Yhteenveto ja johtopäätökset AMO-asiakirjojen analyysistä ja asiantuntijahaastatteluista Kehittämistyöryhmän kokous 13.3.2008 Heli Saarikoski, 13.3.2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

Lempäälän ja Vesilahden maaseutuohjelma 2010 – 2030 Heikki Konsala.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Koulutustilit – väliraportin johtopäätöksiä Ida Mielityinen Kansalaisopistojen rehtoripäivä.
TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Vaikuttaminen ammattikorkeakoulussa ja yhteiskunnassa Järjestökoulutus HPJ Joni Lappalainen.
KELPO projekti Tuija Ikäläinen, koordinaattori
Kuntalaispalautteen kokoamispalvelu Multibase Oy Tämä on kuvaus palvelumallista, jonka pohjalta Kauniaisten kaupunki käynnisti pilottiprojektin. palvelumalli:1-3.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Yhteistoiminnallinen oppiminen ja tiedon rakentaminen Esitys laadullisten lähestymistapojen kokeilemisesta HyvAMO-hankkeessa Heli Saarikoski,
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Matinkylän Huollon arvot Luotettava •Mitä se on? –MH Oy:n historia paikallisena toimijana –Asiakkaiden omistama ja johtama –Tunnettu ja avoin Yhteistyökykyinen.
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Metsäntutkimuslaitos MOSSE: Ekologiset tarkastelut yksityismetsien aluetason yhteistoiminnallisessa suunnittelussa. Sosiaalinen kestävyys.
Projektisalkun hallinta
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
MTK-VIRRAT RY. Yhdistys •Perustettu 1917 •Jäsenet; virtolaiset maatalous- ja metsätalous- sekä maaseutuyrittäjät 485 henkilöä •Yhdistyksen tarkoitus,
Miten koulutusjaoston toimintaa tulisi kehittää? - työpaperi Mustalla kehittämishaaste Vihreällä kehittämisajatuksia / ehdotuksia.
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
TTL Sosiaalisessa mediassa
AMO ihanneprosessi Annika Kangas Jukka Tikkanen Rovaniemi Metsävarojen käytön laitos, Oulun AMK.
Yhteenveto ja johtopäätökset AMO-asiakirjojen analyysistä, asiantuntijahaastatteluista ja metsäneuvostokyselystä Jukka Tikkanen ja Annika Kangas,
AMO prosessin osallistuneiden näkemys ihanneprosessista Ninni Saarinen, Annika Kangas & Heli Saarikoski Oulu Metsävarojen käytön laitos, Metsäntutkimuslaitos.
Auditointiryhmän asettaminen  Metsäneuvoston kokouksessa päätettiin perustaa metsäohjelman seurantaan auditointiryhmä.  Auditointiryhmään kutsuttiin.
Osallistuminen sidosryhmien näkökulmasta -kysely metsäneuvostojen jäsenille Marjo Laitala.
Kalle Nieminen, Kajaanin yliopistokeskus (2011) KYLÄPARLAMENTIT – HYVIÄ TOIMINTATAPOJA.
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
Finnan kehittämisideoiden hallinta LUONNOS Heli Kautonen ja Aki Lassila Konsortioryhmän kokous
HANKKEEN ALOITUSVAIHE:
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa ICT-vaikutusarvio eri muutosskenaarioissa.
Seminaarin tavoitteet Murmanskissa joulukuu 2010 Mare Rantaniemi ja Natalia Strelskaja Projektipäälliköt.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Toimintasuunnitelma & Vuosikertomus Alueelliset järjestöpäivät
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Kristiina Hormia-Poutanen DIGITAALISEN KIRJASTON PALVELUIDEN OHJAUSJÄRJESTELMÄ Keskuskirjastokokous
VIRVE –hanke  Suullinen palaute tuloksista  Tulosten kommunikatiivinen validointi  Lopullinen raportti on suullisen palautteen mukainen.
HeTa1 Taloushallinnon palvelujen keskittämismahdollisuudet HeTa- esiselvitys 2007.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
Viestintäsuunnitelma
Päijät-Hämeen Paras-hankkeen ulkoinen arviointi tuloksia ja toimenpide-ehdotuksia
SUK-verkoston palkitseminen Ansioristit – kriteerit, aikataulut ja hinnat.
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Seminaari Suomen ympäristökeskuksen Auditorio Helsinki Elina Nikkola, MMM.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
Järjestöpäivät. Romanifoorumin löydät netistä:
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Arki sujuu helpommin, kun apu löytyy läheltä. Johtokunnan kokous Ajankohtaiskatsaus Pertti Mäkelä
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Yleistä tutkimuksesta
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
MIKSI ARVIOINTIA TEHDÄÄN? Arvioinnilla saadaan tietoa siitä, mitä tuloksia toiminnalla on saatu aikaan ja miten toimintaa tulisi kehittää. Tietoa oman.
Oppilaiden ja huoltajien osallisuus hyvinvoivassa koulussa Marja Kannisto Yhteisöpedagogi YAMK, AmO.
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
Yhteisten palvelujen asiakasohjauksen uudistaminen
Vertaisoppiminen I Mirja Määttä.
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Tietoarkkitehtuurin kehittäminen
Etelä-Savon maakunta- ja soteuudistus
Elinvoimainen asumiskaupunki Hämeenlinna kuuluu Suomen viiden suosituimman matkailukaupungin joukkoon. Jotta tähän päästään,
Järjestökoulutuksen kehittäminen
Digitiekartta ja Luova- laboratorio
Kaupunkistrategian laadinta
Potilaat mukaan Käypä hoito -suositusten laatimiseen
Esityksen transkriptio:

