Tähän on tultu – eteenpäin on matka PERTTU-SEMINAARI XIII Tampere 29.5.2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille Hoitoonpääsyn toteutumistiedot perusterveydenhuollon.
Työhönvalmennuksella työelämään
Päijät-Hämeen sosiaalipoliittinen foorumi Sibeliustalo, Lahti
Kuntaliiton palvelut muutosviestinnän tueksi
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja syksy 2012 kevät 2013.
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja • Nettikysely KMT Kuluttaja tutkimuksessa. • Kysyttiin lehdistä, jotka vastaaja KMT puhelinhaastattelussa.
Kirjasto mediakasvattajana Koulun “käsikassara” vai itsenäinen toimija? Kirjastot ja media kyselyn satoa Vaasan kaupunginkirjasto Pohjanmaan maakuntakirjasto.
W w w. h a m k. f i / s k i l l s. Skills Trainers’ Academy tuottaa koulutusta kilpailuasiantuntijoille Leikkimielinen kisa yhdeksäsluokkalaisille Kansainvälinen.
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
Lähdetiedot: Timo Oksanen, Annamaija Lehvo & Anu Nuutinen (2003; toim.). Suomen tieteen tila ja taso. Katsaus tutkimustoimintaan ja tutkimuksen vaikutuksiin.
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
Eurolääkärin ohjaaminen terveyskeskuksessa
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa •Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton Manner-Suomessa toimiville yksityishammas- lääkärijäsenille.
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Diabeetikoiden hoitotyytyväisyys Suomessa. Taustaa •Kansallisen diabetesohjelman, Dehkon, yhtenä tavoitteena on, että diabeetikot hallitsevat omahoidon,
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 7/2012 Maahanmuuttajat SAK:laisilla työpaikoilla (N=1153) Eve Kyntäjä SAK:n maahanmuuttoasiantuntija.
Vauhtia ja virikkeitä koulujen kv-suunnitelmiin Keväinen kv-koulutus Tampere Tiina Sarisalmi.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Potilasturvallisuus vanhustyössä
Tieto-osasto / PATI1 Hoitoonpääsy terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten johtaville lääkäreille lokakuu 2013.
Kodin ulkopuolinen väkivaltatyö ja verkostoitumisen merkitys Oulun seudulla VIA VIS –VÄKIVALTATYÖN HANKKEEN PÄÄTÖSSEMINAARI – Miten väkivallan tekijää.
Rauni Leinonen/Kaj.amk1 TYÖELÄMÄSUHTEIDEN EDISTÄMINEN TIETOVERKKOJEN AVULLA –HANKE ( ) Hankkeen PÄÄTÄVOITE oli vahvistaa koulutuksen.
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille lokakuu 2013.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Perusterveydenhuollon tutkimus Perusterveydenhuollon yksiköiden rooli
YLIOPISTON TUKI Elise Kosunen Yleislääketieteen professori PERTTU-seminaari
Johtava sosiaalityöntekijä terveyssosiaalityön toimijana
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
Turvallista moniammatillista lääkehoitoa – case Lapua
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Tutkimus VKK-Metron kehittämistyössä Tuulikki Venninen Tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
Tutkimustoiminta perusterveydenhuollossa työn kehittämisen ja koulutuksen näkökulmasta Marjukka Mäkelä, FinOHTA Jukka Mattila, Kotka.
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Aikakauslehtien lukukerrat KMT Kuluttaja syksy 2013 / kevät 2014.
Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Lokakuussa 2014 Tieto-osasto / PATI.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Taitaja2008-tapahtuman vaikutuksista: Kisojen järjestäjän näkökulma.
Sunnuntai, 29. maaliskuuta 2015 KORKEAKOULUJEN RAKENNEMUUTOKSEN VAIKUTUKSET AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIRJASTOIHIN FinELib-päivä Timo Luopajärvi.
TUTKIELMA PERTTU-SEMINAARI XIII TUTKINTOVAATIMUKSIIN Tutkielma on vapaaehtoinen. Hyväksytyllä tutkielmalla voi korvata koulutusohjelman vastuuhenkilön.
W w w. h a m k. f i mi SELVITYS: KANTA-HÄMEEN OSAAMISTARPEET JA KILPAILUKYKYTEKIJÄT V Ylermi-hanke (Ylemmän korkeakoulutuksen osaamisrakenteen.
Akateeminen terveyskeskus – kehittävien terveyskeskusten verkosto Verkostokehittämishanke Mats Brommels Professori, ohjausryhmän puheenjohtaja
Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Outi Elonheimo Dosentti, LKT, kehittämisasiantuntija
SOKLAN TUTKIMUSSTRATEGIA VUOSILLE Professori Kirsti Lonka FT Auli Toom.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
EVICURES -hanke Kari Saarinen Ylilääkäri, toimintayksikön johtaja, projektipäällikkö PÄÄTÖSSEMINAARI Seinäjoki.
Geriatria Lapissa Pohtimolampi Riitta Matero Geriatrian erikoislääkäri.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
EL- ja EHL-koulutuksen arviointi 2014 Kysely toteutettu huhtikuussa 2015.
YRITTÄJYYSKASVATUSKYSELY. Kyselyn tavoitteet Osa Äänekosken ohjauksen -hanketta Asenteet Kiinnostus yhteistyöhön Opettajat Yritykset Oppilaat.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille Maaliskuu 2013.
Humakin yhteistyöverkoston kartoitus
Anni Vanhala Johtava sosiaalityöntekijä
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Perusterveydenhuollon avosairaanhoidon käyntien käyntisyyt
Vapaaehtoistyön kannusteet/ orientaatiot/ palkkiot
TTS Työtehoseura kouluttaa – tutkii – kehittää
VAKA-verkko Hämeenlinnan ja Riihimäen seuduilla -varhainen tukeminen monimuotoistuvassa varhaiskasvatuksessa – Marjatta.
Esityksen transkriptio:

Tähän on tultu – eteenpäin on matka PERTTU-SEMINAARI XIII Tampere

JÄRJESTYSTÄ KAAOKSEEN

Tiedon avulla, mutta …. Tutkimustietoa ei ole tai on niukasti Omasta työstäni ja sen vaikutuksista Kliinistä tietoa valikoimattomasta väestöstä Perusterveydenhuollon mahdollisuuksista Todellisista kustannuksista Työmme vaihtoehdoista

Suomalaisten vahvuudet Kattavat tilastot ja rekisterit Terveydenhuolto kattaa koko väestön Viranomaiset suopeita Väestö homogeeninen ja osallistuu Perusteknologia hallussa

Mitä yksilö hyötyy? Ammattitaidon kehittäminen ja ylläpito Arvostus, työn tekemisen edellytykset Urakehitys (opinnäytteet) Verkostot Sisältöä elämään Taloudellinen hyöty

Mikä rajoittaa tutkimusta perusterveydenhuollossa? Asenteet, puuttuu traditio Kuluu aikaa ja rahaa Puuttuu tutkimustaitoja Puuttuu hyviä ohjaajia Raportointi on työlästä Tutkimuksen vääristymät

Sirpa Järvelä Kari Mattila Doris Holmberg-Marttila Asiantuntijahoitaja Ylilääkäri, professori Vastuualuejohtaja, ylilääkäri Yleislääketieteen vastuualue Yleislääketieteen vastuualue Yleislääketieteen vastuualue Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Pirkanmaan sairaanhoitopiiri TUTKIMUS- JA KEHITTÄMISTOIMINTA SISÄ-SUOMEN JA POHJANMAAN TERVEYSKESKUKSISSA

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Taustaa - Sosiaali- ja terveysministeriön suunnittelema EVO-rahoituksen uudistus: terveydenhuoltotutkimuksen vahvistaminen - Pirkanmaan sairaanhoitopiirin yleislääketieteen vastuualueen intressi: tutkimustyön tukeminen perusterveydenhuollossa - Tehtävänä kartoittaa tutkimus- ja kehittämistoiminta Tampereen miljoonapiirin (Sisä-Suomi ja Pohjanmaa) terveyskeskuksissa 2000-luvulla - Menetelmät: - Puhelinhaastattelu - Nettikysely - Vierailuhaastattelu

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Puhelinhaastattelu Langan päässä johtava lääkäri, johtava hoitaja tai kehittämistoiminnasta vastaava - Kiinnostus: Suuri vaihtelu sairaanhoitopiireittäin ja terveyskeskusten välillä - Ongelmat: palvelurakennemuutos, kehittäminen oman työn rinnalla, henkilökuntapula ja -vaihtuvuus, ohjauksen puute - Raportteja 2000-luvulla: väitöskirjoja, graduja, opinnäytetöitä, laadunparannustöitä, kyselyjä, julkaisemattomia selvityksiä

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Webropol-kysely Kysely tehtiin 50 terveyskeskukseen, joista 25 vastasi - Tutkimus- ja kehittämisraportit 2000-luvulla: - Suurin osa julkaisuista oli lehtiartikkeleita kotimaisissa tai ulkomaisissa alan lehdissä, - Muutama väitöskirja ja kirjankappale, lisäksi raportteja julkaisusarjoissa ja abstrakteja. - Lukuisia erilaisia opinnäytetöitä ja laadunparannustöitä. -Raportteja oli tehty kaikissa sairaanhoitopiirissä, mutta vain osassa terveyskeskuksia - osa oli tehnyt julkaisuja tasaisesti vuosittain, osa vuosituhannen alussa tai vasta viime vuosina. - Vastaajien mielestä tutkimus kuuluu perusterveydenhuoltoon ja terveyskeskukset ovat kiinnostuneita tutkimus- ja kehittämistyöstä - Suurin osa vastaajista ilmaisi terveyskeskuksen hyötyvän tutkimus- koulutuksesta ja tukipalveluista.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Terveyskeskukset (%), jotka ilmoittivat julkaisemattomia raportteja tutkimus- ja kehittämishankkeista

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Terveyskeskusten edustajien mielipiteitä tutkimusasioista

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Terveyskeskusten edustajien kokema hyöty tutkimuskoulutuksesta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Vierailuhaastattelut Vierailut tehtiin seuraaviin terveyskeskuksiin Tampereen terveyskeskus (PSHP) Lempäälän terveyskeskus (PSHP) Uudenkaarlepyyn terveyskeskus (VSHP) Kauhavan terveyskeskus (E-PSHP) Riihimäen terveyskeskus (K-HSPH) Oiva, Hollola (P-HSHP)

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Vierailuhaastattelut - Terveyskeskuksen ajatukset oman sairaanhoitopiirinsä tutkimus- ja kehittämistoiminnasta - Sairaanhoitopiiriin kannustava osaaja (lipunkantaja), joka markkinoi tutkimustoimintaa terveyskeskuksiin - Hankkeisiin ulkopuolinen osaaja: hankkeiden arviointi, mittareiden kehittäminen - Terveyskeskuksen mielipiteitä, ideoita ja toiveita oman tutkimus- ja kehittämistoiminnan suhteen - Aiheen pitää tulla terveyskeskuksesta - Johtamiseen koulutusta, myös tutkimusjohtamiseen - Keskussairaalan ja terveyskeskuksen yhteistyö paremmaksi - Terveyskeskusten välinen vuoropuhelu (toiminta, menossa olevat hankkeet) - Tutkimuskysymyksiä terveyskeskuksissa - Kuinka paljon dementiaa esiintyy yleislääkärin tai hoitajan vastaanotolla? - Miten saadaan nuoret lääkärit motivoitumaan vanhustyöstä, neuvola- ja kouluterveydenhuollosta? - Kehittyykö ammattitaito työelämässä; kohottaako työnantajan tarjoama koulutus ammattitaitoa?

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Yhteenveto Sairaanhoitopiireissä ja terveyskeskuksissa on eroja asenteessa tutkimus- ja kehittämistoimintaa kohtaan Ongelmat ovat kuitenkin kaikilla samoja Tutkimustoiminta terveyskeskuksissa edellyttää - johdon koulutusta, kiinnostusta, osaamista ja tukea - henkilöstön koulutusta ja riittävyyttä - sijaisia kehittämisprojektien ajaksi - terveyskeskusten välistä yhteistyötä - lääkäreiden ja hoitajien yhteistyötä - sairaanhoitopiiriin koordinaattoria perusterveydenhuollosta

Tutkimuksen tulevaisuuden strategiat (EGPRN)