiaalisia vaikutuksia vaikeampi ennakoida kuin monen muun alan: 1) voimakkaan nousun – ja laskun - ala (ns. booming industry), 2) paikallinen tuotanto kytkeytynyt globaaleihin ja monimutkaisiin prosesseihin, 3) lähtökohtaisesti rajallinen tuotantoaika, 4) kaikki kaivokset ovat erilaisia. Nykykäytännöissä sosiaalisia vaikutuksia arvioidaan kaivosten suunnitteluvaiheessa. Varsinaiset vaikutukset realisoituvat vasta hankkeen elinkaaren aikana.

Kaivostoiminnan vaikutukset Kalotin paikallisyhteisöihin (Sumilcere-hanke) Työryhmä: Kuolan tiedekeskus/Klyuchnikova Elena & Korchak Elena, Luulajan teknillinen yliopisto/Ejdemo Thomas & Poelzer Gregory A., Norut/Nygaard Vigdis, Lapin yliopisto/Leena Suopajärvi. Tutkimuspaikkakunnat: FIN/Kittilä, Kolari, NOR/Kvalsund, Sor-Varanger, RUS/Revda, Apatity, Kirovsk, SWE/Kiruna, Pajala. Ympäristövaikutukset: haitat (melu, pöly, veden laadun ongelmat, luonnon pilaantuminen) päivittäin koettuja kaivosten lähialueilla -> huoli myös terveysvaikutuksista. Kauempana huoli ympäristöriskistä. Taloudelliset vaikutukset: myönteistä työpaikat ja investoinnit (palveluihin ja infraan). Kielteistä esimerkiksi muiden elinkeinojen vaarantuminen ja riippuvuus kansainvälisistä firmoista ja globaaleista markkinoista. Sosiaaliset vaikutukset: myönteistä paikkakunnan elinvoimaisuus, vireys ja tulevaisuudentoivo. Mahdollista vain, jos kaivostoiminnan talous ja ympäristövaikutukset kestävällä pohjalla.

Kestävä kehitys pohjoisen näkökulmasta? Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. Brundtlandin komissio/YK Kestävyys – luontokeskeisyys - esimerkiksi luonnon monimuotoisuus ja luonnonvarojen säästeliäs käyttö. Kehitys – ihmiskeskeisyys - esimerkiksi teknologiset innovaatiot ja tiedeperustainen kyky ratkaista ongelmia. Pohjimmiltaan arvovalinta, joka lähivuosina ja vuosikymmeninä ajankohtaistuu entisestään.

Kiitos ja hyvää kotimatkaa! Tack och trevlig resa hem! Leena Suopajärvi Lapin yliopisto