Teurastamon näkökulmia eläinkuljetuksista Tuomas Herva AtriaNauta Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylässä KoneAgria-messujen yhteydessä 24.10.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Golfliiton Liittokokouspäivät, Vaasa Jari Parkkari Hyvinvointi, Terveys ja Golf Jari Parkkari, kansanterveystieteen dosentti, ylilääkäri Tampereen.
Advertisements

 Leiri , sudarileiri  Raksaleiri ja purkuleiri  Paikkana Evon suurleirialue Hämeenlinnassa  Neljä alaleiriä:
Tuulen mittaus Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. Tuuli mitataan kilpailun jokaiselle suoritukselle.
Raimo Päivärinta Luokite-esitelmä.
Oikean osaamisen merkitys yritykselle Työelämän kehittämisstrategian seminaari
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lääninelintarviketarkastaja Raisa Romppanen1 Kokemuksia yleisötilaisuuksien turvallisuuden tarkastamisesta.
Nuorten yhteiskuntatakuu –ryhmän kokous Janne Koskenniemi & Suvi Eriksson SYL Valmistumassa olevien ja vastavalmistuneiden palvelut ja työllistyminen.
Kuinka hyödynnän Nasevaa Hyvinvointituen ehtojen valvonnassa
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Terveet Sorkat- ohjelman jatko ja sorkkaterveystietojen rekisteröinti
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
Sanna Stark Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Leena Kulmala 2007 Kuorma-autossa on eläimiä. Autoon tuodaan lisää eläimiä, niin että se on täynnä. Sinun tehtäväsi on laskea, kuinka monta eläintä autoon.
VTT / Jarkko Lehtinen, Juha Tapio
Eläinsuojeluasiamies ja tulevaisuuden haasteet Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylä Sari Salminen.
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
Nopeuden säätely ja automaattivalvonta Olli Hintikka Liikenne- ja viestintäministeriö
Mihin strategiaa tarvitaan?
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Vakuutusmaksutulo yhteensä 9,1 mrd € Työeläkevakuutusyhtiöiden markkinaosuudet 2007.
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
Konstit on monet Kirjastojen kotipalvelukuljetuskyselyn tuloksia Marja Heroja Johanna Oosi-Villikka Koti- ja laitoskirjastohenkilöstön koulutuspäivä Tampere.
Käytännön ideoita parantamaan sikojen hyvinvointia
Osa-aikatyö Lahti [pvm] [Alatunniste]. Osa-aikatyö lukuina Osa-aikaisten palkansaajien määrä kasvanut yli 60 % viimeisen 15 vuoden aikana Nyt.
Kunnan eläinlääkintähuolto Ympäristöterveydenhuollon koulutuspäivä Lapin kuntien luottamushenkilöille ja viranhaltijoille Läänineläinlääkäri.
Ulkoilureittien vaativuusluokitus Anne Rautiainen, Suomen Latu ry
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
1 Hei, Kouluratsastuksen SM 2013 alkaa nyt viikonloppuna perjantaina ja liikennejärjestelyt näyttelevät isoa osaa kisojen onnistumisen kannalta. Kuten.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turun lääninhallituksen auditorio Osastonjohtaja Maria Teirikko.
IDEOITA KEHITTÄMISEEN Rakentamisen laatu
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Muuramen malli – itsenäisen kunnan valinta
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
VARUSMIESTEN VLK-TOIMINTA Pioneerirykmentti. 14. joulukuuta VLK- toiminnan merkitys pioneerirykmentissä on huomattava sillä osin laadukkaan ja.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA Nuorten seminaari Kuopiossa Mitä nuoruus on? Miten nuoruus näkyy liikenteessä? Miten nuorten riskinottoa liikenteessä.
Esperi Care Parempaa hoitoa
Eläinsuojien ympäristöluvat
Tampereen työllistämistuki
Pienyritykset ja käytettävyys Ville Juhani Lehtonen, 49515B.
Eurooppalaiset säännöt eläinten suojelemiseksi kuljetuksen aikana
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Hyvinvointi, Terveys ja Golf
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillisen yliopiston auditorio
Tuomarikoulutus 2002 Tuulen mittaus u Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. u Tuuli mitataan kilpailun.
KERTATÄYTTÖISET NAUTAKASVATTAMOT –
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Yrittäjien hyvinvointikilta® yrittäjien hyvinvointia tukemassa Yrittäjien hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä.
Paraneeko eläinten hyvinvointi? Eläinlääkärihygieenikkojen yhdistyksen koulutuspäivät Eläinsuojeluasiamies Sari Salminen.
Kanit-ja jyrsijät opintojakso Sonja Kärkkäinen
Maidon jäähdytysjärjestelmät Hygieniatarkastukset maitotiloilla MTT Maitokoneet Esa Manninen.
ONNISTUNUT REKRYTOINTI. Sodankylä Jyväskylä Oulu Kouvola Keuruu Kajaani Mikkeli Tikkakoski Ura puolustusvoimissa 1985 – paikkakuntaa 2-4 vuotta.
1 Kuorma-auton kuljettaja jäi levynipun ja lavan väliin ollessaan lavalla ottamassa vastaan ja sijoittamassa trukin tuomia kipsilevynippuja.
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia! -seminaari
Lastaus kuorma-autoon
Minä kuljettajana Mikko Rautio.
Hoidon saatavuus alatyöryhmä
Kävele kuvan mukaiset matkan kuvaajat
Liha- ja lypsyrotuiset
Esityksen transkriptio:

Teurastamon näkökulmia eläinkuljetuksista Tuomas Herva AtriaNauta Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylässä KoneAgria-messujen yhteydessä Tuomas Herva

(Gebresenbet & Eriksson 1998) Syke (lkm/min) Aika(min) Kuoppia Uuusia eläimiä Auto lähtee Lastaus Purku Ennen lastausta Nautojen syke kuljetuksen aikana kuljetuksen aikaisen stressin kuvaajana Kosteus ja kuumuus tärkeimpiä ongelmia

Onnistuneiden kuljetusten edellytykset Kannattava teurastustoiminta edellyttää keskittämistä ja laadukkaita eläinkuljetuksia –Eläinten hyvinvointi –Ruhojen laatu Hyvä auto: –Ilmanvaihto, jousitus, hyvä kunto Eläinten kuljetuskuntoisuus Eläimiä ei sekoiteta Kuljettajan huolenpito Eläinten käsittely

Tilojen lastausolot kuntoon Kiinteät käytävät tai apuaidat Ohjaaminen nurkan kautta Naudat seuraavat reunaa; vältä käännöstä aidan puolelle

AtriaNauta-palvelun kuljetukset Eläinkuljetuksia hoitaa Tuoretien ohjauksessa reilu 20 yrittäjää noin 40 ajoneuvolla. Koko kalustomme sopii pitkänmatkan kuljetuksiin Lähivuosina on panostettu kalustoon hakien lisää kapasiteettia ja monikäyttöisyyttä, unohtamatta yrittäjien yksilöllisiä tarpeita.

Kuljetukset osana laatuketjua Eläintautien huomioiminen –Kuljetussuunnittelussa tieto tilojen tautitilanteesta Pälvisilsa piilevä ja vaikeiten vastustettava vitsaus –Eläimiä ei viedä matalamman riskitason tiloille –Suositellaan erillisiä lastaustiloja varsinkin maitotiloille –Huolellinen hygienia –Navettaan vain omistajan luvalla Vasikoiden laatuohjeet Korvamerkkien ja terveydentilan tarkastaminen Tiloilta saatava palaute ja muut havainnot Kuljetuskuntoisuuden arviointi Hyvä kalusto ja oikea eläinten käsittely laadun takeena

Kuljetuskuntoisuusohjeet

Neuvotellaan, että kejuinfotieto riittäisi

Kehittämiskohteet Kalustovalinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota: –Eläinten hyvinvointiin kuljetuksen aikana. –Etäisyyksien luomiin haasteisiin. Nautoja on kuljetettu jo jonkin aikaa kahdessa ja sikoja kolmessa kerroksessa. –Hyviä kokemuksia tehokkuuden lisääntymisestä niin kuljetuksessa kuin myös tuottajalla.. –Sonneille lisää käytettävissä olevaa makuutilaa Eläinten kyydissä viettämä aika pyritään minimoimaan: –Keruukalustoa –Autoilijoidemme paikallistuntemus E-merkit –E-merkkien luku kuljetuksissa lisääntyy E-merkin käytön kanssa käsikädessä, tämä tulee nopeuttamaan ja helpottamaan lastauksia. –Myös virheen mahdollisuus pienenee.

Hyvät tulokset Kuljetustapaturmia 0,027 % Kuljetuskuolleisuus 0,018% Uupumisoireita ei todettu lihantarkastuksessa

Lainsäädännön ja viranomaisten tuki Tärkeä osa kuljetusten laatua EU-kuljetusasetuksen luomat puitteet Avien myöntämät eläinkuljetusluvat ja kuljettajien pätevyystodistukset Eläinkuljetusten tarkastukset Tarkastuseläinlääkäreiden valvonta