Yhteenveto ja johtopäätökset AMO-asiakirjojen analyysistä ja asiantuntijahaastatteluista Kehittämistyöryhmän kokous Heli Saarikoski,

Tarkastelunäkökulma Mitä kehittämistarpeita AMO-prosessissa on osallistumisen ja vaikuttavuuden näkökulmasta?

Keskeiset teemat Ohjelman rakenne ja painopisteet Vaihtoehtotarkastelu Kansalaisten osallistuminen Sitoutuminen Metsäneuvoston toiminnan tehostaminen Raportoinnin kehittäminen

Ohjelman rakenne ja painopisteet -Nykyisiin ohjelmiin sisältyy perusteellinen kuvaus metsäsektorin nykytilasta -Sen sijaan toimenpideosio usein suppea ja ylimalkainen; ”lisätään neuvontaa taimikoiden hoidon edistämiseksi” ja ”tehdään yhteistyötä vesiensuojelutoimien edistämiseksi”. --> Seuraavalla ohjelmakierroksella painopiste tavoitteisiin ja ennen kaikkea toimenpiteisiin? --> SWOT-analyysin tarpeellisuus??

Ohjelman rakenne ja painopisteet -> Ei taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden työryhmiä vaan esim. ”Taimikoiden hoidon edistämistyöryhmä”, ”Retkeilyreittien kehittämistyöryhmä” ja ”Metsäkanalintujen pesimisedellytysten parantaminen” – työryhmä?  Ohjelman konkretisointi ja terävöittäminen

Vaihtoehtotarkastelu -Vaihtoehtotarkastelu tehty 9 ohjelmassa -Vaihtoehdot ovat vaihtoehtoisia hakkuumääriä --> Vaihtoehtotarkastelun laajentaminen (toiminnallisia vaihtoehtoja joihin sisältyy muutakin kuin erilaisia hakkuumääriä; strategisia linjauksia)

Vaihtoehtotarkastelu Vaihtoehtoja on vertailtu MMM:n ohjeistuksen mukaan 6 ohjelmassa ja suppeammin yhdessä ohjelmassa, 6 ohjelmassa vaihtoehtoja ei ole vertailtu lainkaan Vaihtoehtojen vertailussa eroja: -”Vaihtoehtotarkastelun jälkeen valittiin se metsien raakapuun käytön taso, joka vastaa parhaiten taloudellisten, ekologisten ja sosiaalisten tavoitteiden toteutumista”, vs. -”Vaihtoehto D on pelkästään maaseudun työllisyyden kannalta arvioituna paras vaihtoehto” mutta toisaalta ”Vaihtoehto D ei ole sertifioinnin nykykriteerien mukainen”.

Vaihtoehtotarkastelu  MMM:n vertailukriteeristö hyvä; sen laajempi hyödyntäminen vaihtoehtojen vertailussa  Vaihtoehtojen vertailu eri näkökulmista

Vaihtoehtotarkastelu Vaihtoehtojen valinta: -Erilaisia pisteytysmenetelmiä (Borda count, 1-6 asteikko, kullakin taholla 40 pistettä) -Erilaisia pisteyttäjiä: metsäneuvosto, projektiryhmä, sidosryhmäseminaari --> Miten kukin taho arvotti erilaisia vaihtoehtoja? --> Yhtenäinen malli?? --> Sidosryhmien edustus metsäneuvostossa --> Pisteytyksen merkitys?

Sitoutuminen ”Ohjelmaprosessin tavoitteena on sitouttaa toimijat yhteisiin tavoitteisiin” ja luoda ”yhteinen näkemys ja tahtotila”. -Missä määrin voidaan odottaa osapuolten sitoutuvan ohjelmaan, jonka sisällöstä päättää viime kädessä metsäkeskuksen johtokunta? -Toisaalta K-S arviointityöryhmä: ”Metsäkeskuksen johtokunta hyväksyy metsäohjelman, mutta ei osallistunut aktiivisesti sen laadintaa – sitoutuminen?” - Ongelmana myös konkreettisten tavoitteiden puute; kuinka paljon tietyn MH-yhdistyksen tulisi istuttaa taimikoita vuodessa?

Kansalaisten osallistuminen – K-S: ”Kansalaismielipiteen ja metsänomistajien mielipiteiden kerääminen vaikeaa, mutta jotenkin se on tehtävä”. – Osallistumisaktiivisuus yleisötilaisuuksiin ja internet- kyselyihin on ollut vähäistä – Palautetta ei ole käsitelty kovin systemaattisesti AMO- prosessissa – Häme-Uusimaalla kaksi metsäneuvoston kokousta seminaareina, jotka avoimia myös suurelle yleisölle – Rannikolla sidosryhmäseminaareja

Kansalaisten osallistuminen Harkittavaksi:  Joko yleisöpalautteen systemaattisempi käsittely ja dokumentointi ohjelmaraporttiin, tai  Palautteen kerääminen esimerkiksi valtakunnallisen metsäbarometrin ja suunnattujen kyselyjen sekä valikoiduille kohderyhmille järjestettyjen tilaisuuksien avulla.  Myös yleisölle avoimet metsäneuvoston kokoukset toimiva vaihtoehto

Metsäneuvosto Osallistumisaktiivisuus korkea (keskimäärin 71%) Tuonut pöydän ympärille uusia sidosryhmiä Metsäneuvosto koetaan hyödyllisenä yhteydenpito- ja tiedonvaihtofoorumina -> Uusia työkaluja kuitenkin tarvitaan keskustelun jäsentämiseksi ja uusien ideoiden tuottamiseksi

Raportoinnin kehittäminen Läpinäkyvyyden parantaminen -Prosessikuvaus: -Metsäneuvostojen ja työryhmien jäsenet, kokoukset ja niissä käsitellyt asiat, seminaarit ja yleisötilaisuudet ja niiden osallistujamäärät, muut osallistamismenetelmät - Eri tahojen näkemysten kirjaaminen ohjelmaan - Sidosryhmien näkemykset (esim. vaihtoehtojen vertailuosiossa) ja tiivistelmä saadusta yleisöpalautteesta