Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Elintarviketeollisuuden esittely
Ruoka-Suomi -teemaryhmä toimitusjohtaja Heikki Juutinen Elintarviketeollisuusliitto ry
2
ETL:n hallinto Hallitus (30 jäsentä) Työvaliokunta (8 jäsentä)
Toimikunnat ja ryhmät Elintarvikelainsäädäntötoimikunta Kaupallinen toimikunta / HoReCa-ryhmä Koulutustoimikunta Logistiikkatoimikunta / TiTo-ryhmä Tutkimustoimikunta Työmarkkinatoimikunta Viestintätoimikunta Ympäristötoimikunta Toimialayhdistykset Alkoholijuoma • Broileri • Etanoli • Kala • Maltaat Myllyt • Lastenruoka • Leipomot • Luonnontuote Makeiset ja keksit • Margariini • Mausteet Mehut ja säilykkeet • Paahtimot • Pakasteet ja peruna • Panimo- ja virvoitusjuomat • Rehut Jäätelö • Liha • Meijerit • Tärkkelys • Valmisruoka Öljynpuristamo • Öljypellava Elintarviketeollisuuspooli Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö HJ
3
ETL:n organisaatio Heikki Juutinen Elintarviketeollisuuspooli
toimitusjohtaja Elintarviketeollisuuspooli Viljo Holopainen, valmiuspäällikkö Tarja Julmala, johdon assistentti Jäsenyys- ja hallintopalvelut Anne Hela-Ellonen, talous- ja hallintopäällikkö Olli Anttonen, tietohallinnon asiantuntija Nea Kettunen, hallintosihteeri Anne Koskelainen, toimistosihteeri Otto Vara, toimistosihteeri Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Sirpa Rinne, viestintäjohtaja Timo Jaatinen, johtaja (yhteiskuntasuhteet) Marja-Liisa Santala, viestintäassistentti Työmarkkinat Petri Linkoneva, johtaja Heikki Väänänen, neuvoa-antava johtaja Antti Hakala, toimialapäällikkö Kerttu Hallberg, toimialapäällikkö Mika Lallo, apulaisjohtaja Annika Lindholm, asiamies Leila Slotte-Palmula, toimialapäällikkö* Asta Mörsky, lakimies Tuulikki Raitanen, sihteeri Liiketoiminta Maija Peltola, johtaja Irmeli Mustonen, toimialapäällikkö Marika Säynevirta, toimialapäällikkö Heli Tammivuori, toimialapäällikkö* Anna Vainikainen, asiamies Helena Karuvuori, tilastosihteeri Helena Mattila, sihteeri Tutkimus ja lainsäädäntö Seppo Heiskanen, johtaja Marleena Tanhuanpää, toimialapäällikkö Elisa Piesala, elintarvikeasiantuntija Irmeli Männistö, sihteeri *äitiysvapaalla HJ
4
Prosessien vastuualueet
Työmarkkinapolitiikka Työehtosopimuspolitiikka Työsuhdekoulutus Työvoimakysymykset Työsuojelu Palkkatilastot Toimikunnat: Työmarkkinatoimikunta Koulutustoimikunta Liiketoiminta Raaka-ainepolitiikka Kansainvälinen kauppapolitiikka Vastuullinen yritystoiminta Päivittäistavara- ja HoReCa-kauppa Toimitusketjun hallinta PK-yritystoiminta Taloudelliset analyysit Toimikunnat ja ryhmät: Kaupallinen toimikunta / HoReCa- ryhmä Logistiikkatoimikunta / TiTo-ryhmä Ympäristötoimikunta Tutkimus ja lainsäädäntö Elintarvikelainsäädäntö Tutkimus ja kehitys Ravitsemus Elintarvikkeiden Tutkimussäätiö Elintarvikepäivä Toimikunnat: Elintarvikelainsäädäntö- toimikunta Tutkimustoimikunta HJ
5
ETL:n strategiset toiminta-alueet
Joustavat ja uudistuvat työmarkkinat Kilpailukykyisen raaka-aineen ja muiden tuotantopanosten saanti Elintarviketeollisuuden vahva arvostus Maistuva Suomi yrityksille ja kuluttajille Teollisuuden näkökannat huomioon ottava lainsäädäntö Tehokas ja vastuullinen arvoketju HJ
6
Elintarviketeollisuuden kehitys
Tuotannon bruttoarvo 8,1 mrd. € 9,5 mrd. € Tuotannon jalostusarvo 1,9 mrd. € 2,2 mrd. € Henkilöstön määrä Liikevoiton osuus liikevaihdosta 3,5 % 4,6 % Omavaraisuusaste 46,2 % 41,1 % Vienti 0,9 mrd. € 1,4 mrd. € Tuonti 1,9 mrd. € 2,9 mrd. € HJ
7
Suomen elintarviketeollisuus ulkomailla Ulkomaan liiketoiminnot 4,1 mrd. euroa vuonna 2006
USA 1 1 Kiina 1 1 Luvut kuvaavat vähintään 50-%:sti suomalaisomisteisten ETL:n jäsenyritysten toimintaa. 8 6 3 4 2 1 32 16 7 1 (Valko-Venäjä) 18 9 1 (Ukraina) 1 3 1 9 8 1 8 4 2 3 1 1 1 1 = tuotantolaitos = myyntikonttori, pakkaamo tai varasto = osakkuus- tai yhteisyritys tai yhteistyösopimus HJ
8
Elintarvikkeiden tuonti ja vienti 1985 - 2007
HJ
9
Ruoan osuus kulutusmenoista Suomessa
% 100 90 Ruoka 80 70 60 50 40 30 20 Lähde: Tilastokeskus, Kansantalouden tilinpito * MTT:n arvio 10 1956 1966 1971 1976 1981 1985 1990 1998 2003 2004 2005 2006 2007* 1994/96 2001/02 HJ
10
Elintarviketeollisuuden investoinnit
Milj. € Elintarviketeollisuuden investoinnit 4000 Koko tehdasteollisuuden investoinnit 3500 3000 Elintarviketeollisuuden kiinteiden investointien käyttötarkoitus v. 2008, % 2500 2000 7 17 1500 1000 51 415 325 401 371 391 424 25 500 Kapasiteetin korvaaminen Kapasiteetin lisääminen 2003 2004 2005 2006 2007 2008 * Rationalisointi Lähde: Tilastokeskus ja EK:n investointitiedustelut Muu * v suunnitelmat HJ
11
Elintarviketeollisuuden t&k-panostus
Osuus Vuosi Milj. € jalostusarvosta ,3 2,2 % ,4 2,4 % ,7 2,8 % ,8 3,1 % 2007 e 55,7 2,6 % Lähde: Tilastokeskus HJ
12
Suomen elintarvikealan tulevaisuus
Uhkien ja riskien torjuntaa – vahvuuksien ja mahdollisuuksien hyödyntämistä Raaka-ainemarkkinoiden turvaaminen ja mahdollisuuksien hyödyntäminen Kuluttajalähtöisyyden kehittäminen koko ruokaketjussa T&K&K Elintarviketeollisuuden ja pt-kaupan/horeca- asiakkaiden vuorovaikutuksen parantaminen Teollisuuden kansainvälisen liiketoiminnan kehittäminen Toimialan rakennekehityksen jatkaminen Alan imagon ja arvostuksen vahvistaminen Kuluttajien luottamuksen säilyttäminen - turvallisuus, terveellisyys, tuoreus, maittavuus, edullisuus Yritystoiminnan esteiden poistaminen HJ
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.