Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
Koillismaan kehittämisalue (Kuusamo-Posio-Taivalkoski) Katsaus alueen opinnäytetöihin Koillismaan päätösseminaari Anu Määttä, kehittämiskoordinaattori.
Pienin askelin – snadein stepein -väline oman työn kehittämiseen arjessa – jatkuvan parantamisen toimintatapa Virpi Mattila
Jotta teknologia ei syrjäytyisi naisista WomenIT –teknologiaa tytöille kuin leikiten Johanna Matinmikko Projektipäällikkö, WomenIT:n kasvatus-
”Siellä minä olen heidän keskellään”
PERHEHOIDON HYVÄT KÄYTÄNNÖT Perhehoitoliitto ry
Kasvatuskumppanuus- koulutuspalautteet Kaste -arvioinnin koonti Vastaajia 43 Kysely tehty toukokuussa 2010 Paula Korkalainen.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Haapajärvi on alueen suurin kaupunki 7714 väestömäärällään
usala.swf LASTENTARHANOPETTAJA usala.swf.
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Lapselle hyvä päivä tänään
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Taysin nps ja lastensuojelun yhteistyö
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
VOK-perusteiden taustalla oleva oppimiskäsitys ja rakenne Antti Kauppi Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia.
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
ITÄINEN ALUE Oppilashuoltohankkeen esittely. Itäinen alue (Ahtialan kaupunginosa n asukasta)  Alueella on neljä päiväkotia; Ahtialan, Herrasmannin,
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
T IETOKONE OSANA ESIOPETUKSEN JA VARHAISKASVATUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖÄ H YVINKÄÄLLÄ Anne-Marie Knape.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Work Research Centre University of Tampere Toisen asteen koulutuksen läpäisemistä ja keskeyttämistä koskeva tutkimus Simo Aho.
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
OULUN YLIOPISTO VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS OPETUSHARJOITTELUT
NOPS –hanke 2010 Pirkko Rimpilä-Vanninen, projektipäällikkö Laurea 2010.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Tutkimussuunnitelma Leikin mahdollisuudet äidinkielen opetuksessa 1. ja 6. luokalla Tanja Kaspala.
Fetaalialkoholivaurio ja muuntuva asiantuntijuus - haastattelututkimus alkoholin vaurioittamien lasten palvelujärjestelmästä Tutkija, YTT Susan Eriksson,
Y LEISTÄ Vanhempien ja opettajan erilaisia näkemyksiä lapsen toiminnasta ryhmän jäsenenä Yleensä puhutaan kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä Vanhempien.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely päiväkodit ja esiopetusyksiköt
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely avoin varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen asiantuntija Marita Käyhkö
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Pedagogiikan johtaminen – koulutuksen vaikuttavuus Espoossa Päivähoitoyksiköiden johtajien kokemuksia.
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Valkeisenmäen päiväkoti Nella Baltzar 9J
AJ 2006 Huoli puheeksi –koulutusten koetut vaikutukset Arja Jääskeläinen 2006.
1 Yhdessä voimistuen – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille - Sodankylään perustettu sosiaalityön kehittämisyksikkö Kehittämisen painopiste.
Systeeminen lähestymistapa sosiaalityöntekijöiden koulutuksessa
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
TAIDELÄHTÖISTEN MENETELMIEN KÄYTÖN LISÄÄMINEN PÄIVÄKODISSA
”Elämys- ja seikkailupedagoginen luontoliikunta opetussuunnitelman toteutuksessa: Etnografinen tutkimus” Maarit Marttila, LitT, opinto-ohjaaja   Tampereen.
Kaikki Käy Koulua -toimintamallin arviointitutkimus
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Mamu-Mappaus Pedaali-hanke
Hanna Karlsson / Hanna Karlsson /
Esityksen transkriptio:

Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö Oulun seudun ammattikorkeakoulu Syksy 2011

Tutkimuksen tarkoitus ja aiheenvalinta Tutkimuksen tarkoituksena on kuvailla lastentarhanopettajien kokemuksia omasta ammatillisesta kasvusta Kuusamon kaupungin päiväkodeissa kasvatuskumppanuus-koulutuksen käymisen jälkeen. Aiheenvalinnan taustalla oma kiinnostuksemme tutkijoina kasvatuskumppanuuteen sekä yhteistyökumppanin tarve (tietoa siitä kuinka koulutuksen anti näkyy arjessa).

