Painonpudotushaaste 6. kuidut

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Nuoren urheilijan ravitsemus
Advertisements

KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
Mukavaa ja terveellistä elämää?
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Terveelliset elämäntavat
Pertti-Pupun terveellinen ruokavalio
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Muuta elämäsi 90 päivässä
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
KASVIKSET.
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Jääpalloilijan ravinto
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Gerbiili Gerbiilejä kannattaa hankkia kaksi samassa häkissä eläneestä poikueesta. Gerbiilit liikkuvat sekä yöllä että päivällä. Gerbiilin elin aika on.
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
NEOLIFEBAR Hedelmä- ja pähkinä – välipalapatukka.
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Käytätkö säännöllisesti energiajuomia?. Tiesitkö että? Energiajuomia käyttävillä nuorilla on kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
TR90 ® Muuta elämäsi 90 päivässä. Yli KOLMAS- OSA EU:n aikuisväestöstä on tällä hetkellä ylipainoisia EU:n tilanne
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Nestetasapaino.
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Ravinto ja painonhallinta
Ruokaympyrä Elintarvikkeiden suhteelliset määrät.
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Ruokaoppia.
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Avanteen hoidon perusteet
Materiaalin käyttö Ravitsemus-alustuksen on koonnut Vuokko Mäkitalo ja Pauliina Tamminen Suomen Luustoliitosta. Alustus päivitetty Alustus mukailee.
Esityksen transkriptio:

Painonpudotushaaste 6. kuidut

Tervetuloa! Suljethan matkapuhelimesi tapaamisen ajaksi. Kirjoita mahdolliset kysymykset muistiin.

Onnittelut tällä viikolla painoa pudottaneille!

Vointi Oletteko huomanneet muutosta energiatasossa ja jaksamisessa? Oletteko nukkuneet paremmin? Onko vatsa toiminut? Onko makeanhimo vaivannut? Ovatko vaatteet alkaneet tuntua väljemmiltä?

Kuitu Kuidun lähteet Liukoinen ja liukenematon kuitu VIIKON AIHE Kuitu Kuidun lähteet Liukoinen ja liukenematon kuitu Riittävä kuidunsaanti Kuidun hyödyt

Liukoinen kuitu Kuitua saadaan vain kasvikunnan tuotteista ja se voidaan jakaa kahteen ryhmään: liukoiseen eli geeliytyvään ja liukenemattomaan kuituun. Liukoinen kuitu auttaa mm. hidastamaan hiilihydraattien imeytymistä ja näin hillitsemään verensokerin vaihteluita. Kauran ja ohran sisältämä beetaglukaani ja hedelmistä saatava pektiini auttavat myös alentamaan veren kolesterolipitoisuutta. Hyviä liukoisen kuidun lähteitä: omenat appelsiinit porkkanat kaura ohra pavut

Liukenematon kuitu Liukenematon kuitu lisää suolistossa kulkevaa massaa ja nopeuttaa sen etenemistä, ja edistää näin vatsan toimintaa. Se myös edistää hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa ja tukee näin suoliston hyvinvointia. Hyviä liukenemattoman kuidun lähteitä: kasvikset vehnä, maissi, leseet ja täysjyvämurot.

Kuidun hyödyt Kuitu on moniin muihin ravintoaineisiin verrattuna hyvin vähäenergiaista: grammassa kuitua vain 2 kilokaloria, kun esimerkiksi grammassa hiilihydraatteja on 4 kilokaloria. Päivittäinen 25 gramman kuidunsaanti auttaa vatsan toimintaa. Ohran, kauran ja rukiin kuitu lisää suolistossa kulkevaa massaa ja nopeuttaa sen etenemistä sekä tukee suoliston toimintaa. Kaurasta, kauraleseistä, ohrasta ja ohraleseistä saatava beetaglukaani on liukoinen ravintokuitu, jonka on todettu auttavan ehkäisemään veren kolesterolitason nousua, kun sitä nautitaan päivittäin 3 grammaa. Myös liukoinen ravintokuitu pektiini edistää veren kolesteroliarvojen tasapainoa, kun sitä nautitaan 6 grammaa päivässä.

Riittävä kuidunsaanti Kuidun päivittäinen saantisuositus on miehille 35 grammaa ja naisille 25 grammaa päivässä. Monilla kuidun saanti jää kuitenkin vähäisemmäksi.

Näin saat enemmän kuitua XXXXX Vaihda valmismehut hedelmiin ja syö ne kuorineen tai purista ne tuoreeltaan mehuksi. Syö kasviksia runsaasti ja monipuolisesti sekä kypsentämättä että kypsennettyinä. Vältä jalostettuja ja sokeripitoisia muroja aamulla. Vaihda valkoinen riisi täysjyväriisiin, villiriisiin tai ohraan. Lisää papuja keittoihin, pataruokiin ja salaatteihin. Lisää aina jogurttiin tuore- tai pakastemarjoja

Runsaasti kuitua sisältäviä ruoka-aineita Annos Energiaa (kcal) Kuitua (g) Karhunvatukka 150 g 40 5 Mustikka 85 4 Appelsiini 1 kpl (suuri) Punainen omena 1 kpl (keskikok) 100 Päärynä 1 kpl Mansikka 50 3 Parsakaali, keitetty Porkkana, keitetty 35 Keitetyt pavut 100 g 115–140 4–7 Pähkinät ja siemenet 100 g annosta kohti Auringonkukan siemenet 6,0 Hasselpähkinä 6,0 Maapähkinä 8,1 Manteli 7,2 Pellavansiemenrouhe 31,0 Seesaminsiemenet 7,9

Hedelmät ja kasvikset Hedelmät ja kasvikset ovat keskeinen osa terveellistä ruokavaliota, ja niistä saadaan monipuolisesti elimistön tarvitsemia vitamiineja ja kivennäisaineita. Pyri nauttimaan päivittäin 5–7 annosta hedelmiä ja vihanneksia. Koura = annos Hedelmät ja kasvikset ovat luonnostaan rasvattomia, vähäsuolaisia ja hyvin kuitupitoisia.

Päivittäinen terveellinen ravitsemus Aloita jokainen aamu terveellisellä aamiaisella. Nauti päivittäin runsaasti hyvää proteiinia. Syö päivittäin 5–6 pientä ateriaa. Pyri juomaan 2 litraa vettä joka päivä. Syö monipuolisesti hedelmiä ja vihanneksia (vähintään 5 annosta / kourallinen / päivä). Tee säännöllisestä liikunnasta elämäntapa. Pyri nauttimaan 25-35 g kuitua joka päivä.

Ensi viikon aihe Ravintolassa syöminen

Muista ensi kerraksi Muistiinpanovälineet. Pidä viikon ajan ruoka- ja juomapäiväkirjaa ja ota se mukaan tapaamiseen. Tuo ystäväsikin tutustumaan!