Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko 2008 23.1.2008 Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA 2005-2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

Huonekalujen valmistus Lahti  TOL 310 Huonekalujen valmistus • Konttori ja myymäläkalusteiden valmistus (TOL 3101) • Keittiökalusteiden valmistus.
• Kotimainen liikevaihto (laskutus) oli noin 162,6 Meuroa, (150 Meuroa) • Vientilaskutus oli noin 9,1 Meuroa,( 9,7 Meuroa) • Yhteensä 171,7 Meuroa • 1871.
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Suomen Pankki Euro & talous –lehti (4/2006) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2006) Tiedotustilaisuus
Elintarviketeollisuuden esittely
Toimitusjohtajan katsaus. Liikevaihto Kotimaa Vienti.
Ilkka Nieminen PIENET- JA KESKISUURET TAVARANTOIMITTAJAT KAUPAN YHTEISTYÖKUMPPANEINA KALAVIIKKO 2008 JOHTAJA ILKKA NIEMINEN PÄIVITTÄISTAVARAKAUPPA.
Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Tietoa elintarviketeollisuudesta ja koulutuksesta Elintarviketeollisuusliitto ry 2012.
ELINTARVIKEKEHITYKSEN OSAAMISKESKUSOHJELMA Foodwest Oy.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Pellervon Pirkanmaan seminaari
Avena Nordic Grain Oy • 1 Viljamarkkinakatsaus Avena Nordic Grain Oy Kaija Viljanen Ellivuori
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
1 MARKKINAKATSAUS RAHASTOPÄÄOMA SUOMALAISISSA SIJOITUSRAHASTOISSA.
Arene Tehtävämme on parantaa päivittäisen elämän laatua.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Elintarviketeollisuuden tilannekatsaus
Norjan kalatalouden näkymiä 2008 Nofima, Fiskeriforskning
Marjojen tuotekehityksestä ja suuntauksista maailmalla
Elinkeinokalatalouden näkymiä ohjelmakaudella Kalaviikko, Ylitarkastaja Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö.
Energiavuosi 2012 Sähkö Energiateollisuus ry
- mahdollisuus kehittämiseen -
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Sijoitusrahastojen vuosi 2010 Finanssialan Keskusliitto Markku Savikko.
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
Projektin nimi: Iso rinkeli
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute / Puunhankinnan kehittämisseminaari Kouvola Urakointimahdollisuudet.
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Pohjoismaat ja Venäjän markkinat Toimitusjohtaja Leif Fagernäs Pohjola-Nordenin seminaari
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Takamatkalta tähtien joukkoon Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymisen edistäminen eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä Pertti Kinnunen
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Työvoiman saatavuus Uudellamaalla ▪poistuma –työpaikkojen määrä kasvaa –työvoimavaje 6 500/vuosi – vuonna 2015 yhteensä jo yli LÄHTEET:
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
TÖISSÄ FINANSSIALALLA
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Venäjä Viennin keskeinen panostusalue. Toiminnan painopiste jakelutien rakentaminen. Panostusalueet Pietari, Moskova, muut miljoonakaupungit. Kohderyhmänä:
Tulikivi Oyj  Tulikivi Oyj rakentaa uuden tuotantolaitoksen Juukaan vuonna  Investointi on Tulikiven kasvustrategian mukainen toimenpide.
Rauman kauppakamarin Työvoima- ja osaamiskysely  Sähköinen kysely –  Kysely lähetettiin 307 kauppakamarin jäsenelle  Vastanneita 114,
TAMPEREEN KAUPUNKI – TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ 1 Ennakkotietoja työpaikoista vuodelta 2004 Vuoden 2004 ennakkotiedot työpaikoista julkaistiin
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
4 hyvää syytä panostaa matkailuun
20 Yritykset käyvät ulkomaankauppaa s
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
Ajankohtaista elintarvikealalta
Pori Marko Jori.
LR.
Kari Tuutti Yksikönjohtaja, Long Products Outokumpu
Metsäteollisuuden työvoima
Esityksen transkriptio:

Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA

Kansainvälistyvä elintarvikeala −Mikä on Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA –Visio 2015 –Ohjelman vaiheet –Järkiruoka −Elintarviketeollisuus Suomessa ja maailmalla –Haasteita riittää – niin myös mahdollisuuksia −Kuluttaja ratkaisee –Terveellisyys on trendi –Terveyttä tuetaan monin keinoin −Kala ja ERA?

Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA Suomesta terveellisen ravitsemuksen mallimaa Terveydenhuolto Elintarvikkeet ja ravitsemus Ympäristö Venäjä Intia

Suomi – kilpailukykyinen terveellisen ravitsemuksen edelläkävijä Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA VISIO 2015 Yhteistyöllä mallimaaksi – järkiruoan edelläkävijäksi

Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA Yhteistyöllä mallimaaksi STRATEGIA Minne halutaan mennä ja miten sinne päästään? HANKKEET JA TOIMENPITEET Konkretisoiminen projekteiksi KÄYTÄNTÖ Osaksi alan toimintaa Kaupallistaminen

Järkiruoka Herkullista ja terveellistä ruokaa, jonka tiedät tuovan hyvää oloa!

Elintarviketeollisuus Suomessa

Elintarviketeollisuus on merkittävä Euroopassa elintarviketeollisuus –on suurin teollisuudenala –työllistää yli 4 miljoona henkeä Suomessa elintarviketeollisuus –suurin kulutustavaroiden valmistaja (7,1 mrd. €) –neljänneksi suurin teollisuudenala, noin 2000 toimipaikaa –työllistää henkeä, teollisuudenaloista kolmanneksi eniten –huolehtii osaltaan Suomen elintarvikeomavaraisuudesta –käyttää 85-prosenttisesti kotimaisia raaka-aineita Koko elintarvikeketju –työllistää Suomessa noin henkilöä eli 13 % työllisestä työvoimasta

Suurimmat toimialat Osuus tuotannostahenkilö- kunnasta 1.Teurastus, lihanjalostus27 %27 % 2.Meijerituotteet, jäätelö 21 %13 % 3.Ruokaleipä, kahvileipä, keksit 11 %27 % 4.Olut, virvoitusjuomat, kivennäisv.8 %7 % 5.Rehut6 %3 % 6.Kasvikset, hedelmät5 %6 % 7.Suklaa, makeiset, kaakao4 %5 % 12. Kalateollisuus1,4 %2,1%

Haasteita riittää – −Suomi on pieni maa isossa maailmassa −Tuonti kasvaa −Elintarviketeollisuus ja ketju hajallaan −PK-valtaisuus −Kansainvälistymisen vaikeus

Suomi on pieni maa suuressa maailmassa

Elintarvikkeiden tuonti ja vienti 1985– milj. euroa Koko tuonti Teoll. valm. tuonti Koko vienti Teoll. valm. vienti

Kotimarkkinoita menetetään, kasvua viennissä ja lähialueilla −Elintarvikkeiden kokonaistuonnin kasvu jatkuu –tuonti kasvanut useista EU-maista (Saksa, Ruotsi, Puola) –Merkittävimmät tuontituotteet: alkoholijuomat, hedelmät, juusto, vihannekset ja raakakahvi −Elintarvikkeiden vienti kasvussa –merkittävimmät vientituotteet: juusto, alkoholijuomat, sokerikemian tuotteet, voi, sianliha, suklaa –Suomi onnistunut viennissä Venäjälle (20 %), Ruotsiin, Japaniin ja USA:han −Etabloituminen lähialueille etenee Tuonti ja vienti

Elintarviketeollisuuden kehitys Tuotannon bruttoarvo 8,1 mrd. €8,9 mrd. € Tuotannon jalostusarvo1,9 mrd. €2,0 mrd. € Henkilöstön määrä Liikevoiton osuus liikevaihdosta3,5 %3,7 % Omavaraisuusaste46,2 %45,0 % Vienti0,9 mrd. €1,2 mrd. € Tuonti1,9 mrd. €2,7 mrd. €

Haasteita riittää – niin myös mahdollisuuksia −Suomi on pieni maa isossa maailmassa −Tuonti kasvaa −Elintarviketeollisuus ja ketju hajallaan −PK-valtaisuus −Kansainvälistymisen vaikeus −Suomen luonto –Marjat, kalat, sienet −Laatu ja turvallisuus −Puhtaus −Rehti ja osaava kansa −Ravitsemusosaaminen −Funktionaaliset tuotteet −Lähiruoka −Ruokamatkailu −Pieni maa - helppo tehdä yhteistyötä −ERIKOISTUMINEN MAHDOLLISTAA KANNATTAVAN VIENNIN

Kuluttaja ratkaisee

Ruokatrendit tukevat kalan käyttöä 1. Kotona ruokailun satsataan - Harrastus - Taloudellisuus 2. Ruokakeskustelussa maku ratkaisee ”Sieltä sain hyvää kalaa…” myös nettikeskustelu vilkasta 3. Esivalmistetut ja pakatut tuotteet - kokkauksen helppous 4. Lähiruoka itsepoiminta/pyydystys ja kalastus 5. Eettinen syöminen, eläinten hyvinvointi koetaan tärkeäksi 6. Välttämisperiaate – ”ton”- ruuat lisääntyvät: rasvaton, lisäaineeton, sokeriton, laktoositon jne. ovat yhä suositumpia ihmisten pyrkiessä syömään terveellisemmin – hyvästä mausta tinkimättä 7. Todella terveellinen – tutkitusti ja myös lääkärin suosittelema -Ravitsemusneuvottelukunta suosittaa lisäämään mm. kalan käyttöä 8. Välipalat ja pikkuateriat lisääntyvät Lähde:mm. Food Technology –lehti, USA, 2007

Lähteet: FAO/Statistics Division/Food Balance Sheet 2003, CAOBISCO, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Kulutuslukuja eri maissa kg(l)/hlö/vuosi (2003) 1)sis. juusto, voi erikseen 2)sis. säilykkeet ja mehut 3) v. 2004, hiilihappoiset, ei kivennäisvesiä

ERA ja kala?

Yhteistyöllä −Sitran ERA-ohjelmassa tehdään monipuolista yhteistyötä –Hankkeissa –Klustereissa Marja Keliakia Venäjä −Tavoitteena kansainvälisen kaupan lisääminen −Kala-alan klusteri?

Yhteinen vientitoimija Venäjälle ERA-ohjelma ja pk-sektori / miniklusterit 2 Klusterin yritysyhteistyö - 20 yritystä Yhteisten haasteiden fokusointi Fintorus Oy:n ja Finprod OOO:n perustaminen - 14 yritystä + Luoteisvenäjän Rahastot, Sitra Fintorus Oy Huolinta Logistiikka Sertifioinnit jne. Sitran ERA-hanke: rahoitus, viestintä, markkinaselvitykset, kv-osaaminen Finprod OOO Pietarissa Markkinointi Myynti Finprod OOO Moskova … Fintorus Oy Uudet osakeannit Viennin kasvu Tavoitteena yhteinen brändi Venäjällä

Kala ja ERA? Kyllä, mutta KYLLÄ −Järkiruokaa −Potentiaalia −Suomessa erikoisosaamista −Vahva yhteistyöliitto −Tärkeä Suomen imagolle mutta −Jalostusarvo −Lisäarvotuotteet −Hintakilpailu −Yhteistyö toimijoiden kesken.. −Klusterin mahdollisuus

Rohkeutta ja yhteistyötä! Lisätietoa ERA-ohjelmasta: