Skills-laivaseminaari 20.5.2010 Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä: VerkkoSote Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä ITK-konferenssi.
Advertisements

 Omakielinen opetus Ideoita opettajien yhteistyöhön sekä materiaalia opetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn Samran Khezri Turun Lyseon koulu
Y RITTELIÄS JA HYVINVOIVA V ARSINAIS -S UOMI. 2 Kestävää kilpailukykyä ja aktiivista osaamista jokaiselle. Varsinais-Suomen koulutusstrategian visio 2015+
TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN VERKOSTOAKATEMIA (TVA)
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Osuuskunta mukana yrittäjyyskasvatuksessa Leena Varis
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Oppimisen ja osaamisen tuottamisen ekosysteemi Kouvolatalo
Yrittäjyys HAAGA-HELIASSA -seminaarisarja Asiantuntijasta yrittäjäksi klo Nuori yrittäjyys –ohjelma HAAGA-HELIAssa Arene ry: Tarja Römer-Paakkanen,
Ryhmä 1. Ryhmätyöskentely  Fysiikan kokemukset: monipuolinen henkilöstörakenne, kansainvälisyys, tutkijakoulutettavat tiiviisti mukana, yhteisjulkaiseminen.
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
Turun esi- ja perusopetuksessa
Liikkuminen oppimisen ja yhteisöllisyyden tukijana peruskoulussa
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
YVI Yrittäjyyskasvatus opettajankoulutukseen!
Kasvatuksen ja opetuksen tulevaisuus Sastamalan kaupungin tulevaisuusseminaari
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Nuorten ja nuorten aikuisten viestintästrategia Miksi?Kenelle?Miten?Mitä?
Turun Kielitivolin koulutusristeily
Vakka Verkostoon – Vanhustyön koulutuksen kehittäminen ja arviointi Seminaari Tampere.
Yrittäjyysfoorumi Kemi Oppilaitosten yrittäjyyteen liittyvien käytänteiden arviointi Mitä se on ja miten se voidaan tehdä? Kari Ristimäki
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Yrittäjyyskasvatuksen tutkija- ja toimijatapaaminen Vaasa Yrittäjyyskasvatuksen tutkimuksen ja käytännön haasteet Runsas 10 vuotta yrittäjyyskasvatusta.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
APE-opinnot: 7. lähipäivä
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Ihmisen kolme olemusta
Be Better! Liity jäseneksi nuorkauppakamariin Suomen Nuorkauppakamarit ry Nuorten johtajien ja yrittäjien kansainvälinen verkosto.
Yrittäjämäisen ’Effectuation’-kehittämisen teoria ja käytäntöä Lähteet: Prof. Saras D. Sarasvathy, Effectuation: Elements of Entrepreneurial.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
1 © 3/28/2015 Koulumestarin koulu - Espoo ITK
HSE/PYK Mikkeli Yrittäjyyskasvatuksen teoreettinen viitekehys – metakognitiosta, meta- konatioon ja meta-affektioon Paula Kyrö Helsingin kauppakorkeakoulu.
Omakielinen opetus Ideoita opettajien yhteistyöhön
Markus Talvio Quest-kouluttaja, tutkija, luokanopettaja Lions Quest tunne- ja vuorovaikutustaitojen ohjelmien laatukriteerien valossa
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Tähän otsikko (Arial Narrow, koko 28 p) – Tähän tekstiä… (Fonttina Arial Narrow, koko 20 p) tähän tekstiä – tähän tekstiä Tekijä, pvm.
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
Tutkimuspohjainen opetus ja opetuksen kehittäminen
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ TykePartner III–hanke 2008 – ohjausryhmä.
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Yrittäjyyskasvatuksen tutkija- ja toimijatapaaminen – Vaasa
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Ops seminaari Askola.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Yrittäjyyden ja muiden tulevaisuuden taitojen edistäminen nykykoulussa Juho Norrena Yrittäjyyskasvatus Seinäjoki.
TERVETULOA! Opiskeluhuollon oppimisverkosto Marke Hietanen-Peltola Johanna Jahnukainen.
Tampereen yliopisto Ammattikasvatuksen tutkimus- ja koulutuskeskus Paula Kyrö.
ME-hengen kehittäminen
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
Täydennyskoulutus Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
Hoitotieteiden tutkimusseura HTTS r.y.
Heli Potinkara, Haaga-Helia ammatillinen opettajakorkeakoulu
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
YRITTÄJYYDEN OPETTAMINEN
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Tarina - MiniMikkeli Tarina alkoi 2014 – 2015 vuoden vaihteessa
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Ajatuksia itsesäätelystä koulun näkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.

