Kansainvälistyvä elintarvikeala Kalaviikko Liisa Rosi Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA
Kansainvälistyvä elintarvikeala −Mikä on Sitran Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA –Visio 2015 –Ohjelman vaiheet –Järkiruoka −Elintarviketeollisuus Suomessa ja maailmalla –Haasteita riittää – niin myös mahdollisuuksia −Kuluttaja ratkaisee –Terveellisyys on trendi –Terveyttä tuetaan monin keinoin −Kala ja ERA?
Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA Suomesta terveellisen ravitsemuksen mallimaa Terveydenhuolto Elintarvikkeet ja ravitsemus Ympäristö Venäjä Intia
Suomi – kilpailukykyinen terveellisen ravitsemuksen edelläkävijä Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA VISIO 2015 Yhteistyöllä mallimaaksi – järkiruoan edelläkävijäksi
Elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA Yhteistyöllä mallimaaksi STRATEGIA Minne halutaan mennä ja miten sinne päästään? HANKKEET JA TOIMENPITEET Konkretisoiminen projekteiksi KÄYTÄNTÖ Osaksi alan toimintaa Kaupallistaminen
Järkiruoka Herkullista ja terveellistä ruokaa, jonka tiedät tuovan hyvää oloa!
Elintarviketeollisuus Suomessa
Elintarviketeollisuus on merkittävä Euroopassa elintarviketeollisuus –on suurin teollisuudenala –työllistää yli 4 miljoona henkeä Suomessa elintarviketeollisuus –suurin kulutustavaroiden valmistaja (7,1 mrd. €) –neljänneksi suurin teollisuudenala, noin 2000 toimipaikaa –työllistää henkeä, teollisuudenaloista kolmanneksi eniten –huolehtii osaltaan Suomen elintarvikeomavaraisuudesta –käyttää 85-prosenttisesti kotimaisia raaka-aineita Koko elintarvikeketju –työllistää Suomessa noin henkilöä eli 13 % työllisestä työvoimasta
Suurimmat toimialat Osuus tuotannostahenkilö- kunnasta 1.Teurastus, lihanjalostus27 %27 % 2.Meijerituotteet, jäätelö 21 %13 % 3.Ruokaleipä, kahvileipä, keksit 11 %27 % 4.Olut, virvoitusjuomat, kivennäisv.8 %7 % 5.Rehut6 %3 % 6.Kasvikset, hedelmät5 %6 % 7.Suklaa, makeiset, kaakao4 %5 % 12. Kalateollisuus1,4 %2,1%
Haasteita riittää – −Suomi on pieni maa isossa maailmassa −Tuonti kasvaa −Elintarviketeollisuus ja ketju hajallaan −PK-valtaisuus −Kansainvälistymisen vaikeus
Suomi on pieni maa suuressa maailmassa
Elintarvikkeiden tuonti ja vienti 1985– milj. euroa Koko tuonti Teoll. valm. tuonti Koko vienti Teoll. valm. vienti
Kotimarkkinoita menetetään, kasvua viennissä ja lähialueilla −Elintarvikkeiden kokonaistuonnin kasvu jatkuu –tuonti kasvanut useista EU-maista (Saksa, Ruotsi, Puola) –Merkittävimmät tuontituotteet: alkoholijuomat, hedelmät, juusto, vihannekset ja raakakahvi −Elintarvikkeiden vienti kasvussa –merkittävimmät vientituotteet: juusto, alkoholijuomat, sokerikemian tuotteet, voi, sianliha, suklaa –Suomi onnistunut viennissä Venäjälle (20 %), Ruotsiin, Japaniin ja USA:han −Etabloituminen lähialueille etenee Tuonti ja vienti
Elintarviketeollisuuden kehitys Tuotannon bruttoarvo 8,1 mrd. €8,9 mrd. € Tuotannon jalostusarvo1,9 mrd. €2,0 mrd. € Henkilöstön määrä Liikevoiton osuus liikevaihdosta3,5 %3,7 % Omavaraisuusaste46,2 %45,0 % Vienti0,9 mrd. €1,2 mrd. € Tuonti1,9 mrd. €2,7 mrd. €
Haasteita riittää – niin myös mahdollisuuksia −Suomi on pieni maa isossa maailmassa −Tuonti kasvaa −Elintarviketeollisuus ja ketju hajallaan −PK-valtaisuus −Kansainvälistymisen vaikeus −Suomen luonto –Marjat, kalat, sienet −Laatu ja turvallisuus −Puhtaus −Rehti ja osaava kansa −Ravitsemusosaaminen −Funktionaaliset tuotteet −Lähiruoka −Ruokamatkailu −Pieni maa - helppo tehdä yhteistyötä −ERIKOISTUMINEN MAHDOLLISTAA KANNATTAVAN VIENNIN
Kuluttaja ratkaisee
Ruokatrendit tukevat kalan käyttöä 1. Kotona ruokailun satsataan - Harrastus - Taloudellisuus 2. Ruokakeskustelussa maku ratkaisee ”Sieltä sain hyvää kalaa…” myös nettikeskustelu vilkasta 3. Esivalmistetut ja pakatut tuotteet - kokkauksen helppous 4. Lähiruoka itsepoiminta/pyydystys ja kalastus 5. Eettinen syöminen, eläinten hyvinvointi koetaan tärkeäksi 6. Välttämisperiaate – ”ton”- ruuat lisääntyvät: rasvaton, lisäaineeton, sokeriton, laktoositon jne. ovat yhä suositumpia ihmisten pyrkiessä syömään terveellisemmin – hyvästä mausta tinkimättä 7. Todella terveellinen – tutkitusti ja myös lääkärin suosittelema -Ravitsemusneuvottelukunta suosittaa lisäämään mm. kalan käyttöä 8. Välipalat ja pikkuateriat lisääntyvät Lähde:mm. Food Technology –lehti, USA, 2007
Lähteet: FAO/Statistics Division/Food Balance Sheet 2003, CAOBISCO, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto Kulutuslukuja eri maissa kg(l)/hlö/vuosi (2003) 1)sis. juusto, voi erikseen 2)sis. säilykkeet ja mehut 3) v. 2004, hiilihappoiset, ei kivennäisvesiä
ERA ja kala?
Yhteistyöllä −Sitran ERA-ohjelmassa tehdään monipuolista yhteistyötä –Hankkeissa –Klustereissa Marja Keliakia Venäjä −Tavoitteena kansainvälisen kaupan lisääminen −Kala-alan klusteri?
Yhteinen vientitoimija Venäjälle ERA-ohjelma ja pk-sektori / miniklusterit 2 Klusterin yritysyhteistyö - 20 yritystä Yhteisten haasteiden fokusointi Fintorus Oy:n ja Finprod OOO:n perustaminen - 14 yritystä + Luoteisvenäjän Rahastot, Sitra Fintorus Oy Huolinta Logistiikka Sertifioinnit jne. Sitran ERA-hanke: rahoitus, viestintä, markkinaselvitykset, kv-osaaminen Finprod OOO Pietarissa Markkinointi Myynti Finprod OOO Moskova … Fintorus Oy Uudet osakeannit Viennin kasvu Tavoitteena yhteinen brändi Venäjällä
Kala ja ERA? Kyllä, mutta KYLLÄ −Järkiruokaa −Potentiaalia −Suomessa erikoisosaamista −Vahva yhteistyöliitto −Tärkeä Suomen imagolle mutta −Jalostusarvo −Lisäarvotuotteet −Hintakilpailu −Yhteistyö toimijoiden kesken.. −Klusterin mahdollisuus
Rohkeutta ja yhteistyötä! Lisätietoa ERA-ohjelmasta: