PÄMI - Avokuntoutusmallin kokeilu- ja kehittämishanke 2007 – 2010 (2011) Sininauhaliitto ja Mielenterveyden keskusliitto jäsenjärjestöineen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NUORTEN SYÖMISHÄIRIÖT
Advertisements

Kokemuksia päihdepalveluiden yhteistyöstä psykiatrian ja perusterveydenhuollon kanssa Anneli Raatikainen.
KUNTO -projekti
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kommenttipuheenvuoro ”Kumppanin kylijessä”
TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
2. Lapin mielenterveys- ja päihdepäivät Rovaniemellä 4. – ”Ihmisyyden äänellä – vertaistuki mielenterveys- ja päihdekuntoutuksessa” vertaisohjaaja.
Kuntamarkkinat Helsinki
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella Projektin ajoitus 2003–2005.
Koti On Paras SLU –alueiden perheliikuntahanke KOTIPA.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
PK-kehittämispalvelut
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Väkivaltatyön kokonaisuus ja eri toimijoiden roolit
Tukitoimintaa syömishäiriötä sairastaville ja läheisille
Suupohjan seutuportaali –hanke
Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke,
RHi ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella Projektin ajoitus 2003–2005.
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Keski-Uudenmaan teatteri KUT & TEOS-hankkeen hedelmät.
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
Erityisesti Isä-projekti
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
Pirjo Marttila 2009 Avustajatoiminta Sotainvalidien Veljesliitto Varsinais-Suomen piirin tukihenkilökoulutus
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Päiväkeskustoiminnan tutkimushanke Sininauhaliitto Tutkija Aki Rogel.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2008 – 2011 Laajennettu työssäoppiminen –hankkeen tavoitteet osana valtakunnallista työssäoppimisen kehittämishanketta Vertaisarviointi.
Työikäisen CP-vammaisen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi ja toimintakyky ja niiden ylläpitäminen Kuntoutuspolut ja asiantuntijaverkostot.
OTE ammattiin – KIINNI elämään Kotityöpalvelujen ammattitutkinto tuettuna oppisopimuskoulutuksena.
Opin Ovi -hankkeet OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
Päiväkeskus osana kuntien päihdetyötä Matti Mäkelä Pikassos Oy
Innova Länsi-Suomen akk
Hyvinvointi- ja teknologiaseminaari Hyvinvointiteknologian jatkotutkinto ov Informaatioteknologian erikoistumisopinnot 20 ov Hyvinvointiteknologian.
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Sininauhaliitto on kristillisten päihdejärjestöjen keskusliitto
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
Päihde- ja mielenterveystyö kuntoutujan näkökulmasta
Toimitusjohtaja Matti Toivola Hoitotyön johdon päivät Helsinki Helsinki Congress Paasitorni Tiistai aamupäivän vaihtoehtoinen.
Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke
Aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikkö Virpi Pikkuaho
Kansainväliset hankkeet Anneli Pienimäki Päihdetyön kehittämispäällikkö Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sininauhaliitto.
OSALLISUUS JA KOKEMUSASIANTUNTIJA
Muna vai kana – onko väliä? Päihde- ja mielenterveysasiakkaiden avokuntoutuksen kehittämishanke PÄMIn väliseminaari Tampere.
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS - hanke
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
MIEPÄ-projekti mielenterveys- ja päihdekuntoutujille – Asiakkaiden ja yhteistyötahojen näkemyksiä projektista.
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
-projektin koordinaatio Jenni Wessman, Peppi Saikku
Kohtaamisia pelimaailmassa
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Oikea palvelut oikeaan aikaan
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osahanke Muistisairaan palveluprosessimalli Ohjausryhmä
Lapsen oikeuksiin ja tietoon perustuva toimintakulttuuri
Arvioinnista arkipäivää
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Päihdetapauslaskenta 2011
MIELI pt (personal trainer)
Osatyökykyisille tie työelämään
Esityksen transkriptio:

PÄMI - Avokuntoutusmallin kokeilu- ja kehittämishanke 2007 – 2010 (2011) Sininauhaliitto ja Mielenterveyden keskusliitto jäsenjärjestöineen

Miksi tällainen hanke?  Päihde- ja mielenterveysongelmat kasaantuvat yhä useammin samoille henkilöille.  Noin 50 % huumeidenkäyttäjistä ja 30 % alkoholin ongelmakäyttäjistä kärsii mielenterveysongelmista (Wahlbeck 2003; Huumeongelma Euroopan unionissa ja Norjassa).  Päihteitä ongelmallisesti käyttävistä nuorista jopa 70–90%:lla on arvioitu olevan mielenterveyshäiriö (Marttunen 2004).

Paljonko tällaisia asiakkaita on?  Arviolta noin suomalaisella on yhtäaikainen alkoholi- ja mielenterveysongelma sekä ainakin suomalaisella yhtäaikainen huume- ja mielenterveysongelma.  2-diagnoosien määrän katsotaan kasvaneen nopeasti ja kasvun uskotaan jatkuvan myös lähitulevaisuudessa (Pirkola & Wahlbeck 2004; Holopainen 2004A).

Mielenterveys järjestöjen toiminnan piirissä  Mielenterveysseuran Linkki-jaksojen asiakkaista tehdyn selvityksen mukaan ”Noin kolmasosa Kolmas Linkki -projektin osallistujista kärsi päihdeongelmista, lähinnä liittyen alkoholin käyttöön” (Forsman ym. 2003, 28).  Mielenterveyden keskusliiton Otetta elämään nuorille aikuisille -kurssille vuonna 2004 hakeneista 17,5%:lla todettiin ennen kurssia 2-diagnoosi tai kurssihakemuksessa otettiin päihteidenkäyttö muuten esille.

2D:n hoito yleensä laitosmaisissa olosuhteissa  Suomessa mielenterveys- ja päihdeongelmat ja niiden hoitaminen on perinteisesti erotettu toisistaan, mutta viime vuosina useat eri asiantuntijat ovat todenneet näiden yhtäaikaisen hoidon tehokkaimmaksi. He ovat kaivanneet lisää yhteistyötä päihde- ja mielenterveyssektoreiden välille.  Alueellisista hankkeista mittavin on Pohjanmaa- hanke.  Laitoskuntoutuksessa yhteistyötä ja 2- diagnoosiasiakkaiden hoidon kehittämistä on jo tehty.  Kaikkein intensiivisintä hoitoa tarvitseville on avattu päihdepsykiatrisia osastoja yliopistollisiin keskussairaaloihin ja muutamiin psykiatrisiin sairaaloihin.

Polku-projekti  Päihde- ja mielenterveyspalvelujen rajoja ylittäviä kehittämistoimia on tehty ainakin Järvenpään sosiaalisairaalan, Alvi ry:n ja Niemikotisäätiön 2- diagnoosiasiakkaiden Polku- projektissa

2D hoito keskittynyt laitoksiin  Intensiivisen laitoskuntoutuksen ja asumispalveluiden kehittämistä on siis tehty ja tehdään eri puolilla Suomea.  Mielenterveys- ja päihdekuntoutuksen yhdistävää avotoimintamallia ei sen sijaan ole juurikaan kehitetty

PÄMIN:n TAVOITTEET  PÄMI-projektin tavoitteena on kokeilla ja kehittää sekä PÄihde- että Mielenterveyskuntoutujien toipumista tukevaa avokuntoutusmallia kolmella paikkakunnalla.  Kehittämistyön tuloksena syntyvä malli on sovellettavissa ja siirrettävissä yhä uusille paikkakunnille.  Malli antaa eväitä itsenäiseen asumiseen ja arjesta selviytymiseen.

Kokeilu- ja kehittämistoimintaa  Mallin avulla kokeillaan ja kehitetään kansalaisjärjestölähtöistä avotoimintaa 2D-asiakkaille.  Toiminnan tukipisteinä ovat Sininauhaliiton jäsenjärjestöjen päiväkeskukset.  Kurssimuotoisen kuntoutusmallin pohjana käytetään Mielenterveyden keskusliitossa testattua vertaiskuntoutujien ohjelmaa, jota täydennetään päihdeosuudella.

Projektin toimijoiden roolit  Osahankkeiden työntekijät vastaavat paikallistasolla avokuntoutusmallin suunnittelusta ja organisoinnista paikallisten jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.  Koordinaatio vastaa osahankkeiden välisestä yhteistyöstä sekä tukee jäsenyhteisöjä avo-kuntoutusmallin testaamisessa ja kehittämisessä.  Koordinaatio vastaa hankkeen arvioinnista, tiedotuksesta sekä koostaa hankkeen raportit rahoittajalle.

Projektityöntekijöiden rooli  Projektin työntekijät tekevät avokuntoutusta parityönä jäsenyhteisöjen kanssa.  He kehittävät toimijoiden valmiutta tuottaa palveluja niin, että nämä kykenevät ottamaan vastaan 2D-asiakkaita itsenäisesti myös hankkeen päätyttyä.  Projektin työntekijät auttavat yhdistämään päihde- ja mielenterveystyön osaamisen avokuntoutusmalliksi, joka tukee 2D asiakkaiden selviytymistä itsenäisessä asumisessa.

Kohderyhmä  Projekti tukee sellaisten henkilöiden selviytymistä, jotka itse kokevat tarvitsevansa apua sekä mielenterveys- että päihdeongelmaan ja jotka ovat jo käyneet akuuttihoidon esimerkiksi psykiatrisessa sairaalassa.  Asiakkaat, jotka eivät ole enää laitoskuntoutuksen tai vahvasti tuetun asumisen tarpeessa, vaan siirtymässä kuntoutuspolussa jo itsenäisemmän asumisen suuntaan.  2D-asiakkaat, jotka ovat olemassa olevien palveluiden piirissä, mutta hyötyvät 2D-problematiikan huomioimisesta ja sen erityispiirteiden kunnioittamisesta, jolloin heidän kuntoutumisensa saa oikeanlaista tukea. Näiden asiakkaiden hoitosuhde esim. A-klinikalle ja/tai mielenterveystoimistoon jatkuu, mutta hankkeen turvin he saavat valmiuksia sekä tukea selvitä arjesta.

Mitä toimijat saavat  Toimijat saavat ymmärrystä nähdä 2D- hoidon ja -kuntoutuksen tarvetta ja rohkeutta ohjata näitä asiakkaita tämän toiminnan piiriin.  Yhteistyömahdollisuuksia parannetaan kehittämällä ja toteuttamalla yhdessä paikallisten jäsenyhteisöjen kanssa avokuntoutustoimintaa.  Tukitoimintaa toteutetaan ryhmien ja kurssien sekä arkea tukevan päiväkeskustoiminnan avulla.

Muut yhteistyökumppanit  2-diagnoosiasiakkaiden kuntoutumiseen liittyvät haasteet eivät koske vain SinL:n, Mtkl:n ja projektipaikkakuntien yhteistyökumppaneiden työntekijöitä.  Myös muille tarjotaan mahdollisuus osallistua räätälöityihin koulutuksiin ja mahdollisuus käyttää hyväkseen projektissa kehitettyjä työmenetelmiä.

Vertaistyöntekijät  Projektissa vertaistyöntekijät tukevat toipujia yhdessä ammattilaisten kanssa.  Ammatillisuus nähdään yleisiin malleihin perustuvana asiantuntijatietona, joka luo toipujalle turvaa ja uskoa asioiden hallittavuuteen.  Ammatillisuus varmistaa yksilöllisen tilan ja ajan sekä oikeat tukimuodot kunkin toipujan tarpeen mukaisesti.