1.Mitä ymmärrämme yrittäjyyteen oppimisen ja kasvamisen prosessilla ammatillisen koulutuksen näkökulmasta? 2.Mitä uskallamme ja haluamme tavoitella ja miten uskomme ja luotamme kykyymme tehdä se? 3. Miten voisimme sen tehdä 4.Ketä ”me” olemme ja keiksi ”me” tulemme?

Mitä ymmärrämme yrittäjyyteen oppimisen ja kasvamisen prosessilla ammatillisen koulutuksen näkökulmasta?

Kansainvälinen kehitys – uusista yrityksistä uusiin yrittäjiin  painopiste yrityksen käynnistämisestä yrittäjyysvalmiuksiin  Tärkeää:  halu ryhtyä yrittäjäksi  ympäristön ja läheisten tuki  usko omiin kykyihin  halua kantaa yrittäjyyteen liittyviä riskejä  yrittäjillä taipumus suhtautua muita positiivisemmin epävarmuuteen  ELI KYSE ON  kyvystä havaita, luoda ja hyödyntää mahdollisuuksia ja halusta toteuttaa niitä

Persoonallisuuden ja älykkyyden konstruktiot

Yrittäjyys elinikäinen polku – mutta mihin?

Vaikuttamisen logiikka Sarasvathy 2006 Kuka olen? Mitä tiedän? Ketä tunnen? Mitä voin tehdä Sidosryhmien sitoutuminen Vuorovaikutus muiden kanssa Uudet keinot Uudet Tavoitteet UUDET MAHDOLLISUUDET JA UUDET TOIMINTATAVAT Voimavarojen laajeneva sykli Käytettävissä olevat keinot Actual courses of Action possible

Ketä ”me” olemme ja keiksi ”me” tulemme? Opettajan identiteetin muutos, jota luonnehtii Mahdollistaja, kanssatoimija ja tukija Me= oppilaat, muut opettajat, yrittäjät ja muut sidosryhmät Myös opettaja uskaltaja, riskin ottaja, omiin kykyihin luottaja ja tekijä Myös kysyy: Kuka olen? Mitä tiedän? Ketä tunnen? Ja toimii ja muuttaa toimintaansa

9 Yrittäjyyden opetuksen Uravaikutus (Charney & Libecap 2000) Opiskelijat, joilla oli yrittäjyysopintoja muita todennäköisemmin: –Suurempi varallisuus (62% korkeampi kuin niillä joilla ei yrittäjyysopetusta) –Korkeammat palkat (27%) –Työskentelivät enemmän uusien tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä

10 Pienyrityksen omistajat ja johtajat Sampo Pankin yrittäjätutkimus 2010, vertailu : Joitakin tuloksia: Ovat elämäänsä tyytyväisiä ja onnellisia Arvostavat terveyttä, perhettä ja työn sisältöä

Yrittäjyyskasvatuksen vaiheet Vaihe luvun alku – haaste piirreteorioille – onko yrittäjyys synnynnäistä vai voiko yrittäjyyteen kasvattaa Vaihe 2: Mitä on yrittäjyyteen ja yrittäjämäinen oppiminen 1990-luvun lop. ja luvun alku Vaihe 3: Miten yrittäjyyttä opetetaan Vaihe 4:Millainen on yrittäjämäinen opettaja ja oppimisympäristö

YKTT -Valtakunnalliset Yrittäjyyskasvatuspäivät Turussa

Yrittäjyyskasvatuksen Tutkimusseura RY Yrittäjyyskasvatuksen Tutkimusseuran tarkoituksena on edistää yrittäjyyskasvatuksen monitieteistä tutkimusta ja sen käytäntöön soveltamista. Yhdistys tukee yrittäjyyskasvatuksen tutkimusta, tutkijoiden ja toimijoiden keskinäistä kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä, järjestää konferensseja sekä edistää ja harjoittaa alan julkaisutoimintaa. Yrittäjyyskasvatuksen tutkimusseura voi myös antaa lausuntoja ja edistää tavoitteidensa toteuttamista erilaisissa kansallisissa ja kansainvälisissä yhteisöissä ja yhteistyöelimissä. Seuraan kuuluu yrittäjyyskasvatuksen tutkijoita, opettajia, yrittäjiä ja vaikuttajia ympäri Suomen. Tervetuloa mukaan!