Tutkimuksen viitekehys Viitekehys koostuu seuraavista pääluvuista: Kuusamon kaupungin varhaiskasvatus ja hankkeet sen kehittämisen taustalla Kasvatuskumppanuus Kasvatuskumppanuuskoulutus Koulutus ja ammatillinen kasvu

Tutkimuksen toteutus Tutkimus on kvalitatiivinen eli laadullinen tapaustutkimus. Aineiston keruu menetelmänä käytimme teemahaastattelua, jonka teemarunko muodostuu kasvatuskumppanuus-koulutuksen tavoitteista. Aineiston analyysiin käytimme teoriaohjaavaa sisällönanalyysia.

Haastatteluiden suorittaminen Haastateltavina tutkimuksessamme oli kolme lastentarhanopettajaa Rajauksena kasvatuskumppanuus-koulutuksen suoritus kokonaisuudessaan sekä työskentely päiväkodissa (ei esiopetuksessa) Jokainen haastattelu oli ainutlaatuinen. Kaikki haastateltavat kertoivat oman uniikin kokemuksensa mukaisesti.

Teemarunko Lastentarhanopettajan ammatillinen kasvu uusien tietojen omaksujana palvelujärjestelmän tuntemus kyky ohjata perhe erityispalveluihin oma rooli moniammatillisessa yhteistyössä ammatillisuuden muuttuminen koulutukseen sisältyneellä tiedolla (myös mikä ei ole muuttunut) Lastentarhanopettajan ammatillinen kasvu uusien taitojen omaksujana uudet menetelmät vahvistaa ja ylläpitää kasvatuskumppanuutta lapsen elämänpiirien ymmärtäminen ja niiden yhteensovittaminen lapsen yksilöllisyys ja turvallisuus päiväkotiryhmässä varhaisessa puuttumisessa kehittyminen ja ennaltaehkäisevä työskentelytapa työtaitojen muuttuminen koulutuksen myötä Lastentarhanopettajan ammatillinen kasvu uusien arvojen omaksujana kunnioitus ja tasavertaisuus perheiden ja päivähoidon välisessä yhteistyössä työhön liittyvien arvojen muuttuminen koulutuksen jälkeen Lastentarhanopettajan ammatillinen kasvu asenteessa ja motivaatiossa omat asenteet ja ennakkokäsitykset oman toiminnan arviointi ja kehittäminen vanhempien osallisuus ja vertaisryhmätoiminta työmotivaation muuttuminen koulutuksen myötä

Tutkimusten tulokset Tiedollisen osaamisen suhteen haastateltavat eivät kokeneet suurta muutosta tapahtuneen Esille nousi kuitenkin seuraavat asiat: Oman ammatti-identiteetin kirkastuminen Työmotivaation nousu Itse-reflektion lisääntyminen Vanhempien kohtaamisen helpottuminen Yhteisen tietopohjan muodostuminen

Haastateltavien kommentteja ”Tämä asia on varmaan sellanen että se kehitys ei pysähdy vaan jatkuu ja jatkuu ja sä opit vähitellen huomaamaan tiettyjä asioita.” ”No ehkä semmonen että pohdiskelee näitä asioita enemmän. Sitä kautta arvioi omaa toimintaa.” ”Ja mitä enemmän sä alat ajattelemaan ja miettimään, sä huomaat että tää ei oo mitenkään helppo työ.” ”Annetaan vanhemmille mahdollisuus kertoa siitä omasta lapsestaan ja kuunnella heidän mielipiteitään ja neuvoja. Sitten opastetaan ja ohjataan, ja tarpeen mukaan annetaan ohjeistusta ammatillisesti.” ”Koulutuksesta sai uusia ideoita ja näkemystä miten toiset hoitaa asioita. Myös rooliharjoituksien aikana näki miten toinen toimii eri tilanteissa.” ”Et sillä lailla positiivisemmaksi vaan ja innokkaammaksi ja ylpeäksi siitä omasta työstä. Se vois olla se sana se ylpeä. Jotenkin siellä vielä kulminoituu se.” ”Työmotivaatio huipussaan. Koulutuksesta sai varmuutta ja rohkeutta kun tulee uutta tietoa.”