Mitä eri toimijat saa hankkeeseen osallistumisesta  Mielenterveydenkeskusliiton ja Sininauhaliiton jäsenjärjestöt. Jäsenyhteisöt saavat tiedollisia ja asenteellisia valmiuksia sekä uusia työvälineitä 2D-asiakkaiden kohtaamiseen. Mtkl:n ja SinL:n jäsenyhteisöjen seudullinen yhteistyö lisääntyy.  Ammattilaisten osaaminen ja työvälineet 2D-asiakkaiden tukemiseksi lisääntyvät. Työtä lähdetään toteuttamaan sekä kehittämään siten, että 2D- asiakkaiden tarpeet huomioidaan kokonaisvaltaisemmin. Koulutusten ja yhteistyön kautta verkostotyö järjestöjen välillä lisääntyy. Lisäksi hyviä käytäntöjä voidaan levittää ja juurruttaa eri toimipaikkoihin.  Vertaiset saavat työvälineitä ja lisäksi he pääsevät omassa toipumisessaan eteenpäin tekemällä vertaistyötä. Mielenterveydenkeskusliitossa (TRIO- loppuraportti) on todettu vertaistyöntekijänä toimimisen edistävän kuntoutumista.  Muut ammattilaiset ja paikalliset yhteistyökumppanit hyötyvät projektista sen aikana koulutuksiin osallistumalla ja sen jälkeen projektissa tuotettujen työvälineiden ja tiedon hyödyntämisellä. Projektin yhteistyökumppaneina toimiva Polku-projekti hyötyy asumispalvelua/itsenäistä asumista tukevasta työmuodosta. Pämi toimii Pohjanmaa-hankkeen ja Päijät-Hämeen keskussairaalan vuonna 2007 toteutettavan koulutuksellisen 2D-hankkeen yhteistyön ja osaamisen vaihdon luonnollisena jatkumona, kun ammattilaisten 2D-asiakkaiden kohtaamiseen liittyvä osaaminen on kehittynyt.

Tavoiteltavat tuotokset  Projekti yhdistää järjestöjen ja paikallisten toimijoiden osaamista sekä kehittää olemassa olevia materiaaleja. Muokataan 2-diagnoosiasiakkaiden selviytymistä tukevaa Trio-projektin materiaalia ja täydennetään sitä päihdeosuudella siten, että hankkeessa syntyy:  2D-asiakkaan kurssilaisen käsikirja  Kouluttajan opas  Vapaaehtoistyöntekijän opas  Kurssiohjelma  Avoryhmäohjelma

Toiminta Tampereella  Käynnistyy keväällä 2007  Sininauhaliiton jäsenjärjestöistä Pirkanmaan Sininauha ja sen Hervannan alueella sijaitseva päiväkeskus toimii avokuntoutuskurssitoiminnan pääasiallisena kiintopisteenä. Osahankkeen päihdetyön työntekijä sijoittuisi fyysisesti Hervannan päiväkeskukseen.  Mielenterveystyöntekijä sijoittuisi hallinnollisesti Mielenterveyden Keskusliiton Turun aluekeskuksen alaisuuteen ja hänen fyysisenä sijoituspaikkanaan olisi Mielenterveysyhdistys Taimi ry Tampereella.  Paikallisista yhteistyötahoista toimintaan ovat jo sitoutuneet Naisten Suojakoti ry, Kan ry:n Tampereen Ankkuri, Pelastusarmeijan hoitokoti, Pirkanmaan Sininauha ja Mielenterveys yhdistys Taimi ry.

Pilottialueella luodaan puitteet  Tampereella luodaan toiminalle rakenteet, jotka ovat monistettavissa muille projektipaikkakunnille.  Trio-projektin oppaiden muokkauksessa, kurssitoiminnan sisällön tuottamisessa sekä päihde- ja mielenterveystyön asiantuntemuksen yhdistämisessä työntekijät tekevät kiinteää yhteistyötä keskenään.  Mtkl:n työntekijän vastuulla on ryhmä /kurssiaineiston muokkaaminen ja Sininauhaliiton työntekijän vastuulla on kehittää päiväkeskustoiminnan sisältöä siten, että se huomioisi paremmin 2D-asiakkaan tarpeita arjen tukena.  Suunnitteluvaiheessa tavoitteena oli järjestetään kuntoutujille kannusteena fyysisen kuntoutuksen laitosjakso

Lahti ja Haminan seutu mukaan 2008  Hankkeen toisessa vaiheessa, heti vuoden 2008 alussa mukaan tulee Lahden ja Haminan seudun osahankkeet. Haminan seudun osahanke koostuu kolmesta paikkakunnasta: Haminasta, Miehikkälästä ja Virolahdesta.  Toteutus noudattelee Tampereen osahankkeen toimintaa kurssi- /ryhmätoiminnan, päiväkeskustoiminnan sekä fyysisen kuntoutustoiminnan yhdistelmällä.